Всичко за пералните машини

Как да рециклирате пералня

Как да рециклирате пералняМоже да има няколко причини, поради които е спешно да се отървете от пералня. Може би старата машина е била технически остаряла и е бил закупен модерен и по-функционален модел, който да я замести. Или пералнята не е в ред и просто няма желание да отделяте време и усилия за установяване на причината за неизправността и ремонта на оборудването. Във всеки случай възниква въпросът пред собственика на уреда: как да изхвърлите пералнята? Възможно ли е да получите пари за това или напротив, трябва да харчите пари?

Има няколко начина за изхвърляне на ненужни машини, някои изгодни, други включват някои отпадъци. Така че ще разберем къде можете да прикрепите шайбата, като харчите минимум усилия, пари и лично време за това.

Защо да не го изхвърлите?

Първото нещо, което идва на главата на собственика, е да занесе единицата в кошчето. Разбира се, ще отнеме малко работа, като извадите шайбата на улицата, но след 15 минути проблемът ще бъде напълно решен. Този метод обаче включва увреждане не само на околната среда, но и на човешкото здраве. Разлагайки се, компонентите на машината отделят в атмосферата токсични вещества, вредни за всички живи същества.

 1. Пластмасовите стени на тялото се разлагат повече от век. По време на изгарянето се отделят токсични химикали. Отровите попадат в озоновия слой. Никой не е отменил цикъла в природата - по-късно отровни вещества под формата на дъжд падат надолу и проникват в почвата. Освен това при изгарянето на токсичен дим навлиза във въздуха, който впоследствие дишаме.
 2. Окабеляване и изолационни материали. Съдържащият се в кабелите поливинилхлорид отделя газове при изгаряне, чиито изпарения провокират развитието на ужасни и необратими човешки заболявания. Ако PVC е просто погребан, тогава той няма да се разложи, това ще се отрази на качеството на подземните води.
 3. Метални части. Изгарянето на метални части също е опасно. По време на изгарянето в атмосферата се отделят тежки метални частици. Те се заселват на трева, дървета, зеленчуци, навлизат в човешкото тяло и водят до различни заболявания.
 4. Каучук. При изгаряне на каучукови елементи на машината, сероводородните пари се отделят във въздуха. Черният дим, излъчван от източника на запалване, причинява респираторни заболявания.

Пералня, извадена на редовно депо, се превръща в сериозна заплаха за цялата екология, не е направо забранено независимото изхвърляне на шайби в депата.

Ще ви предложим по-хуманни начини да се отървете от ненужното оборудване, ще разберем къде да предадете старата счупена машина за рециклиране.

Предаване на точка за рециклиране

Значението на този метод за обезвреждане е съвсем просто. Перална машина се транспортира до специален пункт за обработка, където всяка част от устройството се рециклира. Този метод е един от най-цивилизованите и има само два съществени недостатъка. Първият - обработката на частите е за сметка на собственика на оборудването. Ще трябва не само да поставите шайбата на място, но и да платите за всички последващи манипулации с нея. Вторият - цеховете за преработка не са във всяко населено място.

Изхвърлянето на SMA чрез рециклиране ще струва около 2000-3000 хиляди рубли.

можете да занесете машината до точка за рециклиранеПроцесът на рециклиране на компонентите на пералнята не е лесен. На всички етапи на работа са необходими специални устройства.

 • Демонтаж на машината. Цялата електроника, течна пластмаса, мед, стъклени части са отстранени от кутията.
 • Директната обработка включва пресоване на корпуса под преса, смилане на стъклени части, натрошаване на пластмасови елементи в прах. Пластмасата, класифицирана като течност, се почиства чрез топене. Резултатът е чист рециклируем материал, готов за стартиране в производствения процес.
 • Изхвърляне на рециклирани материали.Пресованият метален калъф се изпраща до металургични предприятия, пластмасовият прах се превръща в основа за производството на пластмасови изделия.

Въпреки безспорната полезност и ефективност на тази опция, пестелите собственици предпочитат да не харчат лични средства за изхвърляне, а да изберат по-евтин метод. По-предприемчивите собственици дори се опитват да продадат единицата и да получат определен доход от нея.

Продажба на части

Този начин да се отървете от ненужното AGR ще ви позволи да получите малка печалба. Има две възможности: или да предложите пералня на майстор, занимаващ се с ремонт на оборудване, или самостоятелно да разглобите агрегата на части и да ги продадете. Първият вариант има следните предимства:

 • минимални усилия и лично време за процедурата - трябва само да направите няколко обаждания към сервизите;
 • капитанът лично ще изнесе оборудването безплатно.

Разбира се, няма да можете да спечелите много пари от продажбата на пералнята по този начин, но ако вашият модел е в търсенето, можете да сте сигурни, че дистрибуторът ще бъде намерен много бързо и с удоволствие ще извади оборудването сам. Ще бъде по-изгодно лично да разглобявате устройството и да продавате най-важните части от пералнята: електрически мотор, дренажна помпа, нагревателен елемент и други. Този метод ще изисква разходи за труд и време, но в същото време ще ви помогне да спечелите добри пари.

Единственото нещо, което трябва да помислите, е къде можете да продавате частите. Ако вашето населено място е малко, намирането на клиенти, желаещи да купят компоненти, може да бъде истински проблем.

Ремонт и продажба

В случай, че шайбата не е в ред, е необходимо да се оцени възможността за нейния ремонт за последваща продажба. Ако ремонтът ще струва малка сума, тогава можете да поправите машината и да я продадете на изгодна цена. При адекватна оценка на единицата купувачът ще бъде намерен достатъчно бързо. Хората, които не са в състояние да закупят ново оборудване, често купуват употребяван автомобил. Реклама за продажба може да бъде поставена в няколко вестника, както и на следните сайтове:

 • Avito;
 • Юл;
 • От ръка на ръка;
 • Акула и т.н.

Изхвърлянето на пералнята, при условие на нормалното й функциониране, може да стане просто като подарите машината. Тези, които искат да вземат пералня безплатно, ще бъдат намерени много бързо и не е нужно да се спъвате в ненужна машина дълго време.

Даваме "втори живот" на детайлите на машината

от барабана на пералната машинаТози вариант на изхвърляне е подходящ особено за икономични и здрави собственици на оборудване. Някои детайли на старата машина могат да се използват като декоративни елементи на къщи територии, летни вили. Също така от частите на шайбата можете да направите много необходими и полезни неща в домакинството, например:

 • барбекю - за неговото устройство се нуждаете от барабанна машина;
 • Шлифовъчна машина - направена от двигателя на CMA. Чрез свързване на шлифовъчното колело към мотора и фиксирането му е лесно да се изгради устройство за заточване на инструменти или шлифовъчни дъски;
 • разделител за дърва - с помощта на електродвигателя на пералнята можете да направите дизайн за цепене на дърва;
 • скрепер - получава се от двигателя и металния барабан. Взимайки тези два елемента за основа, е лесно да се конструира устройство, предназначено за скубане на трупове на пилета, патици, пуйки и др.

Списъкът с полезни устройства, които могат да бъдат изградени с помощта на старата автоматична машина, може да бъде продължен. Занаятчиите правят косачки и малки бетонобъркачкии трошачки за култури.

Размяна на "старото" на "новото" в изхода

използвайте програмата за рециклиране в магазинаГолемите магазини за домакински уреди периодично пускат промоции за приемане на ненужни уреди. В определени дни можете да прехвърлите старата SMA към хипермаркета и да получите впечатляваща отстъпка от закупуването на ново оборудване. Датата на пускане на машината, производителят и техническото състояние на шайбата няма значение.

Предимствата на магазините за електроника са очевидни - с помощта на подобно действие обемите на продажби се увеличават значително. Но тази оферта е интересна и за купувачите, тъй като не само можете да решите проблема с изхвърлянето на старата машина, но и да получите приятна отстъпка от покупката на нов агрегат.

За ваше удобство ви представяме списък с големи хипермаркети за електроника, които от време на време стартират подобно действие.

 1. Eldorado. Те осигуряват безплатен разговор към перална машина за еднократна употреба, дават отстъпка до 20% при закупуване на нова машина.
 2. M-Video. Експортът на употребявано оборудване е безплатен, размерът на отстъпката при нова покупка може да достигне 15 хиляди рубли.
 3. Техносила. Сумата на отстъпката варира от 500 до 10 000 рубли. Представителите на магазина изваждат оборудването самостоятелно само при условие, че доставката на закупената нова шайба е завършена.
 4. Yulmart. Машината ще бъде извадена напълно безплатно след представяне на чек за заплащане на ново оборудване.

Проучете времето на промоцията в местните магазини. Ако тъкмо се канехте да закупите нова автоматична машина, тази опция със сигурност ще ви допадне най-много.

Отдаваме под наем за метал

може да бъде предаден на мястото за събиране на скрапИзползвайки този метод на изхвърляне, ще получите само малка сума пари. Защо обаче да не използваме поне такава възможност? Намирането на най-близкия пункт за събиране на скрап не е трудно, те са в почти всяко населено място. В този случай най-ценното съдържание на пералнята ще бъде мед, съдържащ се в двигателя и окабеляването.

Машината ще трябва да бъде доставена до мястото на приемане самостоятелно. Средно купувачите ще ви платят от 300 до 600 рубли, но все пак това е по-добре, отколкото да хвърлите шайбата в сметище.

Има много начини да се отървете от ненужна пералня, а изборът на удобна за вас опция няма да бъде труден. Опитайте се да предприемете отговорен подход към този проблем, а не просто да отвеждате машината в кошчето, като по този начин причинявате непоправима вреда на околната среда.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини