Всичко за пералните машини

Как е пералнята на Samsung

Как е пералнята на SamsungОбикновено не се случва на потребителите да се справят с вътрешната структура на пералнята на Samsung, но когато възникне някаква неизправност, интересът към този проблем възниква моментално. За да ремонтирате оборудването сами, трябва да проучите схемата на устройството, за да разберете къде се намират частите и компонентите на машината. Повечето SMA имат подобно устройство, разликата може да се наблюдава само в някои елементи, сега ще разгледаме подробно точно пералните машини на марката Samsung.

От какви части се състои?

За да можете правилно да диагностицирате повреди и правилно да поправите пералнята, трябва да разберете каква структура има устройството. Всяка пералня Samsung, независимо от типа на изтегляне, съдържа следните основни елементи:

 • електромотор;
 • резервоар;
 • помпа;
 • няколко вида дюзи;
 • дозатор за почистващ препарат;
 • различни пружини и амортисьори;
 • нагревателен елемент (TEN);
 • дренажен филтър;
 • електрическа помпа;
 • барабанна шайба;
 • охлюв;
 • температурен датчик;
 • SMA модул за управление;
 • специални баланси;
 • устройство за заключване на люк;
 • всмукателен соленоиден клапан;
 • маншетът на вратата на люка;
 • превключвател за ниво на течност;
 • захранващ блок (е източникът на енергия на цялото устройство);
 • дренажни и насипни маркучи;
 • CMA контролен панел.подробности SM Samsung

Дизайнът на машината се състои от изброените основни части. Всички елементи са разположени в корпуса. Ако говорим директно за металния корпус на шайбата, тогава той се състои от странични стени, горни, предни и задни капаци и дъна. Как е разположен люкът, хоризонтално или вертикално, зависи от типа на избрания товар. За да разберем по-добре как е подредена машината, ще разгледаме по-отблизо някои от отделните елементи, ще анализираме какви задачи решават и какво да правят в случай на повреда на компонента.

Блок за управление

С помощта на силовия блок се осигурява захранване и контрол на всички елементи на пералнята. Електронният модул дава сигнала за включване и изключване на устройството чрез окабеляване, свързващо контролната платка и всеки CMA блок.

Всички специални програми, добавки, режими на пране се изпълняват и регулират от това устройство. Ето защо, ако някой един елемент от модула се разпадне, тогава всяка част от шайбата може да спре да функционира. За да контролира основните задачи, например запълване на резервоара с вода или въртене на барабана с желаната скорост по време на цикъла на въртене, силовият агрегат разполага с полупроводници, които отговарят за всяка функция поотделно.контролен съвет на Samsung

Една от частите на контролния модул е ​​контролния панел CMA. Чрез натискане на бутоните или завъртане на програмния селектор, потребителят независимо избира предпочитания режим на пране, скорост на въртене, температура на нагряване на водата и с тези действия предава сигнал към захранващия блок, който след това е отговорен за нормалното изпълнение на дадените условия.

Важно! Неизправността на устройството за управление се счита за сериозна повреда, която е трудно да се отстрани, затова си струва да поканите квалифициран техник, който да поправи модула.

Датчик за ниво и клапан за пълнене

Превключвателят за ниво на течността (известен още като превключвател за налягане, сензор за ниво), както подсказва името, контролира обема на водата в резервоара. Превключвателят за налягане измерва налягането в резервоара и изпраща информационен сигнал към управляващото устройство. Електронният модул, като получи информация, инструктира пълнещия клапан да спре събирането на вода от комуникациите.

Входният клапан може да има 1 до 3 намотки. Именно те предават напрежение, което позволява на мембраната на клапана да се отвори и да започне да функционира. Докато управляващото устройство получава сигнал за необходимостта от започване на приема на вода, мембраната се отваря и започва да действа.Щом напрежението престане да се подава към бобините, то се затваря.пълнителен клапан

Тези два елемента не са описани заедно случайно, те постоянно си взаимодействат. Схемата е следната: вентилът за пълнене изтегля вода, а сензорът за нивото контролира оптималния обем на течността, предотвратявайки недопълването или преливането.

Мотор и тахогенератор

Тази двойка части също работи заедно. Моторът „кара” барабана да се върти, а тахогенераторът гарантира, че броят обороти съответства на посочения. Тахометърът помага на контролния модул да контролира скоростта на двигателя, тъй като скоростта на въртене трябва да е различна за всеки режим на пране.

Електрическият мотор на пералнята допринася за правилното въртене на барабана с дадено темпо. Повечето модерни перални машини на Samsung са оборудвани с инверторни двигатели. В този случай моторът е прикрепен директно към барабана, като по този начин се постига по-голяма ефективност и мощност на двигателя. Този дизайн е надежден и издръжлив, повреда на инверторния мотор е изключително рядка.двигателя

Колекторният мотор задвижва барабана благодарение на специален колан. В този случай възниква износване на електрическите четки, така че от време на време двигателят ще трябва да бъде ремонтиран.

Нагревателен елемент и сензор за температура

Функцията на нагревателя е да загрява водата в резервоара до желаната температура. Всеки от режимите на измиване изисква определена температура, така че управляващият блок, получи сигнал за избраната от потребителя програма, предава на нагревателя зададената степен на нагряване на водата.

Температурният датчик следи температурата и след достигане на определената степен предава сигнал към захранващия блок. Термостатът е представен под формата на метална тръба, монтирана директно в корпуса на нагревателния елемент. След като получи сигнал от температурния сензор, основното устройство автоматично изключва нагревателя.

Пружини, амортисьори и противотежести

Използването на тези компоненти предотвратява трептенията и "подскачането" на пералнята по време на работа. Това е много важно, в противен случай машината по време на цикъла на въртене просто би се унищожила отвътре. За какви подробности говорим?

 1. Амортисьорите закрепват дъното на резервоара към тялото на CMA и не му позволяват да подскача по време на цикъла на въртене и да удря стените.
 2. Пружините поддържат резервоара отгоре, тяхната функция е много подобна на предназначението на амортисьорите.
 3. Противотежестите са тегловни блокове, те са свързани с външната повърхност на резервоара и служат за поддържане на баланс.

При работа на машината противотежестите могат да бъдат унищожени от силни вибрации. Въпреки това, в повечето случаи техните монтажни елементи са малко разхлабени, затягащи се, което може да се справи с проблема с „тракането“ на шайбата.

Заключващо устройство и маншет

Заключващото устройство за люк на покрива не е нищо повече от електронна брава, която затваря вратата преди миене. Когато потребителят затвори люка, той активира само механично заключване и след стартиране на програмата можете да чуете щракване - по този начин се активира електронното заключване на вратата. Едва след такъв сигнал водата започва да се събира в резервоара. UBL предотвратява случайно отваряне на вратата по време на измиване.заключване на люка

Маншетът служи за по-надеждно затваряне на люка. Това е уплътняваща дъвка, която предпазва от началото на процеса на преминаване на вода през пролуката между корпуса SMA и вратата на люка. Трябва да се внимава маншетът да е чист, сух и невредим. Ако гумената лента се счупи, не трябва да работите с машината, докато не се отстрани неизправността, тъй като течност от барабана ще се разлее върху пода.

Охлюв, филтър, помпа

Помпата е специална помпа, която служи за изпомпване на отпадни води от барабана след предварителното или основното измиване, изплакнете. В шайбите на Samsung можете да намерите два типа помпи:

 • синхронен;
 • асинхронно.

Вътрешното пълнене на помпата е стандартно, това е двигателят и работното колело. Към горната част на помпата е прикрепен охлюв, към който са свързани дюза и маркуч за източване. В повечето случаи помпата се повреди поради навлизане на чужди предмети в системата.SM помпа на Samsung

 

Ако в джобовете на дрехите, заредени в барабана, има монети, опаковки, малки играчки и т.н., всичко това може да се намери в тръба за източване. Поради това не само филтърът и маркучите са запушени, но и самата помпа. Филтърът за боклук е инсталиран в кохлеята, която е прикрепена към помпата. Както можете да видите, тези три елемента са много тясно свързани.

Пластмасов резервоар и метален барабан

Пластмасовият резервоар е важна част от пералнята, именно в него се събира вода и се смесва с детергенти. Трябва да се внимава резервоарът да не загуби пълна херметичност. В противен случай може да започне изтичане на вода, което е трудно да се елиминира.

Барабанът е направен от метал и е разположен вътре в резервоара. Господарките лежат в нея дрехи. Както забелязахте, повърхността на барабана е гофрирана, това е необходимо за по-добро измиване на замърсени тъкани. Също така, барабанът е оборудван с пластмасови гребени (ребра), които ви позволяват да разпръснете прането вътре, осигурявайки проникване на смес от вода и почистващи препарати.

На различни модели автомобили на марката Samsung, барабаните имат различен обем и съответно различно максимално натоварване на пране.

Маркучи, дюзи и колектор за прах

Разпределителят за почистващи препарати (дозатор) е предназначен за съхранение на прах за пране, балсам, докато те се подадат в резервоара. Приемникът за прах има интелигентно устройство и не позволява едновременен контакт с резервоара с почистващи препарати за различни цели. В началото на измиването дозаторът доставя прах, а на етапа на изплакване - балсам.

дренажен маркуч и дюзи

Изпускателните и входящите маркучи са важни компоненти на устройството. Те са необходими за навременното постъпване на вода в резервоара и изхвърлянето на отпадните течности. В допълнение към маркучите си струва да се говори за дюзите, те са разположени вътре в кутията и служат за транспортиране на вода в системата.

Пералнята е доста сложна и за първи път може да изглежда, че е просто нереалистично да се разбере оформлението и принципа на работа на всяка конкретна част. Но ако изучите добре този въпрос и напълно се потопите в него, можете, разбира се, да се справите с него.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини