Всичко за пералните машини

Какво да търсите при закупуване на съдомиялна машина?

Какво да търсите при закупуване на съдомиялна машинаЖеланието за закупуване на съдомиялна машина често води до неуспешни опити да се намери най-добрият „домашен помощник“ сред десетки марки и размери. Такова устройство не е евтино, а купуването на съдомиялна машина на случаен принцип, разчитането на помощта на консултант или съсредоточаването само върху етикета с цените е късоглед и много рисковано. По-добре е да разберете проблема предварително и когато избирате, обърнете внимание на наличието на конкретен модел с подходящи характеристики и възможности. За какви параметри става въпрос, ще опишем подробно по-долу.

Видове автомобили и тяхното натоварване

На първо място оценяваме външния вид на машината, която ни е привлякла, по-точно, нейния капацитет и размери. Тези характеристики са взаимно свързани и определят максималното натоварване на работната камера за един цикъл. Това се изразява в броя на комплекти съдове - стандартен комплект за един човек, който включва чинии за супа, салата и гарнитури, както и лъжица, вилица, нож и халба. Тенджери, тигани, тави за печене и други прибори по избор се броят отделно.

Информацията за капацитета на модела се показва на етикета с цена по брой комплекти. Също така типът на съдомиялната машина посочва допустимия обем на натоварване.обемът на зареждане на съдомиялната е важен

 1. Пълният размер, в зависимост от марката, може да побере от 10 до 18 комплекта, което е подходящо за семейства от 3-6 души. Те се различават по ширина от 60 см, множество режими и многофункционално оборудване. Всичко това се отразява на цената - струват повече.
 2. Компактните опции са предназначени за по-малко ястия и са готови да „приемат“ не повече от 8 комплекта. Те също са по-ниски в техническо отношение, тъй като имат скромен набор от опции и програми. Но тяхното предимство се крие в малкия размер, който ви позволява да инсталирате машината на плота или в шкафа. Цената им е по-ниска, но те са подходящи само за лятна резиденция, самотни хора или семейство от 2 души.
 3. Тесните машини са „златната средна”, която наред с компактната ширина 45 см, може да се похвали с отлично натоварване от 6-13 комплекта. Те се считат за най-популярните и идеални за средни семейства от 4-5 души.

Открити са нетипични размери, затова внимателно изучаваме маркировката.

След това обърнете внимание на типа инсталация. Всички съдомиялни машини са разделени на отделни и вградени. Първите се поставят свободно навсякъде и се закупуват, ако кухнята вече е обзаведена и е невъзможно да ги интегрирате.Вторите са подредени под шкафовете и са „скрити” директно в шкафовете. Машината може да бъде напълно или частично интегрирана, В първия случай фасадната врата ще скрие цялата единица от очите, а във втория, таблото за управление ще изпъкне.

икономика

Важно е преди да купите съдомиялна машина, да прецените нейната ефективност. Логично е, че по време на работа миялната машина ще консумира активно вода и електричество. Колко ще нараснат сметките за комунални услуги може да се разбере, като внимателно изучите фабричните маркировки.

На първо място разглеждаме консумацията на енергия. По правило всяка единица има специален стикер, където е даден зададения клас - от A +++ до D. Най-печелившите са модели А, консумацията на които не надвишава маркировката от 0,8-1,5 кВт на час за един стандартен цикъл и по-енергоемките - всички букви под B, Това струва от 1,06 кВт на час, тъй като тези машини са или твърде остарели и лишени от съвременни по-евтини технологии, или са проектирани за производствен капацитет и не са подходящи за битова употреба.съдомиялни машини с енергийна ефективност

Не забравяйте за потока на водата. Най-често всички съвременни модели не отнемат повече от 15-17 литра от водоснабдителната система, което е по-икономично от 60 изразходвани литра за ръчно измиване. Но си струва да разберете, че при интензивен режим или обилно изплакване, дадената цифра ще нарасне малко.

Режими на съвременни модели

Наличната функционалност е не по-малко показателна. Основният комплект включва предварително накисване, само измиване, изплакване и издуване с гореща пара, за да изсъхне. Често списъкът се допълва от няколко режима за определени видове ястия, чаша, чинии или тигани, но по-често производителите предлагат други опции:

 • експресно измиване (намалена програма за изплакване за незначителни замърсявания);
 • интензивно измиване (продължително накисване и засилено почистване);
 • деликатен режим (за крехки материали като порцелан и кристал);

Съдомиялната машина също опростява работата на вградената трошачка за отпадъци, останали върху плочите, детски ключалки, забавен старт в рамките на 24 часа, допълнително филтриране и самодиагностика на неизправности в системата. Много производители предлагат работеща подсветка, звук и автоматичен режим за подбиране на камерата чрез сканиране на заредени ястия. Всички модификации обаче засягат директно ценовия етикет и последващия ремонт на машината, така че е по-добре да не се доплащат за „допълнителните“ функции.

Колко шумна е машината?

Ако кухнята е отдалечена от спалните и е закупен напълно вграден модел, тогава не можете да се притеснявате за нивото на шума. Но за собствениците на малки семейства, студиа и свободно стоящи коли има малък съвет - обърнете внимание на възпроизвеждането на шума.

За различни съдомиялни машини този параметър може да варира от 37 до 65 dB и колкото по-малко е числото на етикета, толкова по-тихо ще работи машината.

Напълно безшумните машини са скъпи, така че е по-разумно и икономично да се спирате на устройства с 45-50 dB. Не забравяйте за затихването на звука - фасадата на кухнята ще маскира не само самата съдомиялна машина, но и вибрациите, излъчвани от нея.ниво на шум на различни съдомиялни машини

Какви инструменти се използват?

Конвенционалните гелове за миене на съдове са строго забранени в съдомиялните машини. За автоматично измиване са предвидени специални почистващи препарати, които могат да бъдат закупени в почти всеки магазин за хардуер. Има вътрешни и чуждестранни, и скъпи, и евтини марки, но определящата характеристика ще бъде екологичността на композицията.

Агентите са по-меки, имат естествена основа и са хипоалергенни, докато обичайните, напротив, се състоят от вредни химикали, дразнят дихателните пътища и лигавицата (ако се приемат) и често предизвикват алергични реакции. Но агресивните вещества се справят със замърсяването по-добре и по-бързо, тъй като е невъзможно да се мият мръсни съдове от първия път с екологично чисти прахове. Цената на кутии и чанти с надпис "Еко" е няколко пъти по-висока, така че се фокусираме върху финансовите си възможности.препарати за миене на съдове

Самото средство за почистване понякога не е достатъчно. За да се гарантира, че миялната машина има дълъг експлоатационен живот, е необходимо да се използва емолиентна сол и да се предотврати образуването на котлен камък. Ще ви е необходим и препарат за изплакване, с помощта на който съдовете се почистват по-добре от компоненти за почистване и придобиват блясък. Ароматите са по желание, но желани, придавайки на чиниите и чашите приятна миризма на свежест или билки. Средствата за почистване на съдомиялни машини се различават по форма.

 1. Гелове. Те са икономични, лесно се дозират, изплакват се бързо и най-важното - нямат абразивни компоненти в състава си, което ви позволява леко да миете чинии без драскотини. Чудесен за ежедневна употреба. Около 30 мл са необходими на едно измиване.
 2. Прахове. Най-популярният инструмент, характеризиращ се с наличност и ниска цена. Но има много недостатъци: необходимо е допълнително да се смекчи водата, гранулите се събуждат покрай тавата и надраскват чиниите. Около 25 г са необходими на цикъл
 3. Таблетки. Основните им предимства са универсалността и дозирането. Средството за изплакване и омекотяващата сол също се предлага с праха. Недостатъкът е високата цена. Една таблетка е предназначена за един цикъл.

Обикновено производителят в инструкциите посочва предпочитания тип използвано средство и необходимата доза. Понякога конкретните модели имат някои ограничения при използването на определени инструменти.

Постигаме най-доброто качество на работа

Класът на миене е друг параметър, който показва предварително колко добре миялната машина измива замърсяванията. Почти всички съвременни модели имат най-високо ниво А, така че е изключително трудно да се направи грешка с избора. Не забравяйте обаче, че степента на пречистване се влияе не само от производствения капацитет, но и от други фактори:

 • Характеристики на дизайна на работната камера. Разглеждаме формата, броя и местоположението на пръскачките и дюзите, както и възможността за регулиране наклона на решетките.
 • Твърдост на чешмяна вода. Ако водата, която влиза в къщата, е твърде наситена с примеси, тогава изчакайте мащаба и петна по чиниите. Меката вода не е по-добра, тъй като се справя зле със замърсяването. За да избегнете неприятности, трябва да се погрижите за нейното достатъчно омекване / стягане или да обърнете внимание на способността на съдомиялната машина да регулира автоматично нивото на твърдост.
 • Качество на детергента. Важно е да използвате надеждни производители, правилно да изберете подходящите състави и правилно да изчислите необходимата доза.

Последен съвет - не забравяйте за правилата за зареждане на чинии на телената рейка. Ако поставите плочите в специално предвидени държачи и на достатъчно разстояние една от друга, тогава шансовете за висококачествен резултат са многократно по-големи. Имаме предвид и избора на режим - няма смисъл силно замърсените ястия да се спират на експресна мивка.

Гледаме как изсъхва

Съдомиялната машина трябва не само да мие, но и да изсушава. Тогава домакинята няма да трябва да мокри ръцете си и да губи време да избърсва чиниите. Затова разглеждаме вида на сушенето, инсталиран в машината:

 • Турбо сушилня. Това е вентилатор, който равномерно духа чинии с горещ въздух. Всичко това ще изисква много електричество.
 • Кондензационно сушене. Работи по този начин: чиниите се заливат с вряла вода или пара, след което изсъхват самостоятелно в свободен режим. Сушенето отнема повече време, но цената на такива съдомиялни е по-ниска.
 • Интензивно сушене. Модерна алтернатива, която ви позволява бързо и евтино да получите сухи съдове поради циркулацията на въздуха, създадена в камерата.

Интензивното сушене само набира популярност, поради което съдомиялните машини, оборудвани с него, не са евтини. Основното е да се съсредоточите върху нуждите си: ако няма нужда да изсъхнете бързо, можете да вземете евтин конденз.

Ниво на сигурност на оборудването

Техническите мощности не са всичко. Трябва да помислите и за вашата безопасност. Затова обръщаме внимание на следните точки:

 • Защита от течове. Чудесно е, ако съдомиялната машина има пълна защита със системата Aquastop.
 • Детска ключалка Възможността за заключване на контролния панел чрез задържане на определени клавиши не вреди.
 • Автоматично изключване и източване на вода при отваряне на вратата на машината по време на миене.

Можете да закупите специални брави за врати, които не позволяват на детето да стигне до съдомиялната.

Познавайки полезните функции, декодирането на знаци върху съдомиялната машина и някои съвети, можете да изберете отличен модел без никакво колебание или съмнение. И освободете времето си за по-смислени неща.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини