Всичко за пералните машини

Защо се оставя вода в съдомиялната машина?

вода остава в съдомиялната машинаИма ли вода в съдомиялната машина? Не бързайте да се паникьосвате, в повечето случаи говорим за незначителна повреда, която лесно може да бъде премахната със собствените си ръце. Основното нещо е да не правите глупави неща, а именно да не стартирате отново съдомиялната машина, да не изсипвате никаква химия (като Domestos) в нея и още повече, че не разкъсвайте мъка върху „железния асистент“, като го блъскате по стените. Трябва да седнете, да се успокоите и да започнете да решавате проблема стъпка по стъпка.

Причини, поради които машината не се източва

На първо място, нека да решим въпроса, колко вода трябва да остане в дъното на съдомиялната машина, след като завършите режима на миене в нормална ситуация? Производителят не винаги посочва в инструкциите, че водата трябва да остане в съдомиялната машина, а потребителите бързат да разпадат паниката от синьото.

Експертите твърдят, че при нормална ситуация локвата с дълбочина около 1 см трябва да остане на дъното на съдомиялната машина, за да се предотврати изсъхването на уплътняващите венци. В затворено пространство водата бавно ще се изпарява, овлажнявайки стените и тавана на миещия резервоар с кондензат и следователно уплътняващият материал в кръг. Мокрите венци ще останат еластични за дълго време, което означава, че няма да пропускат вода. Ако в съдомиялната машина има ясно повече вода и останките от храна плуват в нея, тогава има проблем, който трябва да бъде решен.

Заключение! Ако машината работи нормално, на дъното трябва да остане малко количество чиста вода, но не и вода, замърсена с остатъци от храна.

Специалистите установяват редица причини, поради които машината не изтича вода. Това са причините.

 1. Изпускателният отвор е твърде високо от пода и в резултат маркучът за източване не е разположен правилно. В този случай помпата не може да изпомпва нормално отпадните води и мръсната вода, макар и частично, остава на дъното на резервоара за миене.
 2. Някъде в системата имаше блокиране. Екранът на филтъра, тръбата или маркучът могат да се запушат, във всеки случай ще трябва да разглобите и премахнете запушването, в противен случай водата ще остави лошо.
 3. Сензорът за нивото на водата се е счупил, така че устройството за управление на съдомиялната машина не знае за количеството вода, останало в резервоара за миене и в резултат на това не дава команда на помпата да изпомпва водата.
 4. Помпата не работи нормално. Ако помпата се счупи напълно, тогава съдомиялната машина изобщо няма да може да мие чиниите, тъй като водата изобщо няма да се изпомпва. Но ако помпата работи, тогава тя не работи, миялната машина ще продължи да изпълнява програмата за миене, но няма да може да източва водата нормално.

В 997 от 1000 случая на лошо оттичане на вода от съдомиялна машина, горните причини съществуват. Но в около 3 случая от 1000, говорим за сериозна повреда на модула за управление. Ако никой от горните случаи не ви подхожда, консултирайте се с добър майстор.

Как да проверите връзката?

връзка за съдомиялна машинаАко току-що сте закупили съдомиялна машина и още повече сте я свързали сами, без помощта на квалифициран майстор, и повредата е станала веднага, тогава е напълно възможно машината да не е правилно свързана с канализацията. Как да свържете съдомиялна към водоснабдяването и канализациятаописано от производителя в инструкциите. По-специално, най-честата грешка е разположението на дренажния маркуч до канализационната тръба или сифона твърде високо.

Моля, обърнете внимание, че отпадъчната вода се изпомпва от съдомиялната машина с помпа със сравнително слаб двигател. Ако точката на свързване на маркуча с канализацията е твърде висока, тогава помпата няма да има сили да изпомпва вода, защото това е по законите на физиката, чрез гравитацията ще се стреми да се върне в колата. Помпата ще трябва да губи енергия за борба с ефекта на сифона и това ще доведе до бързо разрушаване на изпускателната помпа.

Важно! Дължината на маркуча за източване също може да повлияе на качеството на помпата: колкото по-дълъг е маркучът, толкова по-голямо е натоварването на помпата.

Какво трябва да се направи?

 • Уверете се, че маркучът за източване на вашата съдомиялна машина не надвишава 2 метра.
 • Уверете се, че маркучът за източване не е прав, но има известен завой.
 • Уверете се, че височината на точката на свързване на маркуча към канализацията е не повече от 40-50 см от пода.

Ако сте изпълнили и трите стъпки и сте открили несъответствие някъде, трябва да повторите връзката. Ако всичко е наред с връзката, тогава трябва да продължите, за да разгледате друга причина за неизправността.

Как да идентифицираме и премахваме блокирането?

Както правилно отбелязват специалистите, блокирането е основната причина, поради която изтичането на отпадни води е нарушено. В крайна сметка потребителите на съдомиялни често пренебрегват основните правила за грижа за тях, особено правилата за почистване. Къде може да се образува злополучно запушване?

 1. На метална мрежа, която е разположена в долната част на резервоара за миене близо до рамото.блокиране на съдомиялна машина
 2. В грубия филтър (такава чаша с решетка, която също е на дъното на резервоара за миене).
 3. В тръбата за източване.
 4. В маркуча за източване.

Ако никога не сте почиствали съдомиялната машина, трябва да започнете с почистване на фините и груби филтри, тъй като това е най-простото действие. Първо изтръгваме и изваждаме металната мрежа, след което развиваме "чашата". Изплакваме и двете под струята топла вода, като не забравяме предварително да обработим с гъба с препарат за миене на съдове. Поставете филтрите на място.

За ваша информация! За да почистите по-добре мръсотията от филтъра, можете да я накиснете в топла вода с препарат и след това да изплакнете с чиста вода.

Сега проверете за запушен дренажен маркуч. За да направите това, той трябва да бъде изключен от сифона или канализационната тръба. Сменете малък контейнер, за да източите застояла вода, след това развийте маркуча и го изплакнете добре с гореща вода. След всички процедури би било хубаво да почистите химически съдомиялната машина, като използвате специален сертифициран продукт.

Как да проверите и поправите превключвателя за налягане, дренажна помпа?

Връзката е правилна, няма блокиране и в съдомиялната машина, защо машината все още не се източва нормално? Явно има нещо друго. Специалистите препоръчват да проверите превключвателя за налягане на съдомиялната машина. Превключвателят за налягане определя количеството вода в съдомиялната машина; ако тя не работи, машината няма да източи водата докрай. Проверка и подмяна на превключвателя за налягане в съдомиялната машина - Това е по-сложно събитие, свързано с демонтажа на съдомиялната машина. По-добре е да делегирате тази работа на специалист, но можете да го направите сами.

Когато стигнете до превключвателя за налягане, не забравяйте да проверите работата на контактите на неговия сензор. Често контактите изгарят и поради това устройството спира да работи. Ако всичко е наред със сензора за ниво на водата, проверете помпата. По принцип можете да определите как работи помпата дори преди да разглобите съдомиялната машина, ако слушате как изтича водата, какви звуци прави. Лошо работещата дренажна помпа обикновено бръмчи бурно и на практика няма мърморене на вода.

Важно! Някои да наблюдават как работи помпата за съдомиялна машина, наклонете работещото устройство и погледнете в тигана. Експертите не препоръчват да правите това, можете да нарушите сензорите, което ще доведе до по-сериозна повреда.

За да стигнете до помпата, трябва да изключите миялната машина, да изключите маркучите. След това трябва да поставите съдомиялната машина на задната стена, след като поставите парцали под нея. В повечето случаи веднага ще получите достъп до помпата през дъното, без да се налага да премахвате стени. Правим следното:

 • намираме контакти на корпуса на помпата;
 • вземете мултицет, задайте най-малката стойност в ома;
 • задайте сондите на устройството на контактите и измерете стойността, която трябва да бъде в рамките на 1000;
 • Ако електротехникът на помпата е в ред, развийте го и го почистете старателно. Случва се чужд предмет да се забие в работното колело на помпата, забавяйки нейното въртене;
 • ако помпата е чиста, но все още не работи, или сменете помпата, или поканете съветник, който да му помогне да разбере проблема.

За да обобщим, отбелязваме защо съдомиялната машина отказва правилно източване на водата, има много причини, но една последица е пълен резервоар с мръсна вода. За да се справите с проблема, ще трябва да проверявате стъпка по стъпка всички възможни причини, само по този начин ще можете да намерите истината. Добър ремонт!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини