Всичко за пералните машини

Колко пране може да се зареди в пералнята

колко пране може да се переКогато купуваме пералня, със сигурност се интересуваме от обема на барабана и максималното му натоварване. Но щом започнем да работим с машината, дори не се замисляме колко пране влагаме в стирол и колко тежи. Разбира се, никой няма да претегли прането преди измиване на кантара, но в края на краищата, постоянното рестартиране може да доведе до бързо износване на оборудването.

На предния панел на оборудването са написани 4, 5, 6 или дори 8 кг в голямо количество. Но какво означава това максимално натоварване на спално бельо? Но тогава възниква въпросът какъв вид пране: сухо или мокро? Това са въпросите, на които ще се опитаме да отговорим.

Минимално натоварване

Нека започнем с това колко можете да сложите пране в барабана минимум, защото минимумът е толкова важен, колкото и максималният. Броят на нещата в барабана по време на миене ще определи степента на вибрация по време на цикъла на въртене и следователно периодът на непрекъсната работа на машината.

Във всяка автоматична пералня трябва да сложите поне 1-1,5 кг сухо пране.

Не всички производители на перални машини посочват този параметър, казвайки, че е по-добре да поставите повече в машината, за да спестите енергия. За някои обаче необходимостта от измиване на три чифта чорапи или една тениска е по-важна от спестяването, което изобщо не е безопасно за технологиите. Ограничението от 1 кг не е случайно, факт е, че когато се върти с високи скорости, бельото трябва да бъде равномерно разпределено върху барабана за баланс.

Небалансиран барабан ще започне да вибрира с повече сила. Дори ако машината не принадлежи на тесни модели и е правилно инсталирана, вътрешните вибрации остават и това може да причини микропукнатини. Надяваме се сега да разберете защо не трябва да миете една калъфка или едно бельо.

Максималното тегло на сухи или мокри неща

А сега нека поговорим за фигурата, посочена на предния панел на пералнята, по-точно, за нейното максимално натоварване. Към днешна дата автоматичните машини могат да имат товар от 8, 10 и дори 12 кг сухо пране. В действителност това е много, за илюстративна цел даваме пример, комплект спално бельо от едно покривало за одеяло, един чаршаф и две калъфки за възглавници в суха форма тежи средно 1,3 кг. Това означава, че около 12 такива комплекта могат да бъдат поставени в барабана на пералня с товар от 12 кг. Въпреки това, не се доверявайте сляпо на числата, всичко не е толкова просто, колкото изглежда.

За ваша информация! Някои производители възнамеряват да надценяват този параметър, за да привлекат вниманието към модела на автомобила и да увеличат продажбите.

Техническото значение на максималното натоварване на машината в килограми, посочено в паспорта, е следното - машината трябва да завърти посоченото тегло, без да претоварва двигателя по време на експлоатационния живот. Но това изобщо не означава, че всеки път трябва да слагате толкова много спално бельо и дрехи в барабана, като го претегляте на кантара и е малко вероятно да успеете. Освен това при максимално натоварване производителят не гарантира качеството на измиване. Повечето потребители отбелязват, че дори и да искат, те не могат да натъпчат и да наберат максимално възможното тегло.неща в барабана

Най-вероятно това също не е случайно. Някои производители на шайби, като Bosch, тествайки машината при максимално натоварване, използват плътна тежка кърпа, нарязана на малки парчета. И както знаете, колкото по-плътна е тъканта, толкова по-тежка е и заема по-малко обем. Следователно, тя лесно влиза в барабана, докато в барабана има достатъчно място за нея. В съответствие с тези тестове, производителят посочва максимално натоварване с известен запас, така че машината да не се претоварва, дори при пълно натоварване.

В действителност мием дрехи и неща, които са по-обемни, съответно с по-малко тегло. В допълнение, абсорбцията на вода зависи от плътността и състава на тъканта. Представете си карирана канапе. Когато е суха, тя се вписва лесно в обикновен басейн. Но да го измиете в таза с ръцете си ще бъде изключително трудно, почти невъзможно.Много по-лесно е да го измиете в банята, която е няколко пъти по-голяма по обем.

По същия начин в барабана на пералнята. Колкото по-голям е артикулът, толкова повече трябва да бъде натоварването и обемът на барабана. Ако ще миете якета, пухени якета, одеяла в кола, тогава трябва да изберете машина с по-голям товар, така че нещата да се разтеглят добре. Производителят взема предвид това и в инструкциите за машината пише натоварването на бельо до определен режим на пране.

Важно! Теглото на товара се измерва в суха форма. Никой няма да тежи мокри дрехи и да ги слага в колата, това е проблематично.

маса за зареждане на спално бельо

След анализ на тази таблица можем да заключим, че независимо от производителя на пералната машина, нейното зареждане в различни режими е приблизително едно и също. Най-малко в барабана можете да слагате вълна, защото тя е най-обемна и абсорбира много вода. Не перайте машинно много синтетични и деликатни тъкани, в противен случай те няма да се разтегнат и ще бъдат прекалено набръчкани.

Най-вече памучните предмети, спалното бельо и бебешките дрехи могат да бъдат заредени в машината. Това не означава, че барабанът трябва да бъде задвижван до капацитет. Барабанът трябва да се напълни на 2/3, така че прането да се измие добре и да се изплакне. В допълнение, това ще позволи равномерно разпределение на прането върху барабана, което няма да доведе до дисбаланс или лошо завъртане на прането. Неравновесието може да накара машината да спре и да покаже грешка, например, ue грешка на машина на Samsung.

Колко тежи бельото?

Сега е логично да поговорим за това колко пране може да се измие в кола в едно измиване, без да го претегля. Всяка дреха има собствено тегло в грамове, например, женската риза може да тежи средно от 70 до 140 грама в зависимост от размера. Още няколко подобни примера са отразени в таблицата, която сме намерили по-долу. С помощта на подобна таблица можете лесно да изчислите колко пране да сложите в барабана.

маса с тегло на спално бельо и дрехи

В машина с товар от 5 кг, във всеки режим за памучни тъкани, можете да измиете няколко чаршафа, чифт калъфки за възглавници и 3-4 кърпи. Спалното бельо свободно ще се върти в барабана, без да се усуква и смачква. Но връхните дрехи трябва да се перат отделно.

Не забравяйте! Не поставяйте прекалено малки неща с големи в барабана, например мийте бельо с дънки.

В съвременните перални машини има функция "Автоматично претегляне". Сега човек не трябва да мисли за това колко тежи мръсното пране, което зарежда, машината сама ще получи необходимата информация. Основното предимство на функцията е, че машината, разпознавайки масата на прането, определя количеството вода, необходимо за измиване и избира оптималната програма за пране. Оказва се тройна полза:

 1. машината елиминира необходимостта да се мисли колко пране да сложите;
 2. спестява вода и електричество;
 3. избира най-добрата програма за правилно почистване на прането.

Автоматичното претегляне също предпазва пералнята от повреди, тъй като претоварването може да бъде изпълнено с дисбаланс в барабана. Ако машината има автоматично претегляне, тогава когато барабанът е претоварен, той просто няма да се стартира и ще даде грешка.

По този начин е необходимо прането да се постави в барабана на пералнята не в съответствие с максималното натоварване на машината, а според максималното натоварване за определен режим на пране. Надяваме се нашата статия да ви е помогнала да разберете колко неща трябва да поставите в барабана. Успех

   

26 коментара на читателя

 1. Граватар Сарвар Сарвар:

  Супер! Сега разбирам как работи! Благодаря на разработчиците на сайта!

 2. Граватар Олга Олга:

  Благодаря ви! Инфа полезна.

 3. Граватар Саня Саня:

  Благодаря ви! Всичко стана ясно!

 4. Граватар Ема Ема:

  Измийте дънки с бельо - това не е измиване, а разпространение на микроби.Долни, нормални хора, винаги мийте отделно от горната! И е важно да се спазва температурния режим, t към спалното бельо трябва да бъде без микроби, които се убиват само при високи температури. Това посочва и Агапкин в програмата си.

  • Граватар Виктир Victir:

   Ами коприненото бельо? И долно, и легло? Дори за сатин има ограничение от 60 ″. Винаги го миех за 30-40 ″. И като никакви микроби ...

   • Граватар Роман Роман:

    Гледахте ли под микроскопа? 🙂

 5. Граватар Любов обичам:

  Благодаря ви

 6. Граватар Сергей Сергей:

  Цялата статия, но все още не разбирам, 5 кг, като се вземе предвид сухото или мокро състояние на прането 🙂

  • Gravatar Master Господарят:

   Изтеглете сухо. И ако нещата са много мръсни, тогава за да се почисти по-добре, по-добре е да сложите 2 пъти по-малко.

  • Граватар Макс Max:

   Суха!

   • Граватар Лили лилия:

    Слава богу! И тогава ме измъчваха този въпрос 🙂

  • Граватар Роман Роман:

   Трябва да прочетете къде са буквите. И ще разберете всичко.

 7. Граватар Олег Олег:

  Цяло научно произведение! Към прост и конкретен въпрос. Права перла за английските учени!

 8. Граватар Вера вяра:

  Благодаря ви много за такова достъпно и разбираемо пояснение.

 9. Граватар Сергей Сергей:

  Това е измама за производителите. Има см. Можем 8 кг. В действителност само 3,5 кг се побират в барабана. сух памук. Измама с чиста вода Почти всички барабани имат вот. диаметър 0,5 м, разлика в дължината. 6 кг Bloomberg. Дължина на барабана 300 мм. Същото като моето. Може 8 кг. Обемът на резервоарите е същият - 58 литра.

 10. Gravatar Anonymous аноним:

  Затова поставете до 5 кг сухи и въртете не повече от 600 об. минути? Или може би 1000 об / мин. минути?

 11. Граватар Галя Галя:

  Но нищо не разбрах

 12. Граватар Таня Таня:

  Ако машината BOSCH е с тегло 7 кг, колко сухо пране трябва да заредя? Моля за кратък отговор, благодаря на всички!

  • Граватар Кира Кира:

   На два трети барабана, така че нормално да може да се сваля (добре, в зависимост от какъв плат).

 13. Граватар Анна Анна:

  Добър ден Моля, кажете ми, че имам Indesit 5кг. Колко спално бельо мога да сложа наведнъж? Трябва да измия комплект спално бельо, тежи 1,800. Мога ли да измия този номер и колко оборота да настроя?

  • Граватар Наталия Наталия:

   Здравей, Анна! Ако трябва да перете спално бельо с тегло 1800, а това е двойно легло, тогава разбира се можете да го изперете с вместимост 5 кг. По-добре е да спаете комплект спално бельо с две спални отделно от други неща, така че да се разтяга добре и да се извива. По-добре е да зададете оборотите на 700-800, което е по-нежно, така че тъканта да запази своята новост. Не забравяйте да усукате калъфките за възглавници и завивката.

 14. Gravatar Anonymous аноним:

  Благодаря за статията!

  Rzhu с въпроси в коментари)))

 15. Граватар Алла Алла:

  Благодаря за статията!
  Братността е сестра на таланта.
  Кратко и много достъпно.

 16. Граватар чичо Рома Чичо роми:

  Имаше машина на LG с директно задвижване от 5 кг. Така го натъпках толкова много, че вратата се затвори с мъка. И се измива нормално. А сега е стар танк HANSA ... 4 кг. Хвърлям няколко пуловера и тя вече не може да ги надвие, завийте ги. Не мога да разбера дали това е норма или е неизправност за нея.

 17. Граватар Надежда надявам се:

  Добър ден Защо има ограничение от 1,5-2 кг за кратко измиване? Ако сложа кратко измиване в Samasung, но водата е 40C, тогава изтрива 1 час, а не 30 минути. В този случай мога ли да заредя пълен барабан? Благодаря ви!

 18. Граватар Ади Ади:

  Накрая видях отговора на въпроса ми. Благодаря ви!

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини