Всичко за пералните машини

Плъстене от вълна в пералня

Плъстене от вълна в пералняАвтоматичните перални машини често идват на помощ за ръкоделие, а мокрото сплъстяване в пералнята е ярък пример за това. С помощта на автоматично измиване можете да спестите време и да се предпазите от много повреди. Но идеалният резултат е възможен, ако вземете предвид характеристиките на използваната в продукта вълна и се придържате към основните правила за потапяне. Как да не разваляте плетката и да сте доволни от резултата, ще опишем подробно по-долу.

Правила за валяне в пишеща машина

Преди да започнете мокро сплъстяване от вълна, си струва старателно да се подготвите и накрая да вземете решение дали използването на машината е оправдано. Този метод не е подходящ за всички, тъй като резултатът зависи от много фактори., Сред тях степента на боядисване на вълната, нейният цвят, плътност на плетене и избраната програма за шайбата, температура и въртене. За да не загубите продукта си, помислете за следните точки.

 1. Само естествената вълна е способна да превали. Ако нейният компонент в преждата е под 60%, тогава резултатът ще бъде практически нулев.
 2. Слаби комплекти за плетене по-добре от редовни или уплътнени.
 3. Ако изхвърлите работата с ръце, тогава използването на машината за консолидиране на резултата ще бъде оправдано.
 4. Шпулите могат да се образуват върху неща от прежда, за да се избегне това, което трябва да се постави в специална мрежеста чанта или обикновена калъфка за възглавници.елементи, изхвърлени в пералнята
 5. За безопасността на машината е необходима и защитна обвивка, тъй като частиците от вълна могат да влязат в резервоара и да причинят задръстване или запушване на дренажната система.
 6. Машина с хоризонтално натоварване е по-подходяща, тъй като е по-удобно да контролирате степента и хода на сергията. Предните модели нямат такава възможност, но това не е толкова критично.
 7. За да засилите вибрациите и да премахнете дисбаланса при недостатъчно натоварване, се препоръчва да добавите дебели стари неща, като дънки.
 8. Памучният прах има положителен ефект върху сушенето, затова се препоръчва да добавите памучно бельо в барабана.
 9. Завъртането е разрешено, но не силно усукване. В противен случай нещата лесно се деформират.
 10. Бялата и светлата вълна отпада по-лошо.

Внимание! Идеално решение би било да се провери използваната вълна и нейната годност за сплъстяване чрез „почистване“ в тестовата машина.

Тестването е по-вероятно от необходимото. Факт е, че в допълнение към описаните по-горе фактори, крайният резултат от сушенето се влияе от твърдостта на водата и вида на използвания почистващ препарат, както и вибрациите, скоростта на ускорение на барабана и продължителността на измиване. Всички условия не могат да бъдат изчислени и предвидени. Начинаещите майки на игли се насърчават да започнат да опитат с прости продукти, шалове, ръкавици, шапки, калъфи и вази. Особено внимание трябва да се обърне на свиването - правилно филцовият продукт не трябва да намалява с повече от една трета.

Описание на процеса на сплъстяване

След като прецените крайния резултат и създадете най-оптималните условия за сушене, можете да продължите директно към процеса. Важно е да следвате последователността на действията и да не пренебрегвате тези инструкции. Така че, препоръчително е да се придържате към такъв алгоритъм:

 1. Поставете внимателно един или повече плетени предмети в мрежеста торба или калъфка.задайте температурата
 2. Ние зареждаме всичко в барабана на машината, запълвайки празнините с плътно цветно бельо, дънки или вече измити кърпи (новите лесно губят текстурата си, когато мият с вълнени неща).
 3. Напълнете / напълнете тавата с подходящ цветен препарат или универсална пудра.
 4. Ако цветните материали се изтрият, специален агент, който предпазва от оцветяване, няма да се намесва. Климатиците и съединенията, използвани специално за вълнени продукти, са забранени.
 5. Изберете деликатен режим или друга програма, която предвижда измиване с големи обеми вода. Ако е възможно да го направите сами, настройте температурата над 40 градуса, завъртете и изплакнете обилно.

Внимание! Не активирайте специалния режим за пране на вълна.

 1. До края продуктът, който не се изплаква, трябва сами да се изплакнат в студена вода, след което е лесно да се изтръгне, без да се усуква.
 2. Изваждаме продукта от машината и му придаваме форма, за която я дърпаме плътно до желаната форма (буркан, юмрук, топка, ваза, специална стойка за шапки).
 3. На следващо място, поставете върху равна повърхност и изсушете, без да висите на прищепи.

Изхвърлените артикули трябва да седят около 30%. По правило един цикъл е достатъчен. Ако резултатът не оправдае очакванията, можете да повторите процедурата до 3 пъти. Всеки следващ път се препоръчва да се повишава температурата на измиване или да се избират други режими. Често се налага да експериментирате няколко часа, преди да извадите вашата „формула“.

Мнения на опитни майстори

Лесно е да се види, че идеалните условия се определят чрез опит и грешка. Един вид майсторски клас ще бъде съвет от опитни майстори-майстори в уолшинга, готови да споделят своите най-добри практики. По-долу са представени мнения за използването на перални машини в процеса на сплъстяване:

Катерина Коршун

Понякога зареждам торби и барети в машината, но само след като ги обработя добре с ръце. Отдавна забелязах, че без задълбочено ръчно сплъстяване, продуктът често се деформира и смачка. Правя това: Слагам творението си в старата калъфка за възглавници, закрепвам я здраво, зареждам я с други неща и поставям миенето на 40 минути и 50 градуса. Изсипвам сапунени стружки и препарат за изплакване в обичайната доза в тавата. Но, честно казано, правя това не често, защото след машината работата не е толкова гладка, тя е много рошава и отнема много време, за да я оформите с ютия и пара. Но за ускореното избягване на няколко неща наведнъж, той подхожда идеално.

Натали Симкина

Мисля, че ако укротите машината, това ще бъде добър и незаменим приятел. Лично аз го имам всичко. Обемна работа, чанти и чехли, мийте се в „безплатния полет“ при всякаква температура и продължителност. Но винаги скривам работата си в специална чанта, найлон, мрежа против комари или тюл. Но довършвам машината само след ръчна обработка. За лек ефект го изпращам на барабана с програмата Rinse / Spin и след това правя корекции с игла. Възможно е да се залепи след измиване дори и с бързо измиване при 40 градуса за 30 минути. И при избора на 60-90 градуса повърхността става напълно плоска и не се различава от истинския филц. По този начин готвя топчета и топки.

Лада Москва

Плъзгащи се чанти и възглавници в колата, а резултатът не е лош: всичко е много гладко и без показване на редове. Основното е да направите плетене възможно най-малко, като използвате дебели игли за плетене. Но не е подходящ за всички продукти. Така че с чехлите всичко е по-сложно, те се оказват много по-тежки и по-плътни, отколкото ръчно изхвърлени и топлината, съхранявана вътре, е напълно различна, както за мен. Разбира се, тук се нуждаете от време и материали за експерименти, за да постигнете перфектния резултат. Вярвам, че пералните машини са за мързеливите и много заети, както и за твърди предмети.

Катерина Кубешова

Експериментирам редовно с машината и всеки път обещавам, че повече няма да се включвам в това. Последният опит обаче беше успешен с някои модификации. Така беше: първо обработих чантата на мелничката, увих я в калъфка за възглавница и започнах цикъла. След като се уплаши - измитото нещо изпадна доста, дупки бяха огледани и размерът остана напълно непроменен. Хвърли това начинание и си спомни само две седмици по-късно. Кожен, мокър, разтрин с ръце и получи страхотна чанта, тънка и издръжлива.

Мисля, че ще опитам отново. Засега използвам машината само за редовно изплакване и изваждане на вече износени предмети - много удобно.

Екатерина Логачева

Моята машина никога не ме пускаше. Винаги навивам всички шалове в машината. Правя това: сто пъти във филм от IKEA превъртам трикотажен продукт и веднага го хвърлям в барабан.На изхода получавам перфектно качество без брак и па-па-па, след изправяне и задушаване - не можете да различите от фабричното производство. Съвсем наскоро плетах шапка за първи път, превъртах 200 пъти и я измих. Оказа се много добре! Рукавичките не се объркаха! ”

Ако вземете предвид горните препоръки и личния опит на специалисти, работещи с нужди, след това сплъстяването в пералнята ще премине бързо и с предсказуем резултат. Основното е да се адаптирате към възможностите на вашата пералня и не забравяйте да тествате избрания режим с тестова проба.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини