Всичко за пералните машини

Защо пералнята е шумна?

Перална машина с шумНормалното ниво на шум за пералните машини е посочено в приложените към тях документи. За домакински уреди с ремъчно задвижване той варира от 60 до 72 децибела. За оборудване с директно задвижване от 52 до 70 децибела. Да, това е напълно звуков звук. Тя е сравнително силна, но не твърде силна. В този случай, ако машината започна да издава много силен шум, тогава, най-вероятно, се появи някакъв вид повреда.

Защо пералнята издава силен шум?

Както споменахме по-горе, силният шум от машината често ни информира, че е станала неизправна. Това може да се дължи и на неправилна употреба на този домакински уред. Ако новата пералня издава прекалено силни звуци при първия старт, съветваме ви да спрете миенето и да прочетете приложените инструкции. Може би сте направили нещо нередно.

Какво друго може да предизвика шум?

 1. Може да сте забравили да развиете транспортните болтове. Този вид проблеми възникват обикновено при тези, които инсталират машината за първи път и я правят без подходящ опит и инструкции. Необходими са транспортни болтове, които да закрепят барабана по време на транспортиране. Те са разположени на гърба на кутията. Преди да стартирате машината, трябва да ги извадите и да запушите дупките с тапи. Пластмасовите тапи идват с пералня.
 2. Възможно е също така пералнята да има грешна инсталация. Краката й не са коригирани. В този случай той може да залита по време на работа. За да разрешите този проблем, трябва да ги коригирате. Регулацията на краката се дължи на усукването им в една или друга посока.
 3. Уверете се също, че подът под вашите уреди е равен и здрав.

Пералнята започна да издава шум наскоро

Ако преди машината е работила добре, но изведнъж е започнала да вдига шум на различни етапи на измиване, тогава най-вероятно една от неизправностите се проявява по този начин. Нека разгледаме възможните причини и как се появяват:

 1. Има вероятност да се появят пукнатини върху случая, в който са разположени краката на машината или амортисьорите.
 2. Макарата на барабана е разхлабена В този случай е необходимо да премахнете задния капак на корпуса и да затегнете фиксиращия елемент на ролката.
 3. Може да възникне и обратната реакция на двигателя или болтовете, които го заключват, могат да се разхлабят. В случай на болтове, те могат просто да бъдат затегнати по-силно.
 4. Амортисьорите също могат да се провалят. Те могат да бъдат закупени в сервизен център и заменени. Или се обадете с мистрия. И той ще го направи вместо вас.
 5. На резервоара на машината могат да се появят пукнатини. В този случай сменете резервоара. Много е трудно да го направите сами. А за тези, които не обичат да работят много и да ровят в домакински уреди, в този случай има само един съвет - обадете се на специалисти.
 6. Пружините, които държат резервоара отгоре, също могат да се счупят. Пружините могат да се сменят.
 7. Болтовете, които държат противотежестите, могат да бъдат разхлабени. Те могат да бъдат затегнати толкова здраво.

Силен шум

Силният шум от пералнятаАко шумът не е особено силен по време на измиване. Но когато машината започне да се извива, забелязвате, че пералнята започва да издава много шум и тракане, тогава най-вероятно причината е неизправността в лагера. За да сте сигурни, че е в тях, трябва да изключите машината. след това извадете цялото пране и опитайте ръчно да завъртите барабана няколко пъти. Ако няма никакъв шум, тогава те работят. И ако чуете тихо потупване или шумолене, вероятно това наистина е лагерна неизправност. Също така си струва да проверите барабана за всяка игра. Това може да стане така:

 • Първо изключете пералнята.
 • Поставете ръцете си върху барабана. Един отгоре. Другото отдолу.
 • Опитайте да го натиснете нагоре и надолу.

Ако лагерите са сериозно износени, тогава ще забележите отклонение от половината до цял сантиметър. При тази повреда най-силен шум възниква именно когато машината започне да се извива.Това е така, защото точно в този момент възниква най-голямото натоварване на повредената част.

Подмяна на лагера

За да ремонтирате пералня с такава повреда самостоятелно, е необходимо да я разглобите почти напълно. Ще ни трябва:

 1. Отстранете предната стена. За да направите това, ще трябва да извадите маншета, развийте заключващите винтове, отстранете долния панел и контролния панел отгоре.
 2. Отстранете задната стена. Обикновено се отстранява много просто, просто трябва да развиете фиксиращите винтове.
 3. Извадете нагревателя и извадете двигателя. Преди да свалите двигателя, трябва да свалите колана.
 4. Изключете резервоара. Монтира се върху пружини и амортисьори.
 5. Разглобете резервоара. Обикновено резервоарът се състои от две половини, които са с болтове. Има и солидни резервоари. Официално не могат да бъдат разглобени и повторно сглобени цели резервоари. Но някои занаятчии ги видяха с ножовка. И след това се сглобява с помощта на самонарезни винтове или болтове и водоустойчив уплътнител.
 6. Изгонете старите лагери и ги заменете с нови.
 7. Съберете машината.

Това наистина е много работа. И ви препоръчваме да помислите внимателно, преди да се впуснете сами. Ако не сте готови за дълга и трудна работа, тогава просто се свържете с професионалистите.

Ако сте готови да го вземете сами, тогава видеото, което публикувахме по-долу, ще ви помогне. В това видео ще видите целия процес на разглобяване на машината и подмяна на лагерите. За съжаление, не успяхме да намерим видеото на руски език. Но, дори само да повторите всички стъпки за английския майстор, можете независимо да замените лагерите. Гледайте видеоклипа:

В допълнение към описаните по-горе неизправности причината могат да бъдат и други. Например дренажна помпа може да вдига шум. Обикновено това се случва, когато чуждо тяло попадне в него или втулките му са много износени.

Ако машината не винаги издава силни шумове, тогава има шанс да има определен предмет между резервоара и барабана. Обикновено в тази беда можете да чуете силен звук, който наподобява пукнатина. Може да се появи на различни етапи на измиване.

Какво да правите с тази неизправност, това видео ще ви каже:

Пералнята започна да скърца

Ако при скърцане на машината се чуваше скърцане или свистене и вие започнахте да забелязвате гумени трохи на маншета на вратата, триенето на маншета и барабана предизвика този шум.

Има донякъде рисков начин да се отстрани подобна неизправност. Можете да фиксирате парче „шкурка“ отстрани на барабана на пералната машина. Можете да използвате скоч лента, за да я поправите. Емайловата хартия трябва да има малка или средна фракция.

След това стартирайте машината за лицеви опори. По време на въртенето на барабана шкурка ще почисти гумения маншет на онези места, където резервоарът е в контакт с него. След това трябва да премахнете "шкурка" и да включите машината в режим на изплакване, за да почистите вътрешността на гумения прах. След тази процедура можете да започнете да миете. Машината трябва да спре да скърца.

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Ирина Irene:

  Моята машина Indesit изтрива тихо. През деня, на фона на шума в града, не го забелязвам, но нощем не го включвам 🙂

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини