Всичко за пералните машини

Как да се грижим за миялна машина

грижа за съдомиялна машинаЗа да може „железният асистент“ да служи дълго време и да не се счупи, тя се нуждае от грижи. Освен това тя постоянно ще изисква внимание към себе си и колкото повече я получава, толкова по-добре ще работи. Грижата за съдомиялна машина у дома се свежда главно до външното и вътрешното й почистване и някои други превантивни мерки. Как правилно да се грижим за съдомиялната ще разгледаме в нашата история.

Какво да направите за съдомиялна машина, която да служи дълго време?

Ако просто използвате миялната машина всеки ден и не мислите да я оставите, тогава след много кратък период от време, съдомиялната машина ще спре да работи. Причината за това може да е запушен филтър, маркуч или тръба, задръстена пръскачка и никога не знаете какво друго. Но всичко това може да се избегне, ако свикнете навреме да се грижите за съдомиялната машина, направете го като своеобразна техническа превенция. Възниква въпросът, как да се грижите правилно за съдомиялната машина, какви действия да извършите?

Обърнете внимание! Методите за грижа за съдомиялната машина по принцип не зависят от нейната марка, модел и време на работа, но еднакво удължават експлоатационния й живот.

Всъщност има доста от тези действия; има причина първо да ги изброите, а след това да ги анализирате подробно. Това са стъпките.

 • Редовна проверка и почистване на филтри за смет.
 • Проверка и почистване на въртящата се рамена (горната и долната).
 • Почистване на кошници и стени на камерата за миене.
 • Почистване на филтъра за входящ поток.
 • Проверете и почистете маркуча за източване.
 • Почистване и избърсване на чекмеджето за перилен препарат.
 • Грижи за гумените части.
 • Почистване на вътрешната и външната страна на вратата
 • Грижа за външната страна на съдомиялната машина.

В допълнение към тези действия, експертите препоръчват да се предприемат превантивни мерки, насочени към предпазване на съдомиялната машина от замърсявания, които влизат с чешмяна вода и пренапрежения. Как да направите всичко това правилно, нека поговорим по-подробно.

Химическо чистене

Химическото почистване включва вътрешното почистване на съдомиялната машина с помощта на специални инструменти. Химикалите, които почистват съдомиялната машина, могат да бъдат закупени или приготвени у дома, но най-добре е да използвате специално проектирани продукти, препоръчани от производителя на съдомиялната машина. Трябва да внимавате със химическото почистване, но в същото време не трябва да го пренебрегвате, тъй като експлоатационният живот на машината ще зависи от това колко правилно и често започвате да извършвате такова почистване.

Така че, за да направите цялостно вътрешно почистване на съдомиялната машина от мръсотия, плесен и почистване на съдомиялна машинаваровик трябва да направите следното:

 1. извадете мръсните съдове от кошниците на съдомиялната машина;
 2. изсипете или изсипете специално отделение за почистване в отделението за прах;
 3. пуснете програма за измиване, която не трябва да бъде по-малка от 1,5 часа, а температурата на водата не трябва да бъде по-малка от 60 0S.

В края на програмата за миене всички вътрешни части на съдомиялната машина в контакт с вода ще бъдат много добре почистени. Вярно, това ще се случи, ако почистващото средство е с високо качество.

Много експерти препоръчват пълния експресен почистващ препарат за съдомиялни машини Top House, който перфектно се справя с всички видове замърсявания. Можете да изберете друг инструмент, включително да го направите сами. Можете да прочетете повече за специалните почистващи препарати за съдомиялни машини в статията Почистващи машини за съдомиялни машини, там всичко е описано повече или по-малко подробно.

Автентично е записано, че експлоатационният живот на съдомиялна машина, която редовно се почиства, се увеличава с около 1,5 пъти, а ако я комбинирате с физическо почистване, експлоатационният живот може да бъде удължен с 2 пъти. Необходимо е да почиствате съдомиялната машина с химикали поне веднъж на 6 месеца.

Важно! Не се включвайте в почистването на съдомиялната с оцет. Оцетната миризма се яде в венците и тогава може да бъде доста трудно да се отървете.

Физическо почистване

Услугата за съдомиялни машини не се ограничава само до химическо чистене, трябва да работите с ръце. В какъв ред трябва да проверите и почистите „железния асистент“ и най-важното - как да го направите правилно?

 1. Започваме почистване с филтри за боклук и дупки около канала. Развийте филтъра за груб прах и издърпайте фината филтърна мрежа. Почистете добре и изплакнете филтрите и ги поставете на място. Освен това старателно измиваме дупката около канала със сапунена вода и гъба.Почистване-мрежест филтър
 2. Следва предотвратяване на въртящо се работно колело. Вземаме клечка за зъби и гъба с препарат за миене на съдове. Почистваме отворите за дюзите с клечка за зъби и отстраняваме мръсотията с гъба. Дюзите трябва да бъдат напълно почистени от замърсявания и варовик.
 3. В следващата стъпка вземаме препарат за миене на съдове, разреждаме го в малко количество вода и избърсваме кошничките и стените на камерата за миене с гъба с разтвор.
 4. Преминаваме към вътрешността на вратата. Трябва да го изплакнем със същия разтвор заедно с чекмедже за перилен препарат и след това да го избършем със суха кърпа. В същото време трябва да изплакнете и избършете уплътняващата дъвка.
 5. Развиваме маркуча за източване, като предварително поставихме парцалите на пода, изплакнем и почистим маркуча, след което го поставихме на място.
 6. Въоръжени с препарат за почистване на стъкла, напръскайте малко върху предната част на машината и по стените на шкафа, след което я избършете със суха кърпа.
 7. След това изключваме водата и развиваме входящия маркуч. Не се интересуваме от самия маркуч, а от поточните филтри. Единият е в тялото на машината на входа, а вторият обикновено се поставя след крана на тройника. Разглобяваме и двата филтъра и внимателно почистваме техните мрежи, така че да няма мръсотия или мащаб. Поставяме филтрите на място и закрепваме маркуча.

Когато приключите с физическото почистване, не забравяйте да проверите дали сте завинтели добре филтрите за прах, дали кочачката се върти нормално и дали сте поставили маркучите за вход и изход правилно, Разхлабеният маркуч може да причини наводнение.

Как да направим безопасната работа?

Срокът на експлоатация на съдомиялната машина ще зависи не само от това колко правилно и често ще я почиствате по различни начини, но и от това колко педантично ще следвате основните правила за работа.

 • Когато слагате мръсни съдове в кошници, не забравяйте да проверите за парчета храна, останали върху нея.
 • Сгънете съдовете правилно, стриктно според инструкциите.
 • Внимателно изберете програма за измиване.Почистване на съдомиялни машини
 • След измиване не затваряйте плътно вратата. Необходимо е кондензата да се изпари от камерата за миене.
 • След всяко миене на чинии старателно избършете гумените ленти със суха кърпа.
 • След всяко измиване проверявайте кюветата за неразтворен прах или таблетки.

За ваша информация! Срокът на експлоатация на съдомиялната директно зависи не само от грижите, но и от това колко правилно е била инсталирана.

В заключение отбелязваме, че да увеличите живота на вашата съдомиялна машина не е толкова трудно, основното е правилно да се грижите за нея. Грижата за съдомиялна машина е много проста материя, струва си няколко пъти да се опитате да „вземете ръцете си“, свикнете да го правите непрекъснато и вашият „железен помощник“ ще работи десетилетия.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини