Всичко за пералните машини

След измиване водата остава в барабана на пералната машина

Вода в пералнята след измиванеПовредата на пералня може да се превърне в бедствие за зает съвременен човек. Въпреки това, не във всички случаи си струва да изпадате в паника и да издавате алармата, причинявайки на капитана. Понякога проблемът се решава независимо през някои 10-20 минути. Какво да направите, ако в барабана на пералнята остане вода след края на програмата? Ще дадем отговор на този въпрос.

Причините за неизправността

Ако след края на програмата за пране, изваждайки прането, видите, че в резервоара е останала вода, тогава не бързайте да се паникьосвате. Трябва внимателно да погледнете колко от тази вода има в резервоара. Водата не може напълно да се слее, но може да остане частично. Причините за това могат да бъдат:

 • Изпускателният маркуч е огънат или е възникнало силно запушване в него.
 • дренажният филтър на пералнята е запушен;
 • ако водата е останала напълно в барабана, а машината по време на работа силно бръмче, то в 99 от 100 случая това показва повреда на изпускателната помпа;
 • когато в барабана остава малко вода, тогава в този случай помпата работи, но сензорът за нивото на водата е счупен с 95% вероятност.

Изтичаме водата и поправяме разграждането

Елиминирането на всяка неизправност трябва да започне с изключване на пералнята от електрическата мрежа и затваряне на крана за подаване на вода. След това трябва да проверите как маркучът преминава зад тялото на машината и дали е огънат. И едва след това пристъпваме към източване на водата от машината, като приготвихме кофа за това, с малък капацитет и парцали.

източване на вода от пералнятаПрез дренажния маркуч може да се изтече вода, като се извади от сифона и се спусне кофата. В същото време ще проверите дали има запушване в самия маркуч. Ако водата излиза нормално, маркучът е чист и след източване на водата, можете да го свържете отново. В противен случай проблемът с водата в барабана ще бъде решен след почистване на маркуча. За да направите това, изключете другия край на маркуча от машината и след това използвайте малка четка върху кабела, за да го почистите и изплакнете с вода.

Ако е било възможно да се източи водата през маркуча, преминете към проверката на изпускателния филтър. Той се намира в долната част на машината зад пластмасов панел или врата. Развийте филтъра обратно на часовниковата стрелка и го издърпайте към вас. Ако има запушване, изплакнете го под течаща вода и го сменете. Ако филтърът е чист, тогава определено ще трябва да проверите помпата за източване.

Важно! За аварийно оттичане на вода в пералните машини е предвиден малък маркуч, който се изпуска до дренажния филтър. Достатъчно е да отворите тапата върху нея и да подмените контейнера, за да източите водата от резервоара.

Помпата на различни модели перални машини е инсталирана по различни начини. В някои перални машини, например, Samsung и LG, това може да стане през дъното, но в немски копия Bosch и Siemens ще трябва да разглобят предната част, което усложнява процеса на ремонт. Подробности за нюансите на тази работа са написани в статията Подмяна на изпускателната помпа.

И накрая, ако причината за останалата вода в барабана на пералнята е неефективната работа на превключвателя за налягане, ще трябва да го проверите. Ако превключвателят за налягане изпрати неправилен сигнал за нивото на водата в резервоара по време на процеса на изпускане, тогава естествено водата ще остане в резервоара. Как да проверите представянето му? За да направите това, трябва:

 • премахнете горния капак на пералнята;превключвател за налягане на пералнята
 • намерете сензор за ниво, обикновено разположен в горната част в ъгъла на машината;
 • изключете тръбата (маркуча) и проводниците;
 • инспектирайте тръбата за запушвания, много често това причинява неизправността на сензора;
 • проверете контактите и, ако е необходимо, ги почистете;
 • с помощта на мултицет проверете съпротивлението на датчика за ниво на водата;

  Важно! Не е необходимо да се изпуска въздух в него, за да се провери пресотата, това може да доведе до неговото разпадане. Факт е, че сензорите са различни, например аналогови.

 • в случай на неизправност, сменете с нов оригинален сензор, свързвайки го към слушалката, към проводниците и го завинтете на място.

Предотвратяване на повреди

Наскоро майсторите на сервизните центрове отбелязват, че сривът на дренажните помпи в новите перални машини се е зачестил и се случва за 2-3 години употреба. Може би това се дължи на нискокачествените компоненти и евентуално с инсталирането на машината, когато маркучът за източване е значително удължен, като по този начин се увеличава натоварването на изпускателната помпа. Ето защо обръщаме вашето внимание на факта, че трябва да следвате препоръките на производителя за монтаж.

Проблемите със запушването в повечето случаи могат да бъдат избегнати и при спазване на следните правила:

 • Преди да измиете, проверете джобовете на нещата за остатъци и чужди предмети;
 • редовно промивайте дренажния филтър;
 • извършете почистване на пералнята, например, като използвате лимонена киселина или специални средства.

Така че водата, останала в барабана след измиване, е знак за някаква неизправност, която трябва да бъде отстранена незабавно. Ако се заемете с търсенето на причината и още повече за ремонта на машината, от която се страхувате, тогава, поне преди пристигането на капитана, трябва да източите водата от пералнята. Това ще предотврати появата на неприятна миризма вътре в резервоара. Определено ще можете да се справите с това.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини