Всичко за пералните машини

Какво представляват съдомиялните машини? Видове и видове

видове съдомиялни машиниОт патента за изобретението на първата съдомиялна машина се промени много. Въвеждането на нови технологии в комбинация с натрупания опит в работата на съдомиялни машини доведе до появата на техните разновидности.

И сега, за да може потребителят да направи правилния избор, първо е необходимо да се проучат видовете и видовете съдомиялни машини, да се определи как се различават една от друга, какви предимства и недостатъци има този или онзи тип. Тези проблеми ще решим заедно в рамките на тази статия.

Историята на миялната машина

история на съдомиялниПървата съдомиялна машина в света е изобретена от американеца Джоул Гофтън, въпреки че е трудно да го наречем „изобретател на съдомиялната машина“, той е по-вероятно авторът на идея, която той не успя да реализира. Прототипът, който той сглоби през 1850 г., беше труден за използване, изискваше тежък физически труд, а съдовете останаха като мръсни на изхода. Гофтън излезе с идеята да автоматизира миенето на чинии, но той не можа да реализира идеята.

Историята на създаването на пълна миялна машина започва с изобретяването на американеца Джоузефин Кокрайн. Колата й донякъде напомняше на модерна. Съдомиялната машина Cochrane имаше ръчно работещи бутални помпи, нагревателен елемент, който постоянно нагряваше водата до правилната температура и удобна кошница за поставяне на съдове.

За ваша информация! Изобретението на Cochrane, макар и революционно, не се използва широко поради високата цена и лошото качество на миещите съдове. Историята на структурата на съдовете за съдомиялни машини обаче започва с нейната съдомиялна машина.

Съдомиялна машина от 1960 г. MieleИсторията на съдомиялните машини продължава в Европа. Напълно автоматичната миялна машина е изобретена от инженерите на Miele през 1929 г. в Германия. Сега, за да миете чиниите, не беше необходимо да стоите до колата и да завъртите дръжката, тъй като горещата вода се подаваше в резервоара с чинии от електрическа помпа. През 1960 г. същата компания пуска в съдомиялна машина, която изглежда модерна и съдомиялни напълно автоматично. От този момент започва историята на съвременните съдомиялни машини.

Видове съдомиялни машини, техните отличителни характеристики

Само преди около 15-20 години на въпроса какви са миялните съдове, може да се отговори просто, бързо и да се разгърне. Сега става все по-трудно да се направи това. За да изтъкнем този въпрос по-подробно, решихме да дадем една от най-разпространените класификации, която включва почти всички видове съвременни съдомиялни машини. Можете да видите схематично представяне на класификацията на съдомиялни машини на снимката по-долу

видове съдомиялни машини

Всички съдомиялни машини са разделени на домакински и промишлени. Има три основни типа промишлени съдомиялни машини:

 • Фронтални - много приличат на домакинските съдомиялни машини, освен това имат врата отпред, кош за съдове вътре и подобен контролен панел. Разликата е надеждността. При фронталните индустриални машини всички части са метални, мият повече съдове и обслужват такива машини много по-дълго от домакинските.
 • Куполите са оригинални промишлени машини, които нямат врати. Резервоарът за миене покрива контейнер с прибори като купол, откъдето идва и името на това устройство. Машината за сортиране и мивката обикновено са включени в машината за куполи.
 • Тунелните са най-големите и ефективни съдомиялни машини, които се инсталират в големи заведения за обществено хранене и в големи хотели. На външен вид машината прилича на конвейер, по който се движат мръсни съдове, попада в миещ съд и след това излиза чист.

Обърнете внимание! Съдомиялните машини за тунели се нуждаят от много място, от около 18 квадратни метра. м.

Има много фирми, които произвеждат промишлено оборудване за миене.Такова оборудване е много скъпо, така че няма смисъл да го използвате за вътрешни нужди. Повече подробности професионални и промишлени съдомиялни машини се разглеждат в едноименната статия на нашия сайт.

Домакински съдомиялни, с които потребителят се справя най-често условно разделени на:

 1. пълна дължина;видове съдомиялни машини
 2. тесен;
 3. малки.

Съдомиялните се наричат ​​пълноразмерни, с височина 82-87 см и ширина 60 см. Дълбочината на такива съдомиялни машини може да бъде различна 55 или 60 см. Съвременните машини в пълен размер могат да мият от 10 до 17 комплекта чинии в един цикъл, следователно, те се считат за най-вместимите. Машините с пълен размер могат да бъдат напълно вградени мебели, частично вградени и независими.

Тесните съдомиялни машини се различават от пълноразмерните само по ширина, която варира от 44, 5 до 49 см. По вида на инсталацията те също са разделени на три категории. Малките (компактни) машини, които се предлагат в търговската мрежа, също могат да бъдат различни по вид на монтажа, а по отношение на размерите им ширината варира от 50 до 60 см, дълбочина от 50 до 55 см, височина от 44 до 60 см.

Отделно сред пълноразмерните се открояват комбинирани машини, Това могат да бъдат съдомиялни машини, комбинирани с газова печка или фурна, или с електрическа печка и фурна. Това оборудване току-що се появи в продажба, поради своята сложност има висока цена и ниско търсене.

Кои съдомиялни са по-надеждни и икономични; мият чиниите по-добре?

Надеждността на съдомиялната машина се определя от няколко фактора.

 • Първият от тях е материалът за производство на вътрешния резервоар, рамото и кошници. Колкото по-малко са пластмасовите елементи, толкова по-силна ще бъде единицата. По правило производителите често използват пластмаса в компактни съдомиялни машини, правят заключение.
 • Вторият момент е софтуерното "пълнене" на съдомиялната машина, колкото по-сложно е и колкото повече режими, толкова по-уязвими са те. Сложният дизайн на комбинираните миялни машини ги прави най-ненадеждни. Ако резервната част на газовата печка се повреди, тогава ще трябва да се вземе цялото устройство за ремонт, което е много неудобно.миялни машини
 • Третото нещо, на което трябва да обърнете внимание, когато мислите за надеждността на съдомиялната машина, е страната, в която отивате. Най-надеждните са машините на немския монтаж (Miele, Bosch, AEG), съдомиялните машини на италианските производители също могат да се считат за надеждни, но китайските машини не могат да бъдат наречени такива. Не бива обаче да мислите лошо за китайската технология, сред нея има прилични единици, които работят стабилно, ето какъв късмет.

За да кажете какъв тип миялна машина е по-икономична е трудно, трябва да вземете предвид характеристиките на конкретен модел. Автомобилите в пълен размер изразходват средно 11-12 литра вода, има първокласни автомобили, които консумират до 10 литра, например кола от Neff 51M65X4 изразходва 7,5 литра вода, но не много от тях могат да си позволят да си купят такава "икономка". Но повечето компактни машини консумират 7-8 литра вода, има миялни машини с консумация 6 литра вода.

Важно! Ако консумацията на вода в малките автомобили се счита за икономична, това ще зависи от броя на натоварванията на машината на ден, тъй като измиването на такава съдомиялна машина може да бъде наполовина по-голяма от тази в пълен размер.

Същото може да се каже и за консумацията на енергия, при пълноразмерни и тесни модели, средно тя е 0,73 - 0,9 кВт / ч, а при малки 0,61 кВт / ч. Но ако управлявате малка кола 2 пъти на ден, тогава консумацията на енергия ще бъде по-голяма.

Съвременните съдомиялни машини имат доста висококачествено миене на съдове. Доста е трудно да се каже кой тип в този аспект има предимство, но все пак може да се направят някои изводи. Съдомиялна машина, оборудвана с режим на накисване, е в състояние да се справи дори с изсъхнали мръсни съдове, като има предвид, че машините без такъв режим не могат да се справят със „изсушената“ кал.

По-добре е да миете съдовете на машина, способна да разпознава продукт 3 в 1, както и тези, които имат по-голямо разнообразие по отношение на зададените температурни режими. За някои такива тънкости могат да изглеждат като професионално бране на нишки, но, както знаете, „дяволът е в детайлите“ - малък недостатък може в крайна сметка да доведе до незадоволително качество на миене на съдове.

Кои са по-скъпи и кои са по-евтини?

Крайната цена на съдомиялната не зависи от нейния тип. Историята тук е тази, доста голяма част от цената на съдомиялната машина се плаща за марката и страната на производство. Много автомобили са сглобени в Европа, по-специално в Германия - за това веднага плащате около 25% от цената. Освен това, марката, колкото повече пари харчи компанията за промотиране и поддържане на марката си, толкова по-скъп е продуктът, въпреки че много повече зависи от "политиката" на компанията.

Световно известната компания Bosch разчита на нискотарифни модели съдомиялни машини, затова въпреки огромните разходи за реклама и поддържане на имиджа, те се опитват да заемат пазара с ръст на продажбите, а не с повишаване на цените. Като общо правило, на крайната цена на съдомиялна машина се влияе от следното:

 • кой произвежда съдомиялната машина;
 • къде беше миялната машина;
 • колко нов е моделът и какви технически „звънци“ присъстват в него;
 • колко технически е сложна съдомиялната машина.

Комбинираните съдомиялни са скъпи, защото освен самата миялна машина има и котлон и фурна. Но това не прави комбинираните миялни машини най-скъпи. Най-често срещаните съдомиялни от немската компания De Dietrich могат да струват 200 000 рубли или повече, докато комбинираните машини струват около 100 000 - 120 000 рубли. Ценообразуването е много трудно обяснимо, понякога то противоречи на логиката.

Съдомиялни машини Bosch

В заключение отбелязваме, че историята на съдомиялната машина започва в Америка и успешно продължава в Европа. Въпреки факта, че първите проби от такива машини, меко казано, не можеха да се справят с тяхната функция, хората харесаха идеята и те продължиха нейното изпълнение. В момента се появиха огромен брой различни видове съдомиялни машини, сред които понякога е трудно да изберете добър вариант за вашия дом.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини