Всичко за пералните машини

Заключване на люка на шайбата - как да замените бравата на вратата?

Заключване на перална машинаВ днешно време няма автоматична пералня, в която да няма заключване на вратата. Това устройство е необходимо, за да защити потребителя и да не му позволи да отвори люка, когато програмата за пране работи. Затворената врата на люка се заключва автоматично в заключено положение с помощта на UBL.

Това се случва, когато сте задали необходимия режим, затворете вратата и натиснете бутона, за да започнете да миете. Точно преди началото на залива на водата. И трае до приключване на цялата програма за измиване. А понякога и няколко минути по-дълго. Затворена врата на люка притиска маншета на резервоара на пералната машина и осигурява плътност.

За перални машини се използват както заключващи устройства от механичен тип, така и по-модерни UBL, оборудвани с температурен датчик.

UBL със сензор за температура

Когато се захранва, UBL заключва люка в заключено положение. Той затваря контактите на превключващото устройство и сигнализира, че измиването може да започне. Специален лост с механични средства фиксира ключалката. Това трае цялото време на измиване.

И в този момент, когато електричеството престане да се подава към блокиращото устройство, трябва да изчакате около 2-3 минути. Тогава резето се отстранява и ви позволява да отворите вратата.

Как работи заключващото устройство?

Заключване на шайбата на шайбатаВ работата на UBL участва резистор. Устойчивостта му се увеличава с увеличаването на отоплението му. Този ефект води до факта, че две плочи, които са разположени в ключалката, променят формата си. Това води до изместване на лоста. Лостът затваря контактите на превключващото устройство.

В същото време резе, свързано с контактната плоча, прави движение, което фиксира вратата на люка. Целият процес протича няколко секунди след подаването на електричество. Когато захранването е прекъснато, температурният сензор се охлажда. Охлаждането отнема от 1 до 3 минути. След което плочите приемат нормалната си форма. Контактът вече не е затворен и заключването спира.

Защо заключващото устройство се счупи?

 • Първо, плочите могат просто да се износят във времето.
 • Второ, те могат да бъдат унищожени, ако по време на работа на машината се появят колебания на напрежението.

Ако UBL се счупи, тогава това обикновено се дължи на факта, че плочите не приемат нормална форма и остават в извито положение. Ако люкът на пералнята остане заключен в заключено положение за повече от 3-4 минути, тогава неизправността на заключващото устройство е напълно възможна. Ако вашият UBL не позволява да отворите машината след измиване, тогава просто нямате избор. Просто трябва да смените устройството.

Малко по-трудно е недвусмислено да заявите, че именно UBL се е провалил в онези моменти, когато не фиксира люка в затворено положение, след като настроите програмата и кликнете върху началото на измиването. Докато заключващата лента на вратата, измиването няма да започне.

В тази ситуация има няколко варианта за неизправности. Обсъждаме двете най-често срещани от тях:

 1. Първият е разбивка на ключалката на самата пералня или нейното окабеляване.
 2. Втората е разбивка на модула за електроника.

Ако премахнете UBL от пишещата машина, тогава не е лесно да проверите неговата ефективност. За да направите това, трябва да свържете захранването към него по определен начин. И ако след 5 секунди чуете щракване, тогава UBL работи нормално.

По принцип UBL не е доста скъп. И можете да го купите, ако подозирате за повреда. Той се продава в специализирани магазини или в организации, участващи в ремонта на големи домакински уреди.

Сменете сами ключалката на вратата

За да заменим UBL независимо, трябва да отворим люка.Ако нямате късмет и той се е фиксирал в затворено положение, тогава трябва да направите следното:

 1. Извадете горната част на корпуса (капак).
 2. След това отхвърлете машината, така че да остане на два крака, а горната част на гърба на корпуса да се опира на стената. Това ще наклони центъра на тежестта назад. И резервоарът леко ще се отдалечи от предната част.
 3. След това трябва да залепите ръката си отгоре и да стигнете до UBL.
 4. Сега просто трябва да се почувствате за заключващия елемент и да го натиснете настрани.
 5. Това е всичко! Люкът може да се отвори.

И сега се обръщаме специално към подмяната на ключалката. Люкът е отворен. Какво следва?

Подмяна на ключалката на люка на пералнята

 • В момента трябва да махнем маншета от предната стена. За целта разхлабете скобата, която я поддържа в това положение. Скобите са различни. За да премахнем един от тях, се нуждаем от клещи с кръгъл нос. За други можете да използвате отвертка или клещи.
 • Сега трябва да махнем маншета от предната стена, за да стигнем до заключващото устройство.
 • След това развиваме двата винта, които са от външната страна. Където куката за заключване влиза в UBL. След това държат ключалката в необходимото положение.
 • Това е всичко. Ключалката вече не е заключена. И може да се достигне през дупката между маншета и тялото.
 • След това изключете проводниците от неработещия UBL. И свържете нова работеща ключалка.
 • Върнете UBL в неговото положение, фиксирайте го с 2 винта.
 • Сложете маншет и закрепете яка.
 • Сменете капака. Това е всичко! Остава само да се проведе изпитателно измиване.

А за тези, които предпочитат да не четат, а да гледат, ви предлагаме да се запознаете с видеото за самозамяна на UBL. Ще покаже и как да свалите и разглобите люка, за да замените дръжката. Гледаме!

   

11 коментара на читателя

 1. Граватар Руслан Руслан:

  Благодаря ви! Информативна, достъпна. Може би съм изглеждал зле, но не намерих повече такава информация, каквато имаш в нито един сайт. Браво!

 2. Граватар Александър Александър:

  Няма обяснение как да получите и премахнете UBL например от „вертикалната линия“ Elecrolux EWT 136641? Там, след като премахнах контролния панел и страничните стени, срещнах ситуация: горният капак на машината служи като опора за предната стена, зад която UBL. А самата стена е свързана с пружините на висящия резервоар. Има задънена улица

 3. Граватар Василий Василий:

  Благодаря, информацията се оказа много полезна.

 4. Граватар Андрон Andron:

  Благодаря за информацията, отидох да махна корицата.

 5. Граватар Константин Constantin:

  Пералнята Indesit wiue 10 в средата на измиването пише, че вратата не е затворена и спира миенето.

 6. Граватар Артур Артър:

  Ariston. Без монтажни болтове, как се държи?

 7. Граватар Константин Constantin:

  Машината не се стартира, но ключалката на вратата мига. Въпреки че щракването беше и вратата беше затворена. Какъв е проблемът?

 8. Граватар Генадий Генадий:

  Къде мога да купя UBL за Brandt WDB 1001?

 9. Граватар Наталия Наталия:

  Кажете ми, възможно ли е да извадите гумата от пералнята Zanussi ZVO 181, за да я почистите, без да разглобявате напълно машината?

 10. Граватар риз RIS:

  Къде да вземем щепсела до ключалката на вратата? Той изгори цялото. В краткосрочен план!

 11. Граватар Исаев Исаев:

  Как да премахнете UBL без монтажни винтове на SMA Ariston? Кажете на някого.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини