Всичко за пералните машини

Направи си сам ултразвукова шайба

ултразвукова шайбаПреди няколко години рекламна информация, насочена към популяризиране на ултразвукови перални машини, може да се види навсякъде. И купуваха такива коли много по-често. Сега еуфорията премина и все по-малко хора желаят да използват ултразвуковия асистент. Въпреки това майсторите все още се интересуват от устройството на такава техника и искат да я съберат, така че нямаме друг избор, освен да им предложим цялата необходима информация в тази статия.

Защо имаме нужда от такава пералня?

Някои хора ще попитат: какво е ултразвукова пералня? Вече отговорихме на този въпрос в рамките на друга публикация, публикувана на нашия уебсайт, така че няма да се върнем към този въпрос отново. Но заслужава да се отбележи, че ултразвуковата пералня е доста просто устройство, което може лесно да сглоби у дома всеки майстор с първоначални познания в областта на електрониката.

Ултразвукова пералня е сглобена от импровизирани средства, често дори не е необходимо да се купуват полупроводникови части, а схемата е много проста.

ултразвукова шайба_2Много хора си спомнят колко неефективна е такава пералня, колко плюха нашите баби и дядовци, които купиха този уред на евтина цена. Защо трябва да сглобите такава пералня със собствените си ръце, ако можете лесно да я купите в комисионната за няколко долара и след това да я използвате колкото искате, докато нервите ви са силни?

Разсъждавайки по този начин, ние неправилно оценяваме мотивацията на опитен домашен. Често е интересно просто да изучите принципа на работа на устройството и след това да го сглобите със собствените си ръце, което не е от значение. Често, след като проблемът бъде успешно решен, самостоятелно направеният мъж изхвърля сглобеното устройство, без дори да мисли да го използва. Сглобихме и домашна ултразвукова шайба заради принципа, а не защото всеки от нас мечтае да я измие. Така че с удоволствие ще споделим нашия опит с вас и няма значение какви цели преследвате при сглобяването на това устройство.

Какво ви трябва?

Ултразвуковата перална машина е просто електронно устройство, но за нейното сглобяване ще е необходимо малко просто оборудване: мултицет, поялник, микропробиване за пробиване на отвори за полупроводникови елементи, отвертка, шило и домакинска сешоар. Ще ви трябват и материали, за търсенето на които може да се наложи старателно да ровите в хамбара, килера или гаража си. Ще ни трябва:

 • пиезокерамичен елемент или просто пиезоелектричен елемент;алармен борд
 • захранване без трансформатор;
 • модул за генериране на импулс;
 • малка пластмасова кутия с размери около 4х4 см;
 • лепило "Момент";
 • тръба от силиконов уплътнител;
 • припой;
 • зареждане на телефона;
 • табло от електронен будилник, телефон или китайско радио.

В нашия случай ще вземем старото зарядно от телефона Siemens и дъска от китайски електронен будилник, както и пластмасов калъф от изгоряла врата на звънеца. Други подробности са в списъка.

Взехме плащане от електронен будилник, тъй като той може да бъде превърнат в ултразвукова пералня с минимални промени. Ултразвуковата схема за миене и китайският електронен будилник са много близо.

Ние правим устройството

Преди да започнете да сглобявате ултразвукова шайба със собствените си ръце, ние ще се запознаем с нейната схема. Както вече отбелязахме, няма нищо сложно, всъщност трябва да съберете подробностите за зареждането от телефона и електронния будилник.

верига ултразвукова пералняКакто вече се досетихте от електронната алармена платка, ние спояваме само пиезоелектрическия елемент. Ще направим следните манипулации с него:

 1. отворете калъфа на изгорялата врата на вратата и изхвърлете от там всички вътрешности;
 2. лепим пиезоелектрическия елемент към вътрешността на кутията;
 3. ние спояваме проводниците към този елемент със собствените си ръце, както е показано на фигурата по-долу, не е необходимо да наблюдаваме полярността в този случай;
  ултразвукова пералня
 4. извеждаме жицата извън корпуса и я фиксираме в основата на корпуса;
 5. запълнете вътрешностите на кутията заедно със залепения пиезоелектричен елемент с уплътнител, не е необходимо да съжалявате за уплътнителя, тъй като е необходимо да се осигури надеждна хидроизолация, тъй като кутията ще трябва да се спусне във водата;
 6. Изсушете уплътнителя със сешоар и след това усучете кутията.

След това преработваме захранването, както е посочено от схемата. Изваждаме платката му, намираме изправителни диоди и четиристотин волтов кондензатор. Отърваваме се от кондензатора. Ние спояваме 3 IN4007 диода в дъската. Ние спояваме проводниците, идващи от кутията с пиезоелектрическия елемент, към вторичната намотка на трансформатора. Окабеляването трябва да е добре изолирано. Сглобяване на корпуса на зарядното устройство.

Е, домашната ултразвукова шайба е готова. Предимството на дизайна може да се счита, че той работи без прекъсване в условия на висока влажност. Няма да обсъждаме ефективността на устройството, но можем да говорим с пълна увереност за неговата производителност. Успех!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини