Всичко за пералните машини

Как сами да инсталирате пералня в банята

Как сами да инсталирате пералня в банятаПравилното функциониране на AGR до голяма степен зависи от правилното инсталиране на устройството. Важно е правилно да изберете местоположението на устройството, внимателно проучете инструкциите за свързване на машината към домакинските комунални услуги. Най-често потребителите искат да инсталират пералня в банята, тъй като това място им се струва по-удобно за по-нататъшната работа на пералнята. Тази стая се характеризира с висока влажност, следователно, когато свързвате устройството, трябва да се спазват определени правила.

Изберете място внимателно

Преди да свържете независимо машината в банята, трябва да определите конкретното място, където ще бъде инсталирана. Въпреки размера на помещението и неговия дизайн, при избора на сайт за SMA трябва да се спазват някои условия.

 1. Единицата трябва да бъде разположена възможно най-близо до комуникациите на къщата. Това ще ви позволи лесно да свържете маркучите за източване и всмукване на вода. Разбира се, можете да удължите маркучите, ако е необходимо, но това ще доведе до допълнителни разходи за пари, усилия и време.
 2. Машината трябва да бъде поставена в близост до електрическа мрежа, така че захранващият кабел на устройството без проблеми да достигне точката на свързване.Поставете пералнята в банята Използването на удължителен кабел е изключително опасно, може да причини токов удар на потребителя.
 3. Много пръски, капки, пара не трябва да попада по стените на корпуса на машината. Техниката не се страхува от висока влажност, но ако постоянно я поливате с вода, пералнята със сигурност ще се провали.
 4. На устройството не могат да се монтират чужди предмети, всичко това е допълнително механично натоварване, което нарушава нормалното функциониране на устройството и води до повреда на оборудването.
 5. Измиването не трябва да ограничава свободното движение в пространството. Първо, това ще донесе неудобство на членовете на семейството, и второ, ще увеличи риска от причиняване на механични дефекти по тялото на машината.

Когато помещението е достатъчно просторно, тогава не трябва да има трудности при избора на място за монтиране на машината. Под него можете да изберете всеки от свободните ъгли или незаета част на стената. В съвременния интериор често отделната ниша е мястото за инсталиране на машината.

Ако банята е със скромни размери, можете да поставите SMA директно под плота с мивка или под мивка, наречена „водна лилия“. Умивалник с толкова интересна форма няма да надхвърли тялото на уреда, като по този начин ще спести място в помещението.

Подготовка за процеса на инсталиране.

Избирайки място за шайба, е необходимо да анализирате стените и пода в тази зона, те трябва да са здрави и прави. Надеждните, сухи и равномерни повърхности ще осигурят необходимите условия за нормалното функциониране на AGR. Влажните стени ще повлияят неблагоприятно върху тялото на устройството, причинявайки корозия на металните елементи на машината.

Много е важно да се обърне внимание на подовата настилка, неравномерният под провокира повишена вибрация на пералнята по време на работа и, следователно, повишено износване на всички елементи на системата.

Настройте машината по нивоИ така, какво трябва да проверите? Първо, самолетът се изследва за пукнатини, стружки, празнини. Второ, повърхността се проверява с помощта на ниво на сградата. Ако има мухъл по шевовете между плочките, не забравяйте да третирате областта със специални противогъбични средства.

На този етап се препоръчва да се обмисли как устройството ще бъде свързано към водопроводната и канализационната инженерна система и да се измери дължината на маркучите. Много е важно да извършите всички измервания точно, така че пералнята да се „побере“ на ясно определено място за това.

Повишеното внимание трябва да се обърне на подготовката на електрическата точка, която захранва машината. Изходът за пералнята трябва да има заземяване и защита от влага, необходимо е да поставите трижилно устройство на 16 ампера. Свържете точката директно към щита, най-добре е да му осигурите прекъсвач. За допълнителна сигурност е по-добре да използвате регулатор на напрежението за пералня.

Следващата стъпка е организирането на комуникационни изходи. Устройството им директно зависи от избрания метод за свързване на оборудването, запознайте се с наличните опции и изберете най-удобния и приемлив за вашия случай.

Свързани сме с водоснабдяването

Има няколко начина за провеждане на тази процедура. Изборът на опция за връзка ще зависи от уменията, налични за лицето, което инсталира шайбата. Помислете за комуникациите, към които ще бъдете свързани, ако има нужда, по-добре е да ги замените преди да инсталирате машината. Ще анализираме основните методи, чрез които можете да свържете устройството към водоснабдяването.

Ако тръбите са стари стомани

Метална тръбна връзкаПри такива условия е необходимо да се постави директно във водопровода. За това се използва фиксирана скоба или специална втулка за кримпване. В горната част на елемента има резбована кухина, където ще бъде прикрепен маркучът за поемане на вода от CMA.

Освен това с куплунга могат да се намерят водач и гумено уплътнение във формата на правоъгълник. Вложката се извършва, както следва:

 • затворете всички кранове на смесителя и вентила, блокиращ подаването на вода;
 • повърхността на комуникациите, където ще бъде разположено уплътнението, почистете и смилайте до гладкост;
 • вкарайте водещия втулка в скобата за вразяване и го фиксирайте в изрязаното уплътнение на гумата;
 • натрупайте скобата на водопровода с 4 болта, затегнете всеки от тях един по един, така че ластикът да бъде натиснат много плътно;
 • С помощта на свредло със свредло с диаметър от 6 до 8 мм направете дупка в стената на тръбата.

Поставете малък контейнер под скобата и леко отворете миксера, това ще позволи на останалата вода да се разлее.

Когато изтича течност, внимателно почистете отвора от метални стружки, закрепете нов кран и проверете системата за течове. Ако комуникациите не са направени от метал, а от метална пластмаса, вместо скобата за всмукване се използва специален елемент - арматура за тройник. Процедурата ще бъде още по-лесна: блокирайте водата в щранга, просто очертайте точката на свързване, отрежете парче метална пластмаса. В получения отвор поставете фитинга с интегрирани гумени ленти и прикрепете сферичния клапан.

Свържете към входа на смесителя

Свързване на миксерСледващият метод изисква потребителят да постави специален кран за подаване между ексцентрика и миксера. Този кран е недостатъчен с удължаване на маркуча към системата за топла вода. Този метод е много популярен поради своята простота, работата се извършва доста бързо. Всички тръби и маркучи обаче са разположени на видимо място, поради което естетиката на интериора е нарушена.

Манипулациите върху миксер, направени съгласно европейските стандарти, могат да се правят за няколко минути. За да направите това:

 • изключете маркуча, отговорен за подаването на студена вода;
 • винт на ексцентричния кран, направен във формата на тройник;
 • в единия отвор включете маркуча на смесителя, във втория - маркуча за вход на машината.

Ако смесителят на вашата баня е от домашен производител, тогава алгоритъмът ще бъде малко по-различен. Когато изключвате, развийте гърбицата и инсталирайте кран за кран, оборудван със специално удължение.

Свързваме входящия маркуч към смесителя или резервоара

Този метод е най-практичният и често използван. На готовите връзки се показват кранове, които се използват за изтегляне на течност в резервоара за промиване на тоалетната, бойлера или смесителя.Изходът за пералнята е монтиран между водопровода и крана за резервоара или смесителя.

Когато свързвате елемента в зоната на бойлера, уверете се, че обратният клапан е поставен между тръбата и клапана, в противен случай няма да можете да започнете измиването, когато захранването с топла вода е изключено. Алгоритъмът за включване ще бъде следният:

 • блокирайте студена вода;
 • усучете крана, отговорен за неговото захранване;
 • вземете тройник кран, увийте външната нишка с FUM-coy;
 • завийте частта вместо отстранената;
 • свържете маркуча от смесителя към един отвор, всмукателния маркуч на машината към втория.

Да го направите сами не е трудно, основното е внимателно да изучите основните правила за инсталиране, стриктно да следвате алгоритъма на действията, посочен в инструкциите. Не забравяйте за предпазните мерки за безопасност.

Организация за източване

Изтичането на отпадните води от резервоара е една от основните функции на всеки SMA, затова е много важно да се осигури на изпускателната помпа възможност за почистване на машината от излишна вода. Помпата трябва, без допълнителни натоварвания, спокойно да изхвърля отработената течност по такъв начин, че да се избегне връщането й в системата. За да направите това, правилно свържете шайбата към канализацията.

Просто изхвърляне на канализация

Директно изхвърляне на канализация към банятаТози метод е най-простият, но не изцяло удобен за потребителя. Принципът на дренажната система в този случай ще бъде примитивен: единият край на маркуча е прикрепен към специален отвор на тялото на машината, другият се изпраща към мивката, ваната или тоалетната чиния.

Предимствата на този метод са едно - минимално време и усилия. Минусите, напротив, са много. Първо, маркучът за източване не е здраво закрепен, така че има вероятност той да падне и да напълни стаята с мръсна вода. На второ място, по време на процеса на измиване не можете да използвате водопровод. Трето, отпадъчната течност замърсява повърхността на ваната и мивката, такъв метод за изхвърляне на вода е нехигиеничен.

Свързваме се към страничния монтаж на сифона

Ако пералнята се намира в непосредствена близост до умивалника, тръбата за източване може да бъде свързана към сифон. Един обикновен сифон ще трябва да бъде заменен със специален, оборудван с допълнителна дюза. Тогава само върхът на маркуча за измиване е прикрепен към дюзата. Изходният отвор е в горната част на конструкцията и под лек ъгъл, така че отпадъчните води от мивката няма да попаднат в дренажната система на машината.

Ако говорим за недостатъците на този метод, има два от тях: възможността за неприятна миризма от канализационната система да влезе в резервоара на машината (препоръчително е да се използва водна уплътнителя, за да се избегне това) и вероятността при прекомерно силно налягане отпадъчната вода да не попадне в канализацията, а да се издигне в мивката и прелива над краищата.

Свържете се директно към канализацията

Този метод, въпреки че е най-трудоемък, значително превъзхожда надеждността си спрямо предходните. Какво трябва да се подготви? Тройник с желания диаметър, има скосен кран и възвратен клапан за SMA. Една част от клапана е свързана към тръбата за оттичане, а втората, чрез тийп кран, е прикрепена към канализационната система.

Директна връзка с канализационната тръба

Входът за маркуча за източване трябва да е под лек ъгъл и да бъде разположен отгоре надолу, това ще избегне попадането в него на канализацията от водопровод, което може да разпространи гадна миризма.

Описание на инсталацията

За начало трябва да се освободи AGR от опаковката на производителя, да се отстранят фиксиращите болтове, които предотвратяват разхлабването на барабана по време на транспортиране. Много е важно да не забравяте да извадите тапите, те могат да доведат до повреда на ходовата част. Развийте болтовете с помощта на отворения ключ. Те се издърпват от корпуса на шайбата заедно с втулките, а запушванията, специално предвидени за това, се вкарват във формираните отвори.

Заключващите болтове трябва да се съхраняват по време на гаранционния период на машината, както и в случай, че трябва да транспортирате устройството за лични цели.

 1. Поставете AGR на избраното място, поставете нивото на горната стена на тялото. Ако оборудването е неравномерно, то трябва да се регулира според нивото на краката му. Не е необходимо да поставяте пералнята близо до стената, както и мебели и водопровод, ако са отстрани на устройството, не забравяйте да оставите малка празнина.
 2. Издърпайте малко машината напред малко, това ще улесни процедурата за свързването му към комуникациите.
 3. Свържете маркуча за изтичане и подаване на вода към мрежите за комунални услуги, като изберете някой от горните методи.
 4. Попълнете всички маркучи в специално предвидени вдлъбнатини на пералнята, това ще премахне завоите им.

След извършване на всички действия, устройството се придвижва в първоначалното си положение, инсталира се на постоянно място, отново се регулира на ниво. В крайна сметка остава само да свържете машината към мрежата и да проверите нейната ефективност, като стартирате тестов режим.

Първо начало

Когато стартирате тестова програма, не забравяйте да вземете информационния лист на устройството и да го държите пред себе си. Той ще е необходим за проверка на данните. Пробен цикъл не включва зареждане на пране в барабана, това се случва само с вода и перилен препарат.

Първо водата се взема в резервоара SMA. Необходимо е да се отбележи времето за пълнене на барабана до определен момент. Не забравяйте да инспектирате системата за течове и ако те бъдат открити, източете течността и извършете работа за уплътняване на проблемните фуги. Ако няма аварийни течове, проверете допълнително устройството. Загряването на водата до посочената температура трябва да се случи за 5-7 минути. Проверете измереното време с посоченото в листа с технически данни.

По време на нормална работа пералнята трябва да извършва всички операции безшумно, неразбираеми скърцания, чукане или шумолене на етапа на нагряване на водата показват неизправност в системата.

Ако машината работи правилно, почти безшумно, извършете допълнителна проверка, проучете други функции и възможности на шайбата, включително работата на системата за източване. В края на режима отново разгледайте всички тръби, фуги, стени, подови настилки около устройството - всичко трябва да е сухо.

Възможни проблеми

Това се случва, че след пробно измиване всички връзки и тръби на устройството остават сухи, но на пода има вода. Това може да се случи, ако филтърът за прах не е завит напълно. Той се намира под машината, зад фалшивия панел или в специален люк за филтъра за боклук. Поправяйки го по-плътно, можете да се отървете от такъв проблем.

Ако пералнята вибрира, дрънка и се люлее, когато работите в режим „Spin”, тя може да бъде инсталирана неравномерно или проблемът е в неправилната настилка. Друга причина за това могат да бъдат лошо фиксирани салда. Ако машината е нова, тогава е по-добре да се обадите на специалист за отстраняване на фабричните дефекти, но когато гаранционният срок вече е изтекъл, можете да затегнете болтовете за противотежест със собствените си ръце, като премахнете горния капак на калъфа.

Ако всички правила за инсталиране са спазени и пералната машина дава сериозни грешки, например, тя не се включва, не започва да мие, не настройва параметрите на избрания режим, по-добре е да не "навлизате дълбоко" в устройството и да разберете причините за това, но предайте машината на сервизния център за гаранционна карта ,

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини