Всичко за пералните машини

Как да инсталирате перална машина "направи си сам" в кухнята

Как да инсталирате перална машина Съществува мнение, че пералня, разположена в зоната на кухнята, със сигурност ще „развали” общия външен вид на стаята, ще внесе някаква непринуденост в нея. Всъщност поставянето на пералня в кухнята може да бъде чудесен и дори идеален начин за планиране. С компетентен подход към процеса машината само ще допълни интериора, като го направи по-функционален. Как да инсталирате пералня в кухнята, какви нюанси да вземете предвид и върху какво да се съсредоточим, ще опишем в тази статия.

Процедура за действие

Преди да купите машина, трябва да планирате на кое място да я поставите, помислете дали тя ще бъде вградена в кухненските мебели или инсталирана постоянно. Фокусирайки се върху тези параметри, е необходимо да изберете AGR с подходящи размери. Идеалният вариант е да обмислите всички детайли на етапа на ремонта на стаята.

Първо трябва да определите къде ще бъде доставена единицата. Най-добре е оборудването да се намира в близост до комунални услуги, това ще ви позволи безпроблемно да организирате точки на свързване към водоснабдяването и канализацията.

Също толкова важно е да поставите отделна електрическа точка, защитена от машината, под автоматичната машина. Гнездото трябва да отговаря на всички правила за безопасност. Друг сериозен аспект е укрепването на подовата настилка на мястото на монтиране на шайбата. Подът под тялото трябва да е здрав и равномерен, това ще гарантира стабилността на пералнята по време на работа. Ако опишем предната част на предстоящата работа в общи линии, тя ще се състои от следните етапи:

  • подготовка на шайбата след транспортиране;
  • монтаж на устройството на избрано място и поставяне на корпуса;
  • създаване на електрическа точка за устройството;
  • свързване на маркуча за прием на вода към водопроводната мрежа;
  • свързване на канализацията на машината в канализационната тръба.

В случай, че автоматичната машина е вградена, алгоритъмът на действията ще бъде допълнен чрез окачване на фасадата върху шкафа на кухненския блок. Когато вграждате уреди в мебели, е необходимо внимателно да изберете пералня, размерите на машината в идеалния случай трябва да съответстват на размерите на шкафа. Основният план за действие е определен, можете да пристъпите към подробно описание на предстоящата работа.

Етаж под пишещата машина

машината е инсталирана на равен и издръжлив подЛесно е да свържете шайба в кухнята със собствените си ръце, основното е да се придържате към основните препоръки за действие. Не забравяйте да вземете предвид вида на подовата настилка във вашата кухня. Експертите не препоръчват поставянето на автомобила върху ламинат или паркет - ако се появи дори малко теч, покритието може да набъбне и да стане неизползваемо. Ако сте сигурни, че корпусът е 100% защитен от случайни течове, не забравяйте, че филтърът за прах ще трябва периодично да се почиства, а когато отворите тапата, течността пак ще падне на пода.

Идеалното покритие под машината е плочки или бетон. Повърхността трябва да бъде не само водоустойчива, но и много издръжлива, тъй като по време на работа пералнята има способността да вибрира, да се люлее и да скача.

Готвене електрическа мрежа

Малко по-сложен може да бъде процесът на организиране на електрическа точка под машината със собствените си ръце. Поради факта, че шайбата се отличава с доста висока консумация на енергия, ще трябва да изведе отделна електрическа линия от панелното устройство. Схемата за свързване ще бъде прозрачна: контактът от входа се прехвърля към прекъсвача, от него се подава към прекъсвача на остатъчния ток, след което фазата преминава по проводник към изхода на изхода.

електрическа верига

Електрическата точка на пералнята трябва да бъде заземена, а при липсата й фабричните гаранции за устройството не се запазват.

Важно е правилно да се изчисли степента на защитния прекъсвач.Машината се избира въз основа на текущата стойност, изисквана от шайбата. Стойността може да бъде шпионирана в техническия паспорт или да бъде определена независимо. Например, ако мощността на машината е 3,5 кВт, е необходимо тази стойност да се раздели на 220 V. В рамките на обикновено изчисление получаваме ток равен на 15,9 ампера. Представените за продажба защитни прекъсвачи имат стандартни оценки: 6, 10, 16, 20 ампера. За описания пример би било идеално устройство за защита от 16 А.

При избора на RCD трябва да се вземе предвид, че номиналната му стойност трябва да бъде с една стъпка по-висока от сходната характеристика на машината. В нашия случай рейтингът на устройството трябва да бъде 32 А. Обърнете внимание на тока на теч на RCD. Когато свързвате устройството към специална линия, стойността на този параметър трябва да бъде 10 mA.

Също така е важно да изберете проводниците на желаното напречно сечение. Така че, за измиване на автоматични машини с мощност по-малка от 4,1 kW, кабелите с напречно сечение 1,5 квадратни мм са перфектни, за машини с консумация на мощност до 5,5 кВт - напречното сечение на сърцевината трябва да бъде 2,5 квадратни мм. При работа е препоръчително да използвате проводници с медни проводници.

И, разбира се, трябва да изберете правилния изход. Когато избирате, фокусирайте се върху наличието на заземяващо устройство, максималната стойност на напрежението, номиналния работен ток. Тази информация може да бъде получена чрез изучаване на маркировките на корпуса на изхода. Когато производителят не е посочил необходимите данни на устройството, е по-добре да откажете да закупите устройството, то може да се изпълни лошо и няма да може да изпълнява правилно функциите си.

Подготовка на машината за монтаж

сваляне на транспортни болтовеКакво трябва да се направи след като машината бъде закупена и доставена до дома ви? Разбира се, освободете устройството от опаковки, отстранете защитните елементи, разположени на повърхността на корпуса. Не забравяйте да премахнете транспортните болтове. Това е много важно правило, тъй като, забравяйки да ги извадите от кутията, можете да развалите машината още при първата употреба.

Винтовете, предназначени да задържат барабана по време на транспортиране на устройството, се разхлабват с обикновен гаечен ключ, който е в комплект с миещо оборудване. След отстраняване на болтовете и втулките от корпуса е необходимо да затворите отворите, оформени със специални тапи, доставени с машината. След подготвителни стъпки можете да свържете машината в кухнята.

Свържете входящия маркуч

Обикновено, следвайки правилата за инсталиране, машината е свързана със студена вода. Нагревателят, който е оборудван с автоматична машина, загрява получената от системата вода до желаната температура, в зависимост от избрания режим на пране. Някои потребители, опитвайки се да намалят консумацията на енергия, свързват машината към системата за топла вода. Такива спестявания обаче са много съмнителни: тарифите за студена и топла вода се различават твърде много, така че все пак ще бъде по-евтино да се плаща за изразходваните киловати, отколкото за "горещите" кубчета.

Освен това постъпването на вода от тръбите за гореща вода в резервоара ще има отрицателно влияние върху качеството на измиването. Протеините бързо се извиват от високи температури, така че ще бъде много трудно да ги премахнете.

връзка с маркучПристъпваме към описанието на процеса на инсталиране на входящия маркуч. Предлага се с пералня, има дължина около 80 сантиметра. Ако тази дължина не е достатъчна за свързване на устройството към водоснабдяването, дължина на маркуча от 1 и 3 метра може да бъде закупена в специализирани търговски обекти.

На гърба на тялото на машината е осигурен специален отвор, който има гумена лента, в която е необходимо да се завие маркуч за всмукване на вода. Съединителната гайка може да се затегне с ръка. Ако използвате ключ, не го завъртете силно, просто затегнете гайката половин оборот.

Другият край на входящия маркуч е включен във водоснабдителната система. В случай, че е предвидено специално заключение - добре, ако то отсъства - ще трябва да направите крана на крана. Ако в кухнята окабеляването е направено от пластмасови или пропиленови тръби, трябва да закупите специален тройник, да отрежете водата, внимателно да отрежете част от тръбата и да спойкате устройството. Ако има метално окабеляване, за поставяне на тройника ще трябва да се използва заваръчна машина.

След монтирането на тройника, към него трябва да бъде прикрепен кран. При закрепването му нишката трябва да бъде обвита със специална нишка. Ако водата, която влиза в апартамента, се характеризира с висока твърдост или силно замърсяване, преди да включите крана, можете да инсталирате специален филтър. Такава мярка не е задължителна, но има чисто съвещателен характер.

Организираме връзката с канализацията

опции за свързване на маркуча за източване към канализациятаИзпускателният маркуч, доставен с пералнята, е свързан към канализацията. Ако инсталирането на пералнята се извършва в непосредствена близост до кухненската мивка, тогава не трябва да има проблеми с връзката.

За да направите това, вместо съществуващия сифон, трябва да закупите нов със специален изход за свързване на SMA или други домакински уреди. След инсталирането на специален сифон остава само да прикрепите дренажен маркуч към клона. Друг метод е да включите шайбата директно в канализационната система. За да направите това, трябва:

  • сменете или поставете нов тройник, който отива до мивката;
  • организира отделно предизвикателство за AGR.

проста организация на изхвърлянеСтрува си да се спомене, че диаметърът на маркуча за източване е по-малък от размера на изходната точка. Следователно, когато инсталирате, е необходимо да поставите гумен уплътнител в крана. Подобна мярка ще ви позволи да избегнете изтичане на връзката и проникване на неприятни миризми в апартамента. Маншетът просто се вкарва в изхода, маркучът е забит в еластична лента, която плътно го компресира, като по този начин се гарантира водо и въздух херметичност.

Има временни начини за свързване на маркуча за източване. Можете просто да пуснете края на него в кухненската мивка с всяко измиване. Този метод несъмнено е най-бързият, но тук приключват заслугите му. И недостатъците на този метод са много по-големи - ненадеждността на дизайна увеличава риска от понижаване на водата директно на пода, в допълнение, отпадните води ще замърсят мивката много бързо.

С всеки метод за свързване на пералнята към канализацията, не забравяйте да се уверите, че маркучът няма извивки и не пасва на контури.

правила за свързване към канализацията

Радиусът на огъване на дренажната тръба трябва да бъде минимален, това ще намали вероятността от запушване в нейната кухина. Според правилата за монтаж радиусът на огъване на гофрирания маркуч не трябва да надвишава 85 см. За надеждно фиксиране на маркуча в първоначалното му положение можете да използвате специални скоби, които са монтирани върху гофрирането.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини