Всичко за пералните машини

Как сами да инсталирате съдомиялна машина

Монтаж на съдомиялни машиниНай-големите търговски вериги, специализирани в продажбата на домакински уреди, практикуват безплатен монтаж и свързване на съдомиялни и перални машини. Цената на услугата е включена в цената на договора за продажба, тя е много удобна за потребителя. Но какво ще стане, ако инсталирането на съдомиялната машина може да се извърши само за ваша сметка? При настоящите цени за този тип услуги често е по-лесно да инсталирате съдомиялна машина бързо, със собствените си ръце. За това как да инсталираме съдомиялната машина сами, ще говорим в рамките на статията, ще предложим видео по тази тема.

Трябва ли да подготвя машината за монтаж?

За специалистите въпросът дали подготовката на машината е необходима за монтаж е абсурден сам по себе си, защото как можете да направите без подготовка в такъв случай? Това е същото като постоянно шофиране на автомобил и да не се подрежда периодично да се проверява и да не се ремонтира. Не е трудно да се отгатне как ще свърши това. Подготовката за монтаж може да бъде разделена на два етапа: изборът и подготовката на място за съдомиялна машина и подборът на необходимите инструменти и материали със собствените си ръце.

Ще поговорим за подготовката на инструменти и материал малко по-късно по-подробно, но сега ще кажем няколко думи за избора и подготовката на мястото. Характеристиките на подготовката на място за съдомиялна машина ще зависят от неговия тип, конфигурация на вашата кухня, лични предпочитания и желания. По-добре е първо да нарисувате със собствените си ръце точния план на кухнята, да изчислите позицията на всяко оборудване с точност до сантиметър, не забравяйте да вземете предвид дебелината на материала, след това трябва да изберете правилно съдомиялната машина, има видео за това как да направите това правилно в Интернет. Ако монтирате съдомиялна машина в мебели, трябва правилно да направите точни измервания на подготвената ниша, грешка от поне половин сантиметър ще доведе до несъвместимост на съдомиялната машина в нишата.

Важно! Преди да инсталирате съдомиялната машина, проверете как краката й са регулируеми по височина, тъй като това може да повлияе и на крайния резултат от монтажа. Можете да гледате видео инструкцията за това как се регулират краката на съдомиялната машина.

Не забравяйте, че съдомиялната машина трябва да бъде разположена възможно най-близо до изхода и изхода на канализацията и водопровода. Може да се случи, че нито тръбите, нито електрическите комуникации са подготвени правилно. В този случай ще трябва да проведете окабеляване, извадете щепсела от контакта. В допълнение, трябва да направите окабеляване за водопровода и канализацията. За това как да провеждат независимо електрическите комуникации също е описано и показано във видеоклипове. Ако миялната машина е трудна за вграждане (под мивката, в шкафа и т.н.), ще трябва да преработите съответното парче мебели или да смените сифона, разположен под мивката.

Какво е необходимо за инсталиране на съдомиялна машина?

Всъщност не е необходимо много за инсталиране и свързване на съдомиялна машина. Минимум инструменти и минимум материали. Въпреки че, разбира се, не може да се игнорират отделни ситуации, когато се изискват оригинални технически решения. От инструментите идват по-добре: клещи и отвертка, пригответе друг регулируем гаечен ключ, не фактът, че ще ви бъде полезен, но все пак. И съставът на набора от материали ще зависи от местоположението на машината, колкото по-далеч от комуникациите, толкова по-скъп е комплектът.

За ваша информация! Установените маркучи обикновено са доста къси 1,5 или дори 1,3 метра. Ако поставите колата точно до мивката, тогава дължината им е достатъчна.

Представете си, че нашата съдомиялна машина ще бъде инсталирана на 2 метра от тръбите, което означава, че ще трябва да закупите удължени маркучи и това разширява списъка с аксесоари. Също така се изисква кран за свързване на съдомиялната машина към водоснабдяването. Най-често използваният тройник на крана, но може да има и други опции, ако например планирате незабавно да свържете пералнята. В този случай можете да вземете кран с четири изхода.

Монтаж на съдомиялни машини

Необходим е и филтър за груба вода. Необходимо е да го инсталирате, защото в противен случай с чешмяна вода боклукът ще попадне в съдомиялната машина и ще повреди вътрешните й части. В редки случаи може да ви е необходим комплект гумени уплътнения, които можете да закупите в магазин, който продава водопровод.

Ако преди това не сте инсталирали водоустойчив контакт в кухнята, трябва да направите това, като го добавите към списъка с необходимите аксесоари. Също така е добра идея да закупите и инсталирате стабилизатор в кухнята, за да предпазите съдомиялната си машина, както и пералнята и хладилника от пренапрежения. Така че примерният списък с инструменти и материали е готов, разбира се, може да се изисква нещо друго, някаква дреболия, но в общи линии това е всичко.

Обърнете внимание! Ако реконструирате кухня, за да инсталирате съдомиялна машина, тогава ще ви е необходим много по-широк списък от инструменти и материали.

Направи инструкции за монтаж на машина

Най-лесният начин да инсталирате самостоятелно съдомиялна машина. В интернет има доста добри видеоклипове, които инструктират потребителя в тази област. И тук е нашата инструкция.

 1. Задвижваме съдомиялната машина възможно най-близо до мястото за монтаж, но така че да имате безпрепятствен достъп до маркучите, мрежовия кабел и комуникациите.PMM инсталация
 2. Със собствените си ръце свързваме маркуча за източване към сифона, разположен под мивката (връзката се прави към страничния изход на сифона).
 3. Блокираме щранг със студена вода. Изкачваме се под мивката, намираме къде тръбата със студена вода се свързва с маркуча на крана към крана. Развиваме маркуча и закрепваме тройния кран към тръбата.
 4. След крана е необходимо да завиете филтъра за груби потоци, така че в бъдеще по всяко време да можете да изключите водата и да почистите този филтър.
 5. Завиваме входящия маркуч към филтъра със собствените си ръце, който трябва да бъде свързан към съдомиялната машина.

  За ваша информация! Много е важно правилно да запечатате всички стави, в противен случай може да се появи теч и да възникнат допълнителни проблеми със съседите. Можете да гледате тематично видео за правилното уплътняване на фуги.

 6. Ако има нужда независимо да свържете съдомиялната машина към тръба с гореща вода, тогава трябва да направите същото. Вярно е, че трябва да внимавате да не се изгорите.
 7. След това трябва да свържете захранващия кабел към контакта и можете да натиснете съдомиялната на мястото си. Машината трябва да се движи много внимателно, за да не случайно закачи, разкъса или предаде маркучи и проводник.
 8. Веднага щом машината е на мястото си, можете да направите пробен старт, както е указано в инструкциите за съдомиялната машина.

Монтажът на съдомиялната машина е завършен. Ние описахме най-общия подход за инсталиране и свързване, най-вероятно във вашия случай ще има нюанси, които е трудно да се предвидят предварително. Но сме сигурни, че можете да го направите сами, а видеото по-долу ще ви помогне в това!

Характеристики на инсталирането на някои разновидности на съдомиялни машини

Най-общо разгледахме как да инсталираме съдомиялна машина със собствените си ръце. Нашите инструкции обаче се основават на най-простата инсталация на свободно стояща съдомиялна машина, но все още има тесни съдомиялни машини, малки съдомиялни машини, вградени съдомиялни машини и дори комбинирани съдомиялни машини. Ще говорим за характеристиките на инсталирането на такива машини в рамките на този параграф.

За ваша информация! Вградените съдомиялни машини могат да бъдат както малки, така и тесни или пълноразмерни.

Монтаж на вградени съдомиялни машини.Вградените съдомиялни машини също се инсталират като самостоятелни, при условие че мястото е подготвено правилно за тях. Обикновено е доста неудобно да свързвате вградените съдомиялни машини, ще трябва леко да натиснете машината, така че маркучите да стигнат до правилното място и в същото време да можете да пълзите до тях. Но след това, веднага щом връзката приключи, остава само да избутаме колата в подготвената ниша и да окачим фасадата.

Монтаж на малки съдомиялни машини. Малките съдомиялни машини са свързани както всички останали, но е по-лесно да ги инсталирате, дори само защото са по-малки и тежат по-малко. Някои поставят малки съдомиялни директно на стената. Тук не са необходими диаграма или инструкция. Получавате специален монтаж за стена, пробийте го към стената, окачете малка съдомиялна машина със собствените си ръце и след това я свържете в съответствие с инструкциите, описани по-горе.

Тесните съдомиялни машини са свързани по същия начин като останалите, но с комбинираните всичко е по-сложно. Комбинираната съдомиялна машина включва газов котлон, електрическа фурна и съдомиялна машина. Така че освен вода и електричество, трябва да докарате газ. Не препоръчваме да работите самостоятелно с газови комуникации, като използвате инструктажното видео - консултирайте се със специалист.

В заключение отбелязваме, че свързването на съдомиялна машина с комунални услуги, както и инсталирането й, по принцип не е най-трудната работа. Можете да го направите сами от началото до края със собствените си ръце, основното е да се придържате към разпоредбите, съдържащи се в инструкциите и ще успеете. За вярност можете да гледате видеоклипа за инсталирането на съдомиялната машина, който публикувахме по-долу.

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Майкъл Майкъл:

  Мога ли да свържа съдомиялна машина чрез полифосфатен филтър?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини