Всичко за пералните машини

Монтаж на вградената миялна машина

монтаж на вградена съдомиялна машинаНаправете го сами, по принцип всеки добър собственик може да инсталира вградена съдомиялна машина със собствените си ръце. Дори ако някои етапи от работата ви се затрудняват, винаги можете да се консултирате със специалист. Ако свършите поне част от работата сами, това ще спести много пари. Какво да направите, за да инсталирате правилно съдомиялната машина сами, прочетете тази статия.

Определяме мястото и изчисляваме размерите

Инсталирането на съдомиялна машина с вграден тип трябва да се планира незабавно, заедно с целия интериор на кухнята - това ще бъде идеална опция. Повярвайте ми, много по-трудно е да намерите място и да инсталирате вградената кола в готовата кухня, така че колкото по-рано се замислите за необходимостта от инсталиране на съдомиялна машина, толкова по-добре. Планирайте напред и начертайте бъдещата си кухня. Опитайте се да вземете предвид местоположението и размера на всички домакински уреди.

В допълнение, начертайте на скицата местоположението на всички електрически и водопроводни комуникации. В този случай всеки изход, всеки изход на тръбата ще бъде на мястото си и няма да пречи на инсталацията на домакински уреди в бъдеще. Пример за скица на кухня, която можете да видите на снимката по-долу.

типична скица на кухня с миялна машина и пералня

Внимание! Колкото по-малка е кухнята, толкова по-внимателно трябва да изчислите размера и местоположението на всяко парче мебели, включително съдомиялна машина и, разбира се, отразявайте изчисленията в скицата.

Някои смятат, че преди да поръчате мебели за кухнята, трябва да закупите домакински уреди и след това, като се съсредоточите върху техния размер, направете чертеж на бъдещата слушалка. Това не означава, че това е грешен подход, по-скоро неудобен и скъп.

 1. Първо, за да закупите цялото оборудване наведнъж, имате нужда от много пари наведнъж, и след това, почти веднага да платите за кухненските мебели.
 2. На второ място, закупеното оборудване ще трябва да се съхранява някъде, докато не се оформи вътрешността на кухнята, а това може да отнеме няколко месеца.
 3. Трето, дори да закупите оборудване предварително, това също не гарантира, че производителите на мебели, които ще направят слушалките, няма да пропуснат грешка някъде по размер.

По принцип експертите казват така, първо разгледайте модела на вградената съдомиялна машина на изхода, измерете точните й размери, а също така направете и останалите вградени и невградени уреди. Освен това прехвърлете всички размери заедно със скицата на производителите на мебели, ако те грешат някъде, тогава този дефект може да се опита да бъде коригиран чрез закупуване на оборудване с по-малък размер. За вградена съдомиялна машина направете изчисленията по следния начин.

 • Например вградената съдомиялна машина има размери WxHxD 450x820x550 mm.
 • Ще трябва да отделите пространството под шкафа, в който ще се извърши инсталацията, като се вземе предвид дебелината на материала.
 • Трябва също да оставите празнина от поне 5 мм между стените на съдомиялната машина и стените на шкафа.

В резултат например дебелината на материала е в съвкупност (от двете страни) 20 mm, плюс 5 mm хлабина (от двете страни), което означава, че добавяме 450 + 30 = 480 mm към ширината - това е крайната ширина на шкафа с съдомиялната машина. По височина пролуката се оставя само отгоре, но ние отчитаме височината на краката. Тоест височината на краката е 60 мм, добавяме общата дебелина на материала 20 мм, а празнината е 5 мм, получаваме 820 + 60 + 20 + 5 = 905 мм - минималната височина на шкафа с миялната машина.

Когато изчислявате дълбочината на съдомиялната машина, е необходимо да оставите място за маркучи и електрически проводник, някъде между 80-100 мм, в шкафа може да няма задна стена, следователно, дебелината на материала не трябва да се включва в изчислението. Получаваме 550 mm + 100 mm = 650 mm. В резултат размерите на шкафа с вградена съдомиялна машина ще бъдат най-малко WxHxD 480x905x650 mm.Успешното свързване и инсталиране на "съдомиялна машина" зависи изцяло от това колко правилно изчислявате всичко.

Важно! Когато изчислявате размера на шкафа за вградената съдомиялна машина, не забравяйте за фасадата, трябва да разгледате как ще бъде инсталирана и какви функции съществуват в зависимост от модела на "съдомиялната машина".

Готварски инструменти и аксесоари

Преди да свържете съдомиялната със собствените си ръце, е необходимо да подготвите инструменти и аксесоари. Съставът на тези инструменти и аксесоари ще зависи от характеристиките на кухнята, премахването на комуникациите и други фактори. Най-добре е да изберете всичко необходимо, точно преди да инсталирате "съдомиялна машина", когато има ясен план, готова скица и частично оформен интериор. Приблизително могат да се изискват следните инструменти:инструменти за монтаж на съдомиялна машина

 1. малък регулируем гаечен ключ;
 2. плоски и Phillips отвертки;
 3. рулетка (за предпочитане лазерна);
 4. клещи;
 5. ударна тренировка;
 6. отвертка;
 7. длето.

Както можете да видите, списъкът е малък. Всъщност, за да инсталирате "съдомиялна машина" не са необходими специални инструменти, но може да са необходими доста компоненти.

 • Европейски обекти.
 • Ограждения.
 • Триядрен меден двумилетен кабел.
 • Тройник за метално-пластмасова водопроводна тръба.
 • Пистолет тип Tumkit
 • Кран на входящия маркуч.
 • Аварийно прекъсвачи.
 • Комплект гумени уплътнения.
 • Сифон с най-малко два изхода за маркучи за източване.
 • Комплект пластмасови скоби.

Ще бъдат необходими контакти, дифавтомат и жица, ако подготвите електрически комуникации за кухненски уреди. Гнездата заемат възможно най-високо качество, със защита от влага. Прочетете как да изберете правилния контакт. Как да изберем и пуснете гнездо за пералня, Въпреки че в този текст говорим за контакти за перални машини, характеристиките на избора на гнездо за съдомиялни машини са абсолютно идентични.

Обърнете внимание! В процеса списъкът на компонентите може да бъде значително разширен. Например, ако решите да защитите вашата "съдомиялна машина" от рисковете, свързани с работата на електрическата мрежа, може да ви е необходим стабилизатор.

Ние подготвяме комуникации

Не е тайна, че вградената миялна машина се нуждае от стабилна връзка към електрическата мрежа, връзка към водоснабдителната система (понякога топла и студена вода наведнъж) и канализация. По-добре е да подготвите тези комуникации в самото начало на ремонта на кухнята. Да започнем с електричеството.

 1. С помощта на перфоратор и длето ще разбием стената за електрическо окабеляване.
 2. В разпределителното табло сключваме трижилната жица, слагаме дифавтомат.
 3. Свързваме тел с подготвена медна жица към машината с дифтомати и я издърпваме в кухнята, през прорезания канал до мястото на гнездото.
 4. Издълбаваме ниша под гнездото, правим нейната инсталация и показваме жицата.
 5. Разглобяваме влагоустойчив контакт, свързваме го към проводниците и го завинтваме на място.

На пръв поглед нищо сложно, но на практика може да има проблеми, така че ако нямате опит в работата с електричество, консултирайте се със специалист. Връзката с електричеството се състоя, сега е време да инсталирате окабеляването на водопроводите. За да започнете, разберете как ще свържете съдомиялната си машина с топла и студена вода или само със студена. Най-често майсторите свързват "съдомиялните машини" само със студена вода - това е най-добре.

 • В края на изходната тръба със студена вода инсталирайте тройник (или тройник с кран).
 • Получаваме два безплатни извода, единият отива към крана на мивката, а към другия свързваме входящия маркуч на съдомиялната машина.
 • Всички резбови връзки трябва да бъдат навити с държач за цигари, за да бъде връзката възможно най-надеждна.

как да се свържете с комуникациите

Ще свържем съдомиялната машина към канализацията последно след монтирането на мивката и сифона.Просто трябва да свържем дренажния маркуч към изхода на сифона и ще бъде възможно връзката на съдомиялната машина да завърши за няколко минути.

Нюансите на инсталирането на съдомиялна машина

Време е да включите съдомиялната машина и да я поставите на място. На първо място, трябва да поставите съдомиялната машина по-близо до шкафа и можете да започнете да свързвате комуникации. Първо свързваме маркуча за източване към изхода на сифона със собствените си ръце. В същото време се уверете, че изискванията, илюстрирани на снимката по-долу, са изпълнени.

връзка за съдомиялна машина

След това свързваме входящия маркуч към предварително подготвен изход и можете да поставите съдомиялната в шкафа. Внимателно, за да не повредите маркучите, натиснете го там, на последно място окачваме предната част на шкафа директно на вратата на "съдомиялната машина", както е показано на фигурата по-долу. По принцип връзката е завършена.

връзка за съдомиялна машина

Обърнете внимание! Доста лесно е да закачите предната част на вратата на вградената съдомиялна машина. Има специални крепежни елементи, в които фасадата се вкарва и след това се привлича с крепежни елементи.

В заключение отбелязваме връзката на съдомиялна машина с вграден тип и инсталирането на всички необходими комуникации може да отнеме много време. Но ако връзката е направена независимо, ще спестите подредена сума, която не само може да бъде добра бележка за успешния ремонт в кухнята, но и да купите нещо в тази кухня. Добър ремонт и монтаж на съдомиялната машина!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини