Всичко за пералните машини

Дизайнът на пералнята Indesit

Дизайн на перална машина IndesitТъй като почти всички модели перални машини с предно зареждане са почти идентични, ние ще разгледаме вътрешната структура на пералнята, използвайки като единица марката Indesit. Тъй като днес е лидер в производството и продажбите на руския пазар. И така, илюстрираме устройството на пералнята Indesit.

Ние изброяваме основните елементи

Устройството на пералнята включва както основни, така и допълнителни модули. Вашият уред ще работи само ако всички компоненти са в плавен контакт помежду си. В колата на всеки модел има:

 • електромотор;Пералнята Indesit се състои от много детайли
 • резервоар и барабан;
 • помпа за източване;
 • контролен панел с поддръжка на електрически модул;
 • пружинни амортисьори;
 • специален монтаж с лагери;
 • основното тяло, чиято задна стена е направена под формата на капак на шахтата;
 • клапан за събиране на течности;
 • тръбен електрически нагревател и части за него.

Обръщаме вашето внимание на факта, че това е напълно основен набор от части за всяко миещо устройство. Ако разберете какво и как работи оформлението, тогава можете лесно да анализирате поведението на вашата перална машина Indesit.

Как работи техниката?

Пералнята Indesit е оборудвана с пластмасов резервоар. За да се избегне деформация на резервоара, той не е свързан толкова плътно с тялото, че не се създават прекомерни вибрации, които унищожават резервоара. В крайна сметка резервоарът се движи много активно по време на измиване и най-вече при въртящия се цикъл, а тялото остава неподвижно, което всъщност гарантира безопасността на резервоара. В допълнение към това се поставят два амортисьора, които поддържат дъното, а пружините са разположени отгоре.оборотите се предават от двигателя към шайбата през задвижващия ремък

По време на измиването барабанът се върти поради специалната шайба, с която е свързан чрез кръст. Макарата от своя страна получава обороти, предавани от електродвигател чрез ремъчно задвижване. Всички тези действия карат шайбата да се върти и тъй като е закрепена към барабана, барабанът също се върти, поради което нашите неща се измиват. Самият барабан е вграден в резервоара с опора.

Така нареченият „център на интелигентност“ на пералната машина е контролното табло, именно той определя последователността на операциите и координираното взаимодействие на всички компоненти на устройството. Така например, доставката на пералнята с вода включва редица действия на различни части: входящият клапан събира вода от водоснабдяването, нагревателят го загрява до необходимата температура, превключвателят за налягане контролира обема на водата и специална помпа премахва замърсената вода след приключване на процеса на миене.

Сега можете грубо да си представите как работи вашата пералня и как, но за да добавите подробности, трябва да разгледате работата на всеки модул поотделно.

Основен капацитет и барабан

Барабаните са изработени предимно от неръждаема стомана, както и резервоарите на някои перални машини. Този материал е по-издръжлив и в резултат на това вашата машина ще издържи много по-дълго. Ако обаче предпочитате по-бюджетен и по-лесен вариант, вземете машина с пластмасов резервоар. Не е толкова издръжлив, но е по-евтин и по-лесен за пренасяне. В най-често срещаните модели резервоарът е разположен хоризонтално, въпреки че някои производители произвеждат машини с наклонени резервоари.

Всички съвременни перални машини Indesit са оборудвани с пластмасови резервоари.

Така че, резервоарът е основният капацитет на всяка пералня. Както вече разбрахме, там е вграден барабан, в който зареждате прането си. В барабана обикновено има огромен брой дупки, през които водата от резервоара влиза в този контейнер. Да, водата се подава от подаването на вода в резервоара, там тя се нагрява и се смесва с прах и тя влиза в барабана по време на процеса на измиване. Освен това повърхността на металния резервоар е много гофрирана, което подобрява качеството на измиването.За да се избегнат течове и други неприятности, в резервоара не трябва да влизат чужди предмети.

Загрята смес от вода и прах

водата се нагрява с помощта на нагревателен елементТръбният електрически нагревател е отговорен за нагряването на водата в резервоара, и накратко - нагревател, който е вграден в дъното на машината. С активното използване на пералнята нагревателят е подложен на най-големи повреди, тъй като на повърхността му се образуват неравности, постепенно го извеждат от употреба и в допълнение нагревателните елементи винаги се провалят по-бързо от другите електрически уреди. Колкото по-често миете в гореща вода, толкова по-бързо нагревателят ще има проблеми.

Според техническите характеристики, струва си да се каже, че консумацията на енергия е приблизително 1800-2200 вата. Това е равно на средната консумирана енергия от всеки отоплителен механизъм. Ето защо, ако ви се струва, че шайбата „изяжда“ много енергия, то явно е въпросът в нагревателя.

Какво задвижва барабана?

Спомнете ли си, вече говорихме за връзката на барабана, шайбата и електрическия мотор? Именно електрическият мотор задвижва устройството. Indesit използва колекторни мотори, за да спести пари и в резултат на това да намали цената на стоките. Въпреки това колекторните мотори нямат никаква завидна сила и в допълнение, те са много податливи на спада на напрежението, така че е по-добре да ги свържете чрез стабилизатор.

Колекторните мотори бързо губят своето ниво на функционалност и в крайна сметка престават да работят, ако не бъдат внимателно наблюдавани (ще трябва например да сменяте четките редовно).

Водоснабдяване и отвеждане

Водата се подава от водоснабдителната система към резервоара съгласно тази схема.схема на подаване и изпускане на вода в пералнята Indesit

 1. Специализираният модул „нарежда“ входния клапан да се отвори;
 2. Клапанът се отваря и тъй като е под високо налягане, водата веднага започва да прониква в резервоара.
 3. Превключвателят за налягане контролира обема на водата, така че да получава точно толкова, колкото е необходимо (същото се случва при източване на водата, така че този сензор е незаменим за всяка машина);
 4. Когато се достигне необходимия обем, превключвателят за налягане сигнализира модула, а модулът от своя страна сигнализира, че има достатъчно вода и трябва да бъде затворен.
 5. Клапанът се затваря и захранването с вода спира.

След като приключи измиването, контролният модул започва да взаимодейства с помпата. Помпата получава сигнал за източване на водата и започва да я избутва в канализацията през дренажния маркуч. Така водата се изпомпва от резервоара. След това, използвайки същите операции, машината изтегля вода, за да изплакне прането и след това го изсушава по същия начин.

"Мозъчно" измиване

Indesit модул за управление на пералняТаблото за управление отговаря за всички детайли на машината, с изключение на контролния панел (включва всички бутони, индикатори и т.н.). За това има отделна такса. И двете устройства са комбинирани и изпълняват функцията на "интелигентността" на машината: те издават команди на модулите за координирана работа на устройството.

Програмите и режимите на измиване са предварително обмислени алгоритми на определени действия, които се записват на контролната платка. Съответно тя отговаря за работата на всяка програма, която сте избрали. Платката на устройството се състои от много полупроводникови елементи (те включват триаци, тиристори и други детайли).

Контактите между частите се осъществяват чрез специални електропроводими коловози, които също са разположени на таблото за управление.

Платката на контролния панел има малко по-различно предназначение. Докато контролната платка координира взаимодействието на части, тази координира взаимодействието на оператора и контролната платка. Тоест, задачата му е да „обясни“ на контролния съвет какво точно иска да направи потребителят, както и да го информира за всички детайли на измиването (чрез показване на информация на специален екран или чрез индикатори).

Спомагателни елементи

Разбрахме как работят основните части на пералнята Indesit. Има обаче много повече.Тяхната роля не е толкова основна, но без тях измиването ви също няма да се осъществи. Ето списък с тях.

 1. Части, които предотвратяват вредното въздействие на вибрациите върху резервоара - пружини и амортисьори. Заглушават вибрацията.
 2. За да се предотврати изтичането на вода изпод капака на шахтата, има специален маншет. Това е вид гумено уплътнение, което плътно уплътнява люка по време на миене.аксесоари SM Indesit
 3. Устройство за заключване на хеч - съкратено като UBL. Тази част също допринася за пълното затваряне на люка и предотвратяването на случайно или независимо отваряне. Докато UBL е в добро състояние, водата няма да се разлее от машината.
 4. Задвижващ колан Тази, която насочва оборотите към шайбата, и шайбата, както си спомняте, помага да завърти барабана. Следователно, за работата на барабана не може без тази подробност.
 5. Противотежестите. Противотежестите са много големи по обем и тегло, камъните, които са инсталирани вътре в кутията, увеличават теглото му. Поради тези детайли машината по време на въртене има способността да се съпротивлява на центробежната сила. В противен случай пералнята много активно ще се движи из стаята поради натиск върху страничните стени.
 6. Hatch врата. Не е необходимо да се описва значението на този детайл. Без него измиването по принцип е невъзможно.
 7. Прахообразен колектор. Там поставяте почистващ препарат и балсам, които се дозират в резервоара по време на процеса на измиване. По правило тя включва три отделения за различни видове почистващи препарати.
 8. Разклонителни тръби. Чрез тях водата изтича в и от резервоара. Вграден в случая.

Сега, знаейки всички подробности за работата на пералнята Indesit и характеристиките на нейния дизайн, можете лесно да анализирате нейното поведение и състояние. Ако възникне проблем, на първо място ще знаете на какво трябва да обърнете внимание и вероятно също ще можете сами да извършите обикновен ремонт. Не забравяйте, че с внимателно отношение вашето устройство ще ви издържи много по-дълго и ще ви зарадва с качеството си много повече.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини