Всичко за пералните машини

Как да включим пералнята Zanussi

Как да включим пералнята ZanussiОчевидно е, че за правилната работа на пералнята тя трябва да бъде включена правилно. Да, чухте правилно, тъй като самото стартиране на измиването не е достатъчно, трябва да следвате още много препоръки, за да удължите живота на домашния си асистент и да повишите качеството на измиването. В статията ще ви разкажем как да включите пералнята Zanussi правилно.

Приготвяне за включване на машината

Така че, ако вашето устройство вече е свързано към електрическата мрежа и прането е готово за зареждане, не бързайте да го зареждате. Първо се уверете, че са спазени следните правила.

 1. Не претоварвайте барабана, но не поставяйте твърде малко неща в машината. Във всичко трябва да има мярка. Количеството пране трябва да съответства на номиналния капацитет на машината, в противен случай барабанът бързо ще се откаже.
 2. Измийте бели и тъмни тъкани отделно. Разбира се, това няма да повлияе на работата на пишещата машина, но в голяма степен дори и на прането.
 3. Не мийте коприна и вълна заедно; неизменно едно нещо ще бъде развалено (в най-добрия случай). Възможно е едновременно да перате нещата само от едни и същи тъкани.

Ако сте се съобразили с всичко и сега прането вече е в барабана, можете да отидете по-далеч.

Добавете почистващ препарат

сложете праха в таватаПо правило за всички перални машини контейнерът с прах съдържа три отделения: за основния процес на измиване, накисване и кондициониране. Ако имате машина Zanussi, в таблата ще има улики за това, кое отделение е предназначено за какво! Но за всеки случай ще обявим:

 • ляво отделение - за основния препарат;
 • междинно средно - за предварителния процес;
 • дясно - отделение за климатик.

Обърнете внимание, че количеството прах също трябва да бъде мярка. Обикновено необходимото количество от продукта е посочено на опаковката му, В никакъв случай не трябва да мислите, че колкото повече прах, толкова по-добри неща се отстраняват: това е заблуда! Сухият прах се измива толкова проблематично и ако има много, тогава най-вероятно той ще остане върху дрехите и след това ще предизвика дразнене по кожата и алергични симптоми.

Разполагаме правилно прането

Както бе споменато по-горе, не претоварвайте барабана и не перете тъмни и цветни предмети отделно от светли и бели тъкани. Също така се опитайте да разтопите нещата, за да измиете изобщо отделно от всичко, което не са развалили другите дрехи.

Внимание! Опитайте се да поставите прането в машина не на бучки, а го разпределете равномерно върху барабана. Тогава качеството на измиване, предене и изплакване ще бъде много по-високо.

След зареждане на нещата проверете дали вратата на люка е плътно затворена, в противен случай може да има проблеми с UBL. Внимавайте за местоположението на обемни неща, не ги натъпквайте прекалено, в противен случай барабанът може да не се справи с товара.

Активирайте програмата

Програми за перални машини ZanussiЗа да изберете режима на работа, на някои машини е необходимо да завъртите колелото и да спрете стрелката на посоката срещу необходимата програма. При други модели те се активират чрез натискане на съответните бутони:

 • пране на памучни тъкани;
 • вълнени продукти;
 • синтетични тъкани;
 • ежедневно измиване;
 • щадящ режим;
 • бързо измиване;
 • бебешко измиване.

Както можете да видите, програмата се избира въз основа на вида плат, особеностите на нейното пране (интензитет, темп) и така нататък. Почти всички налични цикли могат да се регулират.

Регулираме отоплението на водата

Важно е да се отбележи, че някои тъкани не понасят прекалено гореща вода. По правило върху етикетите на нещата се посочват градусите, при които продуктът трябва да се измие. Но ако не сте в течение, има общи препоръки по този въпрос:

 1. При максимална температура (90 градуса от машината Zanussi) мийте тежки тъкани като кърпи и други аксесоари за баня, както и спално бельо. Тези неща се нуждаят от интензивно измиване.
 2. При средна температура от 40 до 60 градуса е обичайно да се мие синтетика.Добре се измива по този начин.
 3. При ниски температури обикновено измиват някакви леки неща, без сложни петна и сериозни замърсявания. Ако просто трябва да освежите нещо, изберете температура от 35-40 градуса.

Внимание! За шайбите на Zanussi диапазонът на избор на температура е 35-90 градуса.

Задайте скоростта на въртене на барабана

Този индикатор определя интензитета на въртене на машината. Разбира се, тази функция е много полезна. В края на краищата, след завъртане получавате неща от барабана с минимално количество вода върху тях. Дрехите след сушене лесно изсъхват и тежат много по-малко (следователно, по-лесно е домакинята да го окачи за сушене).

Трябва обаче да се има предвид, че колкото по-деликатна е тъканта, толкова по-малко интензивно трябва да бъде въртенето, съответно скоростта на въртене на барабана трябва да бъде по-ниска. Ако измиете нещо напълно леко и деликатно, тогава е по-добре да стиснете вещта по-късно на ръка.

Как да започнете процеса на измиване?

Да, всеки знае, че трябва да натиснете бутона ON, за да включите директно устройството и бутона START, за да активирате измиването. Тук обаче има допълнителни точки, които си струва да се разгледат.

Пералните машини Zanussi са оборудвани с функция за забавено измиване. Тоест от момента на зареждане на прането в барабана, можете да го настроите по всяко време в рамките на 24 часа, когато започне процесът на пране. Това е много удобно за заети хора, които могат да започнат забавен старт и да забравят за измиването.

Ако спите здраво, по-добре е прането да се прави през нощта, защото тогава можете да спестите много. Разликата между нощните и дневните тарифи за консумация на вода е доста съществена.

Кога машината завършва работа?

Автомобилите Zanussi са оборудвани със звуков индикатор за края на прането. След като звучи алармата, трябва да минат 30 секунди, преди системата за сигурност да ви позволи да отворите вратата.

След като прането напусна колата и отиде в сушилнята, можете да направите барабана. Под маншета обикновено се натрупва много вода и тъй като маншетът е гумен, такава среда е много благоприятна за развитието на бактерии поради високата влажност. След измиване маншетът трябва да се премести встрани и подложката трябва да се избърше под него със суха кърпа.

Не търкайте вътрешната част на барабана със суха кърпа, така че след измиване оставете вратата отворена за известно време, Тогава цялата влага ще се изпари бързо, което няма да доведе до развитието на мухъл.

Полезни съвети

оставете вратата на машината отворена да изсъхнеСега даваме общи препоръки за работата на машината. Обърнете особено внимание на тези препоръки и винаги ги следвайте.

 1. На някои машини не е необходимо да задавате ръчно параметри като температура и интензивност, те вече са включени в програмите.
 2. За измиване използвайте само перилни препарати, а не за ръчно механично пране.
 3. Има и гелове, които се поставят в барабана в капсули или се изсипват от контейнера в разпределителната табла. Предимството им пред сухите продукти е, че се мият добре и не остават върху дрехите.
 4. Режимът на предварително измиване е вид накисване на пране с проблемни петна.
 5. Ако измиването внезапно спре, не се паникьосвайте. Това често се случва, ако или налягането на студена вода е спряло (измиването автоматично ще се възобнови, когато захранването започне), или ако прането се смачка в барабана и забави работата си. Във втория случай машината ще изведе код за спешни случаи и можете да отворите вратата, за да рестартирате прането. Ако направите всичко правилно, измиването ще се възобнови.

Следвайте правилата и се опитайте да поддържате състоянието на вашата пералня, тогава тя ще ви издържи по-дълго!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини