Всичко за пералните машини

Устройство за перална машина Ardo

Пералня ArdoПреди да започнете ремонта на автоматична пералня с марка Ardo, трябва да се запознаете с нейното устройство. Важно е не само да се знае общото устройство, а именно къде са разположени основните компоненти и възли на тази пералня, но къде са разположени нейните допълнителни структурни елементи и каква е тяхната характеристика. Нека поговорим за всичко това.

Основни възли

Нека започнем с общото устройство на пералнята от машината на семейство Ardo. По-голямата част от конструктивните елементи на тези перални машини не се различават от структурните елементи на други перални машини.

ARDO устройство

 • Бък. Специален резервоар, в който водата се смесва с почистващи препарати. Пране се среща в тази вода.
 • Drum. Мобилен перфориран издръжлив резервоар, изработен от метал. Барабанът е в резервоара, пране се зарежда в него и сапунена вода влиза в него от резервоара през дупките. Въртенето на барабана осигурява измиване, изплакване и въртене.
  вана за миене и барабан
 • Електродвигател Доста обикновен електромотор, който върти задвижващия механизъм, като осигурява въртенето на барабана и следователно измива прането. Под резервоара е инсталиран електродвигател.
 • Помпа (дренажна помпа). Това е водна електрическа помпа, която помага да се изпомпва отпадъчната вода от резервоара на пералната машина Ardo. Електрическата помпа се включва, като правило, в края на всеки цикъл на грижа за пране: след измиване изтича сапунена вода, след изплакване също изтича вода, оставя водата след завъртане. Помпата на пералня Ardo е инсталирана в долния ляв ъгъл вътре в пералнята.
  двигател и помпа
 • Десет (нагревателен елемент). Много важна част от пералнята Ardo. Той осигурява загряване на студена вода, която тече от водоснабдяването до желаната температура. Ако е необходимо, водата в резервоара може да се нагрее до 90-950S. Teng е инсталиран в резервоара на пералнята, така че топлинните му елементи да влизат в контакт с вода.
 • Масов електромагнитен клапан. Този елемент е инсталиран в пералнята Ardo на мястото, където входящият маркуч контактува с тялото. Задачата на електроклапана е да създаде надеждна бариера между чешмяна вода, която се стреми да се втурне в резервоара под налягане и вътрешните комуникации на пералнята. Ако е необходимо, електромагнитният клапан се отваря и определено количество вода влиза в пералнята, веднага щом се налива достатъчно вода, клапанът се затваря.
  Тенг входен клапан

За ваша информация! Съвременните модели перални машини Ardo имат техническата способност да се свързват с гореща вода, така че те имат електрически клапан блок вместо електроклапан.

 • Контролен модул. Електронният блок на пералнята, в който е разположена програмираната микросхема на автоматичната пералня Ardo. Контролният модул е ​​сърцето на машината, работата на самата пералня и качеството на тази работа зависят от правилната работа на модула.
  контролно табло
 • Контролен панел. Тя може да бъде електронна или механична. Контролният панел осигурява комуникация между пералнята и потребителя, което позволява на човек да избере програма за пране или дори да настрои фино. Контролният панел на пералната машина Ardo има дисплей, бутони и превключватели.
 • Зареждане на люка и заключващо устройство. Много важна част от пералнята. Вратата за зареждане винаги е на поглед, през нея поставяме прането в пералнята. UBL (ключалката на люка) е противоположно скрита вътре в пералнята, но ви позволява здраво да затворите люка за периода на пране и да контролирате неговото отваряне и затваряне.
  Ардо се излюпи
 • Дозатор за детергенти (кювета, приемник за прах). Праховата кювета също е част от пералнята, с която потребителят постоянно контактува, тъй като там прахът се излива преди всяко измиване.Приемникът за прах трябва да се използва правилно и тогава машината Ardo ще се измие много по-добре. За правилното използване на прахообразна кювета прочетете статията Къде да изсипете прах в пералнята?

Други елементи

Говорихме за основните компоненти на пералната машина Ardo, сега ще дадем списък с допълнителни елементи. Веднага отбелязваме, че съставът, външният вид и функционалното предназначение на елементите могат да се различават в зависимост от конкретния модел перални машини на марката Ardo. И така, за какви елементи говорим?

 • Задвижваща предавка. Състои се от шайби, втулки, задвижващ колан, лагери, маслени уплътнения, амортисьорикръстове и други детайли. Този механизъм служи за осигуряване на връзката на двигателя с барабана на пералната машина. Без задвижващ механизъм въртенето на барабана би било невъзможно, както и измиването.
 • Амортисьори. Това са елементи, които помагат за заглушаване на вибрациите. Възниква по време на въртенето на барабана. Без амортисьори, подвижните и статични структурни елементи на пералнята бързо биха се влошили, срутиха се от чудовищни ​​вибрации. Освен това, без амортисьори, барабанът на пералнята не би могъл да се върти повече от 400 об / мин.

За старите шайби Ardo на резервоара са монтирани вибрационни пружини, а за по-новите модели вместо пружини се монтират хидравлични подпори.

 • Сензори. В пералнята Ardo има много полезни и много важни сензори. Това е пресостат - сензор за ниво на водата, който открива кога има достатъчно вода в пералнята и дава команда на контролния модул. И той отваря и затваря пълнителния клапан. Температурен датчик, който открива степента на нагряване на водата и помага на контролния модул да определи кога нагревателният елемент е включен и изключен.
  превключвател за налягане и сензор за температура
 • Уплътняваща дъвка и филтри. Създаден за защита от течове и филтрираща вода. Най-голямата уплътняваща дъвка на пералня е машина Ardo, която се счита за маншет за шахти. И най-големият филтър е сметният филтър.
  маншет и филтър за боклук
 • Разклонителни тръби и маркучи. Тръбите съставляват вътрешните водни комуникации на пералната машина. Тръбите получават чиста вода и вода, смесени с почистващи препарати. Мръсната вода се изпуска през дюзите от машината. Маркучите съставят външните водопроводи на пералната машина. Чрез входящия маркуч водата навлиза в шайбата, а през изпускателния маркуч се изхвърля от шайбата.
  разклонителни тръби и маркучи

В допълнение към всички основни и допълнителни елементи на пералната машина Ardo, които гарантират нейната ефективност. Би било хубаво да кажем няколко думи за корпуса на шайбата. Корпусът осигурява и оперативността на пералнята, тъй като нейната задача е да защитава механизма от всякакви външни влияния. Част от корпуса на пералнята Ardo е направена от пластмаса, а част от метал. Корпусът се състои от следните елементи:

 1. покрие;
 2. дъно;
 3. странични стени;
 4. предна стена
 5. задната стена.

Характеристики на дизайна

Не са много дизайнерските характеристики на съвременните перални машини с машина на марката Ardo, но те са. Нека поговорим за тях накратко. Първо, в шайбите на тази марка в 98% от случаите е инсталиран метален резервоар. Може би по тази причина Ардо е толкова шумен по време на миене. Но това е плюс, тъй като метален резервоар е много по-труден за повреждане. Не се страхува нито от кокал от сутиен, нито от „лудите ръце“ на начинаещите майстори.

На второ място, нагревателният елемент в Ardo не е разположен в самата дъна на резервоара, а леко отстрани. Това, от една страна, улеснява демонтажа и монтажа му, а от друга, увеличава капацитета за измиване в гореща вода. В края на краищата, за да може машината да започне да загрява вода за измиване, е необходимо нагревателният елемент напълно да изчезне под вода и това е 1/6 от целия обем на резервоара.

къде е нагревателят в пералната машина Ardo

В случай на ремонт можете да стигнете до нагревателния елемент на пералната машина Ardo чрез сервизния люк, който се намира на задната му стена.

Трето, програмите, вградени в контролния модул на пералнята Ardo, са в много отношения уникални. Има програма за измиване във вода без отопление, пране на ризи и спретнато измиване. Но в същото време Ардо има доста неясен интерфейс. С други думи, трябва да експериментирате много, преди да можете да се адаптирате към всички режими на пране на тази машина.

В заключение отбелязваме, че автоматичната пералня Ardo е много подобна както външно, така и вътрешно на своите колеги - перални машини на други марки, устройството за всички автоматични шайби е приблизително едно и също. Тази машина обаче все още се откроява с нещо, а именно - материала на резервоара и местоположението на някои важни компоненти.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини