Всичко за пералните машини

Как да се отървете от ръжда в пералня

Как да се отървете от ръжда в пералняАко има нужда да премахнете ръждата от пералнята, тогава не можете да се колебаете, в противен случай процесът на корозия ще сложи край на по-нататъшното измиване и почистване на нещата. Жълти петна, червени петна, кафяви петна отвътре или отвън - всичко това трябва да е причина за бърза реакция и премахване на плака, корозиращ метално тяло. Но трябва да действате разумно, в противен случай е лесно да влошите ситуацията и да съсипете напълно машината. За да избегнете грешки и неприятни последици, по-добре е да знаете предварително как и как да премахнете забелязаната ръжда. Всички подробности са в статията.

Премахваме ръждата от външната страна на кутията

Най-лесно е да забележите неприятен гост отвън, когато по външните повърхности на пералнята се появят петна от ръжда. За да премахнете корозията, отстранете корозирания слой с паста за зъби и четка, Достатъчно е да приложите продукта върху повредени места, внимателно ги почистете с четина или гъба и изплакнете с вода. След това изследваме „сцената“ и оценяваме щетите: ако последствията са твърде очевидни, струва си да се обмисли възстановяването.

Възстановяването у дома ще покрие останалите ями по калъфа със специален бял емайл или цинков грунд. Те могат да бъдат закупени в магазини за хардуер, като са уточнили на продавача, че пералнята ще бъде ремонтирана. След като действаме така:ръжда от външната страна на кутията

 • запечатайте пространството около възстановената зона с лепенка или пластмасова обвивка;
 • почистваме остатъците от ръжда върху калъфа с финозърнеста мека хартия;
 • отстранете метални остатъци и друг прах със суха парцал или хартиена кърпа;
 • обработваме пространството с обезмасляващо съединение, например "NEWTON";
 • разклатете кутията за спрей с боя или грунд и напръскайте 30-35 см от машината;
 • ако е необходимо, нанесете втори слой след 20-30 минути;
 • оставете за още половин час, докато напълно изсъхне.

Не забравяйте за безопасността и носете предпазни очила и ръкавици. Веднага след като слоят боя изсъхне, отстранете филма с лента. Позволено е нежно изглаждане на ставата с мека кърпа с най-фини размери на зърното.

Премахваме ръждата вътре в кутията

Ако ръждата нападна барабана или други вътрешни повърхности на шайбата, тогава инструкциите за това какво да направите изглеждат различно. И се използват напълно различни почистващи препарати - оцет или лимонена киселина. Те трябва да се нанасят върху места, засегнати от корозия, да се оставят сами 1-2 часа и след това да се избърсват старателно с метална кърпа. Друг вариант е кашата да се разрежда от сода и вода, да се сложи на слой върху ръждиви участъци, след половин час да се отстрани с гъба и да се изплакне с вода. Специалната химия също ще помогне, но тя трябва да се използва стриктно в дозите, дадени в инструкциите.

Вътре в машината ръждата може да бъде отстранена само в началния етап: ако барабанът, кръстосаният елемент или други конструктивни елементи са много ръждясали, само подмяната на части с нови ще помогне.

В борбата с корозията основното е да се предотврати навременното му разпространение. За да не прогресира, е необходимо всички замърсявания да се третират с антикорозионни съединения, почистващи препарати или импровизирани средства като оцет, пероксид или лимонена киселина, При тежки лезии се използва сода. За малки части работи и друг начин - да поставите нещо в Coca-Cola за 5-10 минути, което поради съдържанието на фосфор бързо ще премахне неприятните щети.

Химия до спасяването

фабрични средства за отстраняване на ръждаСписъкът как да премахнете ръждата от пералня е дълъг. Обикновено той може да бъде разделен на специализиран и импровизиран. Първите са по-ефективни, но се различават в сравнително висока цена и необходимостта да отидете в магазина за хардуер. Ето няколко примера за фабрични инструменти.

 1. Концентриран "NEOMID 570" срещу ръжда.
 2. Премахване на ръжда "PROSEPT RUST REMOVER".
 3. Преобразувател на ръжда Eltrans с цинк.
 4. Неутрализатор на ръжда "YasKhim".

Забранено е да се опитвате да премахнете ръждата с почистващ препарат - лесно е да надраскате тялото на машината и да провокирате растежа на бактерии и микроби в драскотини.

От почистващите препарати се използват сода за хляб, оцетна или лимонена киселина, които винаги се предлагат в кухнята. Принципът на използване на разтвори не се различава от третирането с химически течности: нанасяме върху увредената зона, оставяме за 30-40 минути, отстраняваме слоя от омекотена ръжда, почистваме с гъба и вода. За особено упорита корозия ще ви е необходима метална четка и шкурка.

Как да предотвратите ръжда?

Ако пералнята ръждяса веднъж, тогава си струва да анализирате условията за нейната поддръжка и работа. Ако не промените нищо, вероятно ситуацията ще се случи отново. И така, появата на жълти и кафяви петна се влияе от:

 • Висока влажност. Мнозина погрешно смятат, че банята е мястото за пералнята. Всъщност стая с влажен въздух, постоянното присъствие на вода и пара провокират появата и разпространението на ръжда.
 • Лоша вода. Твърде твърдата вода във водоснабдителната система също често причинява корозия. Затова се препоръчва да се инсталират филтри и да се използват сложни омекотители.
 • Вода в барабана. След края на цикъла барабанът трябва да е сух. Оставяйки го мокро, без да отваряте вратата за вентилация и забравяте да я избършете със сух парцал, рискувате да получите ръжда.

В борбата с влажността основното е да забележите появата му навреме. Отначало е лесно да се справите с корозията дори с помощта на сода или паста за зъби и дори битовите химикали няма да помогнат в занемарено състояние - само пълна подмяна на части.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини