Всичко за пералните машини

Барабанът в пералнята се върти слабо

Барабанът в пералнята се върти слабоБарабанът е един от основните елементи на пералня. В случай на неизправност прането на прането става невъзможно. След като е диагностицирал подобен срив, е необходимо възможно най-бързо да разберем защо барабанът се върти плътно, какво послужи за това. Така че, ние ще обсъдим основните причини, ще посочим методи за решаване на проблема.

Най-честите причини за проблема

Като начало си струва да разберем защо пералнята не върти добре прането по време на пране. Именно след провеждането на пълна диагноза на машината можете да определите кой път трябва да извървите, за да отстраните неизправността. Барабанът може да спре да се върти поради няколко фактора.

 1. Перална машина за претоварване За всяка автоматична машина се определя максимално допустимата маса сухо пране, заредено в барабана. Повечето съвременни устройства са оборудвани със специални сензори, които определят теглото на нещата. Именно поради претоварване интелектът може да откаже да стартира програма, стартирана от потребител.може би машината е претоварена с бельо
 2. Повреда на задвижващия ремък. В такава ситуация, ако завъртите барабана на ръка, той ще се върти свободно, но в същото време самата пералня няма да може да го завърти. Задвижващият колан има способността да се износва и да губи свойствата си. Също така, може би просто скочи от седалката.
 3. Проблеми с четките на двигателя. В машини, оборудвани с колекторни двигатели, четките са едно от най-уязвимите места. Ако използвате такава машина от дълго време и електрическият двигател не е получил необходимата поддръжка, по-добре е да проверите износването на четката и да смените частта, ако е необходимо. В повечето случаи след смяна на четките на двигателя машината се връща в нормална работа.
 4. Отказ на контролния модул. Сривът на електронния блок се счита за един от най-сериозните проблеми, за да се върне машината в работоспособност, ще е необходимо да се пренареди или инсталира нов модул. Елиминирането на такава неизправност е най-добре поверено на капитана.
 5. Неизправност на електродвигателя. Ако барабанът се върти неравномерно или дори стои неподвижно, двигателят може да е "полетял". Неизправност може да възникне поради късо съединение или повреда на компонентите на двигателя. Работите по ремонт на двигатели принадлежат към категорията на сложните, поради което не се препоръчва да го направите сами.

Именно такива неизправности в системата на пералнята могат да доведат до проблеми с въртенето на барабана.

Някои причини могат да бъдат идентифицирани и отстранени самостоятелно; по-сериозни щети могат да бъдат отстранени от квалифициран майстор.

Извършваме първоначалната диагноза

Всяка домакиня може да извърши първоначалната диагноза на системата. На първо място, трябва да се справите с допустимата маса от неща, поставени в барабана. Обикновено информацията за максималното натоварване е налична на машината или в инструкциите. Ако теглото на прането не надвишава нормата, е необходимо да се потърси проблемът допълнително. Проверете дали ключалката на люка е работила. Може би вратата не се е затворила плътно и затова машината не стартира програмата и не върти барабана.завъртете барабана на пералната машина на ръка

Опитайте да завъртите барабана на ръка. Ако ръчно се върти свободно, но когато стартира програмата за пране, стои неподвижно, най-вероятно е имало повреда в електрическия мотор на пералнята или нейния контролен модул.

В някои случаи движението на барабана може да бъде блокирано от чужди предмети, попадащи в кухината между металната джанта и резервоара на машината. Ако по време на тестване не са открити чужди тела в кухината, струва си да преминете към диагностицирането на други елементи на шайбата.

Проверете нагревателя; ако нагревателният елемент не е наред, барабанът може също да не се върти. Това ще се дължи на факта, че разузнаването ще блокира целия процес на измиване.Прегледайте и колана на двигателя. Задвижващият колан може да бъде скъсан или да лети от седалката. Инсталирайте го правилно или заменете с нов.

Освен това може да са виновни износените лагери. За да изключите тази възможност, ще трябва да разглобите шайбата и да видите в какво състояние са компонентите. Ако машината ви служи вярно няколко години, а лагерите не са обслужвани, ще трябва да замените елементите.

Проверете двигателя на четката

Ако след като разгледате четките на двигателя, сте забелязали тяхното високо износване, по-добре е да замените елементите. За да изберете правилните четки за електродвигателя, трябва да знаете типа и модела на двигателя на вашата пералня. Тези данни могат да бъдат получени чрез проверка на маркировките на електродвигателя.

Алгоритъмът за подмяна на четката е доста прост, необходимо е да премахнете старите елементи от мотора и да инсталирате нови компоненти, като ги фиксирате с болтове. След като инсталирате четките, завъртете плъзгача на ръка, за да разберете стегнатостта на контакта им с двигателя.

При завъртане устройството трябва да прави леки щраквания.

Проверете и сменете нагревателя

В ситуация, в която барабанът „заседна“ и интелектът не стартира избраната програма за измиване, е необходимо да проверите нагревателя. Нагревателният елемент може да е спрял да функционира. Изваждането на частта от калъфа е достатъчно лесно, просто трябва да намерите местоположението му, да нулирате окабеляването и да извадите нагревателя. Когато купувате нагревателен елемент за подмяна, уверете се, че аналогът отговаря точно на модела на вашата пералня.

Ако нагревателният елемент е разположен в задната част на кутията (на Samsung, Virpul, Zanussi, Ardo, AlGi и т.н.), е необходимо:

 • преместете машината от стената;
 • развийте болтовете, задържащи задната стена.

може да се наложи проверка и подмяна на нагревателяНагревателят ще бъде разположен в долната част, директно под резервоара SMA. При автомобилите на марките Bosch, Siemens и AEG достъпът до частта е възможен само от предната част на кутията. За да стигнете до нагревателя отпред, трябва:

 • извадете приемника за прах от корпуса;
 • развийте винтовете, които държат основния контролен панел, внимателно поставете гнездото върху горния капак на шайбата;
 • Освободете ключалките, придържащи долния панел. Така получавате достъп до дренажния филтър;
 • развийте филтъра за прах, източете водата, останала в системата;
 • отворете скобата, която държи маншета на люка, издърпайте металния пръстен от машината;
 • поставете уплътнителна гума в барабана;
 • Извадете болта, който държи предната стена на корпуса и внимателно го извадете.

След като извършите описаните действия, ще стигнете до нагревателния елемент, разположен под резервоара SMA. Преди да премахнете и подмените нагревателния елемент, той трябва да бъде проверен за работоспособност. Мултицет е полезен за това.

Изключете всички кабели на нагревателя, поставете тестера в режим на измерване на съпротивлението и прикрепете тестовите проводници към контактите на нагревателя. Стойността 20-30 ома трябва да се отразява на екрана на мултицета. Ако стойността на съпротивлението е над или под нормата, нагревателят трябва да бъде сменен. За да направите това:

 • разхлабете гайката на централния болт;
 • избутайте предмета вътре в резервоара;
 • внимателно извадете нагревателя от корпуса, като го извадите с отвертка;
 • поставете обслужващ елемент в гнездото;
 • затегнете фиксиращата гайка;
 • свържете се с контактите на нагревателя по същия начин.

Ако причината за барабана „стоящ неподвижно“ е била именно в неизправността на нагревателя, тогава тези действия трябва да върнат AGR до пълна работа. Много е важно да се спазват мерките за безопасност по време на ремонтните дейности и да не забравяте да изключите машината от мрежата и комуналните услуги.

Нещо заседна барабана

Когато ви се струва, че барабанът върви много трудно или се движи с определени ритници, той периодично „замръзва“ на мястото си и в допълнение към това чувате странни удари и шумове от тялото, вероятно чужд предмет се е забил между стените на барабана и миещия резервоар.

За да проверите предположението, трябва да получите достъп до нагревателя на машината и да извадите нагревателя от корпуса. След това с помощта на фенерче погледнете в образуваната дупка, за да видите чуждо тяло, забито в кухината.

Елиминиране на подобна повреда при машини с най-високо зареждане

Ако барабанът се върти плътно във „вертикала“, може би първопричината за това е отворената крива в резервоара. Ако устройството за затваряне на вратата случайно се отвори в дъното на резервоара, а не в горната част, може да възникне „клин“ на барабана, в резултат на което той ще спре да се върти. Има два начина за решаване на проблема:

 • Без да разглобявате шайбата, завъртете барабана с кука, която можете да направите от тел със собствените си ръце. За да направите това, подгответе стоманена тел с малък диаметър и огънете края му, като направите един вид кука. Поставете жицата в дупката в барабана и се опитайте да затворите вратите в резервоара и превъртете барабана.
 • След като получихте достъп до капаците, премахнете предната или долната стена на корпуса на шайбата. За да направите това, изключете захранването на устройството, изключете го от комуникациите на къщата, поставете машината отстрани, извадете палета. Тогава долната противотежест трябва да бъде премахната. Можете да залепите ръката си в дупката и да отворите вратите.

За някои потребители може да бъде по-удобно да затворят крилото през отвора, в който е монтиран нагревателят. За да направите това, трябва да премахнете страничната стена на корпуса и да премахнете нагревателя, след това да затворите вратите и да превъртите барабана. Ако капаците са огънати, тогава затварянето им просто няма да работи, трябва да прибягвате до помощта на професионален ремонтник.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини