Всичко за пералните машини

Инсталиране на филтър за пералнята

Инсталиране на филтър за пералнятаТвърдата вода с голям брой различни примеси е най-лошият враг на пералните машини. Именно той причинява повреда на нагревателните елементи, образуването на мащаб върху частите и повърхностите на блока. Мръсната вода, съдържаща частици пясък и кал, намалява експлоатационния живот на изпускателната помпа и влошава общото качество на измиване. Специален филтър влиза в защитата на шайбата, която пречиства набраната вода в системата. Как сами да инсталирате филтъра за пералнята, ще опишем по-нататък.

Какъв филтриращ елемент да сложа?

Често е трудно да се определи кой пречиствател да изберете от предлагания сорт. Ще разберем какви са различните опции за филтърни елементи.полифосфатен филтър за пералня

 1. Основните филтри са предвидени не специално за SMA, а за монтаж на водопроводи на входа на апартамента. Принципът на тяхното действие е да пречистват напълно водата, когато тя навлезе в апартамента. Елементът премахва зърна пясък, примеси от ръжда, като същевременно поддържа химическия състав на водата.
 2. Предварителният препарат за почистване трябва да се монтира пред машината, той ви позволява да премахвате големи предмети от водата. Често е необходимо да почистите и изплакнете елемента, поради бързото му запушване.
 3. Използва се полифосфатен филтриращ елемент за омекотяване на постъпващата вода. След пречистване с натриев полифосфат течността ще бъде неподходяща за пиене, следователно устройството може да се използва само за пречистване на техническа вода.
 4. Магнитният филтър е предназначен за омекотяване на водата. Монтира се директно върху входящия маркуч. Производителите твърдят, че магнитното поле има благоприятен ефект върху течността. Това влияние обаче няма научна валидност, следователно мненията на експерти за сметка на такъв филтър са много различни.

Обхватът на филтърните елементи, предлагани за продажба, е достатъчно широк и само вие можете да изберете кой филтър да свържете. Разнообразието ви позволява да намерите подходящото почистващо устройство за вашия случай, което ще разшири работата на AGR.

Процес на инсталиране

За да свържете филтъра към автоматичната машина, не е необходимо да имате специални знания и умения. Процедурата за инсталиране на почистващия елемент ще варира в зависимост от типа на устройството:Свържете филтъра

 • при монтажа на основния филтър е необходимо да се прекъсне водопроводната тръба веднага след клапана, който блокира потока на вода в апартамента и да поставите устройството на този сайт;
 • за да инсталирате елемента за дълбоко почистване, трябва да бъде осигурен отделен изход от тръбата с кран, там трябва да се монтира филтър и едва след това да бъде свързана пералнята;
 • инсталирането на елемента за почистване от полифосфат се извършва по аналогия с предишната опция, преди да започнете работа, внимателно изучете инструкциите на производителя;
 • инсталирането на филтърния магнит е много просто, не е необходимо да го интегрирате в комуникационната система, той просто се прикрепя към входящия маркуч на пералнята.

За да монтирате филтриращото устройство директно за AGR, ще ви е необходим редовен гаечен ключ. Почистващият елемент е монтиран пред маркуча за всмукване на вода. Когато автоматичната машина вече е инсталирана, за да свържете филтъра, изпълнете следната последователност от действия:

 • изключете вентила, отговорен за подаването на вода в апартамента;
 • извадете входящия маркуч от специален клон от водопровода, към който беше прикрепен;
 • завийте филтърния елемент към клона;
 • прикрепете маркуча за всмукване на вода към филтъра.

Повечето почистващи устройства имат стандартна резба, подходяща за тръби. Идентични нишки върху маркучите за пълнене на автоматични машини.Поради това не трябва да възникват трудности по време на инсталационната процедура.

Изберете производител

От гамата от филтри, използвани за защита на шайбите от тежки примеси, плака и мръсотия, две опции заслужават специално внимание. И така, това са моделите: 1P Основен гейзер; Аквафор Стайрон.

Първата опция е инсталирана директно във водопровода след вентила, блокиращ захранването. Тя ви позволява да премахнете вредните примеси, ще предпази от образуването на плака и корозия, не една автоматична машина, но и други домакински уреди, като съдомиялна машина, котел, отоплителни котли.

Основният елемент на филтъра е патрон от серия PP, изработен от полипропилен, разпенен по специален начин, той не може да бъде възстановен след замърсяване, ще е необходима пълна подмяна на патрона.

гейзер филтърНа второ място залага Akvaforu Stiron. Специалният химичен състав на пречиствателя ви позволява да омекотите водата, да подобрите нейното качество. Химикалът е предназначен за триста цикъла на измиване, след определеното количество е по-добре да смените филтъра. Този филтриращ елемент е приложим изключително за техническа вода.

Възможно е да се отбележат полифосфатни почистващи препарати "Гейзер" и "Атлантик". Те също са се утвърдили като надеждни и висококачествени устройства.

Кой производител все още предпочита? Преди да изберете почистващ елемент, трябва да анализирате водата, влизаща в апартамента, за да разберете какви са основните проблеми с течността. Да предположим, че с голямо количество мръсотия и други примеси, които образуват утайка, си струва да помислите за инсталирането на общ основен филтър, който ще подобри качеството на водата веднага след влизането й в къщата. Ако инсталирането на такова устройство не е възможно, не забравяйте да свържете почистващия препарат преди входящия маркуч на пералнята.

Защо слагат различни филтри?

Мненията на повечето експерти са съгласни по едно: едно филтриращо устройство не може 100% да защити SMA от замърсяване и ако инсталирате два филтъра наведнъж, вероятността за защита на единицата ще бъде много по-голяма. Финансовите разходи няма да се увеличат много, но ще има гаранция за положителен резултат.

Най-доброто решение е да инсталирате един елемент за омекотяване на постъпващата вода, а вторият да задържа отломки, частици мръсотия, ръжда и пясъци. Многоетапната защита ще позволи да се поддържа дългосрочната и безпроблемна работа на пералнята в нормален режим.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини