Всичко за пералните машини

Вятър генератор от двигателя на пералната машина

ветрогенератор от двигателя на пералната машинаДнес мнозина се интересуват от алтернативни източници на енергия, но това не надхвърля разсъжденията и идеите, тъй като такива източници на приказни пари струват. Например вятърният генератор с мощност 2,5 кВт заедно с скоростна кутия и винт ще струва 60 хиляди рубли, без да се включва и таксата за монтаж, меко казано, малко скъпо. Но не е необходимо да се откажете от идеята поради липса на пари, можете да направите ветрогенератор със собствените си ръце от части на пералнята, а ние от своя страна ще споделим с вас опита на производството на това нещо.

Трябва ли да се занимавам с производството на вятърна мелница?

Всеки трябва да отговори на въпроса дали е необходим или не ветрогенератор, всеки трябва за себе си. Но ако въпросът е остър и има само дилема да си купите вятърна мелница или да я направите, ще ви дадем конкретни цифри. Вятърният генератор, произведен от Китай, сглобен „с всички порти“ и инсталирането (което се нарича „до ключ“) ще ви струва 75 000 рубли и това е на цени преди кризата. Самостоятелно направен ветрогенератор от пералня ще струва средно 3500 рубли (може би малко по-скъпо, ако има "щам" с метален скрап). Както се казва, усетете разликата.

Разбира се, не става въпрос само за парите, че ще ви отнеме много време, изобретателност и „златни ръце“, за да „донесете на ум“ домашен вятър генератор, но като цяло резултатът си заслужава, защото на изхода получавате стабилно устройство с мощност от 2,5 кВт. Това е достатъчно, за да електрифицирате поне малка къщичка. По-специално, нашата вятърна мелница осигурява осветление за две стаи на селска къща, компютър и малък преносим телевизор.

За ваша информация! За да бъде ефективността на вятърния генератор максимална, трябва незабавно да помислите за мястото на неговото инсталиране. Идеалният вариант е открито пространство.

Избираме необходимите части

Както вече споменахме, при наличието на гараж, пълен с различни метални боклуци, разходите за производство на ветрогенератор от двигателя на пералня със собствените си ръце рязко се намаляват. Основният елемент, с който първо трябва да се справите, е генераторът. Генериращото устройство е основата на вашата домашна вятърна мелница, но в същото време е най-скъпият й елемент.

Някои "домашно" предлагат да се направи генератор от двигателя на пералнята. Има причина за това, но има и проблем. Този двигател ще трябва да бъде преработен, а именно да го оборудва с магнитен ротор. Има два начина, първият е да закупите магнитен ротор, вторият - да направите. Ние предлагаме да не се притесняваме и да поръчаме завършен ротор, защо?двигателя

 • За домашен ротор ще са необходими специални неодимови магнити, които така или иначе ще трябва да бъдат поръчани. И ценовата марка за набор от такива магнити е същата като за новия магнитен ротор, произведен от Китай.
 • Сглобяването на магнитен ротор със собствени ръце със собствените си ръце е изпълнено с определени проблеми. Ще е необходимо да изрежете специална форма и да залепите всеки магнит много сигурно - това е неблагодарна и старателна работа.
 • Магнитите на ротора трябва да бъдат разположени под правия ъгъл, в противен случай те ще залепят и генераторът ще спре да работи. Трудно е да се изчисли този ъгъл и е трудно да се фиксират магнити в това положение.

Обърнете внимание! Магнитният ротор за бъдещия генератор е основната част от разходите, като прехвърлянето му ще струва около 2-2,5 хиляди рубли.

2.5W ротор за списания е идеално подходящ за двигателя от модерна пералня, там дори няма какво да се преработва. Да кажем думата, от двигателя на пералнята можете да направите не само вятърна турбина, но и напр. мелница за зърноно това е друга история. На следващо място, трябва да придобиете мачта, скоростна кутия, дълъг вал, зъбни колела и работно колело.Предполагаме, че при наличието на определени материали, техническите решения могат да бъдат различни, в нашия случай мачтата е направена така:

 1. Бяха взети няколко секции от 32 мм стоманени тръби и свързани помежду си, за да образуват една куха конструкция с дължина 10 m.
 2. След това мачтата беше боядисана в бяло.
 3. След това, мачтата беше готова за повдигане на стълб. Върху него закрепихме стърчащи стоманени опори от ъгъл с отвор, така че мачтата да се държи вертикално сигурно, в същото време, така че нищо да не попречи на въртенето ѝ.

Ако наблизо няма нефункционална колона, тогава ще е необходимо да се реши проблемът с опората на мачтата, тъй като структурата на тръбата сама по себе си е нестабилна. След това сглобяваме скоростната кутия за ветрогенератор с вертикална ос на въртене, което е показано на фигурата по-долу.

ветрогенератор

 • Главната предавка (5), облечена на мачтата, беше взета от нас от задвижването на водната помпа.
 • В кръг върху зъбните колела, заварените резници на армировката са заварени, те са една и съща ос (С) - 4 бр.
 • Лагерите с зъбни колела (B) се притискат към оста.
 • Малка предавка (A), облечена на мачта, от същата водна помпа е в контакт с зъбни колела (B), в същото време те взаимодействат със зъбите на корпуса на зъбното колело по краищата на зъбното колело (B).

Особеността на този дизайн на скоростната кутия е, че тялото й се върти около мачтата напълно свободно с витлото. Благодарение на това скоростта на въртене на витлото се забавя донякъде, което се отразява на ефективността на вятърната мелница, но дизайнът става по-стабилен и издръжлив. Дори при ураганния вятър генераторът на вятъра няма да се счупи поради скоростната кутия, която контролира скоростта на витлото.

„Спънката“ може да бъде корпусът на зъбното колело (11), от който може да се направи. Специфична бутилка във формата на бутилка със зъби в кръг трябва да има подходящи размери. Излязохме от ситуацията, като приспособихме стоманената обвивка на електродвигателя от индустриална помпа, дори не се наложи да режем резбите. Размерите на скоростната кутия вече са проектирани според нейните размери. Можете да направите същото или да направите казуса сами по размер.

Важно! За да направите корпуса на скоростната кутия, е необходима специализирана помощ, следователно, за да спестите пари, опитайте да адаптирате готови корпуси от стари двигатели и помпи.

Друга трудност е да се направи работното колело. Между другото работното колело няма да бъде разположено перпендикулярно на земната повърхност като повечето индустриални вятърни мелници, а хоризонтално, тъй като това прави конструкцията по-проста и надеждна. Това не изисква устройство, което ще насочи работното колело на вятъра. С това е ясно, ясно е, че работното колело трябва да бъде неподвижно закрепено към тялото на ротора, но как и откъде да го направите? С това имахме цял „епос“.

 • Първо направихме лопатките на работното колело от петслоен шперплат. Може би този материал щеше да се появи, ако остриетата бяха по-къси. Но тъй като дизайнът ни предполага дължина на острието най-малко 1,5 метра и за предпочитане 2 м, витлото от шперплат се счупи поради пориви от 10-15 м / сек.
 • Решавайки проблема как да направим витлата лек и издръжлив, използвахме гарнитури от фибростъкло, които приятели ни дадоха. Той е много издръжлив материал, но в същото време гъвкав. За да осигурим структурна твърдост, трябваше да изрежем не три правоъгълни ленти, а шест и да ги залепим заедно. И едва тогава да свържете лентите в работното колело с дължина на всяко крило 1,6 м. Работното колело се оказа много издръжливо, дори оцеля при бурята със скорост на вятъра от 37 м / с.
 • Докато изработвате витлото от фибростъкло, идеята се съзря да се направи витло от друг (ортогонален) тип, както е показано на снимката по-долу. Основата на конструкцията на лек дуралуминов ъгъл е увенчана с големи овали от боядисани ламаринени остриета. За съжаление идеята не можа да се реализира поради липса на време, но може би искате да направите нещо подобно.

ветрогенератор от двигателя на пералната машина

След това се нуждаем от малка предавка и вал (12, върху който е натиснат. Ние фиксираме вала в специални монтажи, така че да не изскача, като в същото време се върти свободно. И последното, от което се нуждаем, е фланец за свързване на въртящия се вал към генератора. Ще направим вал от арматурни пръти, заварени заедно.

Някои ще попитат, защо такива трудности, някакъв вид ротор с куп зъбни колела и зъбни колела? Всъщност всичко е напълно оправдано, тъй като на по-голямата част от територията на Русия има много неравномерно натоварване на вятъра. Вятърът често променя посоката и скоростта, което се отразява негативно на механизма на стандартна вятърна турбина, която често ще се счупи, а това е неприемливо. Предлаганият от нас механизъм на вятърна мелница от двигателя на пералната машина е много по-стабилен и ще работи дълго време с висококачествени показатели.

Направи си сам вятърна мелница

ветрогенератор от двигателя на пералната машинаКонцепцията на дизайна е определена, избрани са резервни части, на тяхна основа се прави чертеж. Сега можете да започнете да събирате вятърната мелница от двигателя на пералната машина. Първо определете местоположението на вятърната мелница. Подпората трябва да бъде поставена на открито ветровито място, за предпочитане на хълм. Височината на опората трябва да бъде възможно най-голяма, в нашия случай (както вече казахме) използвахме дървен електрически стълб с височина 10 метра, изключен от комуникациите, разположен на нашия парцел. След това правим следното.

 1. Монтираме мачтата върху опора, на специални опори. По време на монтажа използвахме монтажни нокти.
 2. Инсталираме предварително сглобената предавка с работното колело на мачтата, убедени сме в нейното изпълнение.
 3. Свързваме вала с главната предавка (5), разположена на мачтата в основата на скоростната кутия.
 4. Ние фиксираме вала в специалните крепежни елементи, описани по-горе.
 5. Свързваме въртящия се вал с генератор, който дори по-рано трябва да бъде фиксиран върху стоманена опора, заварена от ъглите вертикално точно срещу вала. Поддръжката може да бъде направена всяка, ако само надеждно е държала генератора.
 6. За да предотвратите намокрянето на генератора от дъжд и заспиване със сняг, можете да изградите нещо като кабина или издръжлив балдахин над него. В този случай тя ще продължи много по-дълго.

Така описахме в общи линии процеса на създаване на ветрогенератор от двигателя на пералня. Сега можете да започнете да го тествате, надяваме се, че ще ви помогне да направите още една крачка към автономното захранване на вашата лятна къща или частен дом.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини