Всичко за пералните машини

Как да направите шлайф от двигателя от пералня

направете го самиДори и най-примитивната мелница струва пари. Това нещо е необходимо, защото ножиците и особено ножовете винаги трябва да са в добро състояние. На дачата още по-често се изискват заточени инструменти, като ножици за подрязване, лопата, брадва и други; ръчното заточване изобщо не е опция - само време за убиване. Можете да направите машина за заточване със собствените си ръце, особено ако имате ненужна стара пералня. Как да го направя, първо първо неща.

Какво вземаме за производството на машината

За да сглобите машина за домашно смилане, ще ви е необходим основно работещ мотор от пералнята. Можете да вземете електрически мотор с мощност 200 W от съветска пералня, например от Riga-17 SMR-1.5. Въпреки че някои казват, че оптималната мощност е 400 вата, докато други казват, че с мощност над 300 вата, шлифовъчното колело може да се разпръсне на парчета. За рядко използване на шлифовъчната машина е достатъчен двигател с 1000 об / мин.

Нищо повече не е необходимо от пералнята, всичко останало ще трябва да бъде издълбано или изрязано от импровизиран материал със собствените си ръце. И ти трябва:

  • метална дебелина 2-2,5 мм за корпус на острилка;
  • тръба за завъртане на фланеца;
  • точило;
  • гайка за фиксиране на камъка към шайбата;
  • стартово устройство;
  • електрически кабел с щепсел;
  • метален ъгъл или дървена щанга за изработка на легло;

Подгответе фланеца

Първата стъпка е да направите фланец или да купите завършен. Той трябва да е с диаметър с втулка на двигателя, а шлифовъчният камък трябва да бъде добре облечен върху него. Фланецът е преходна част между двигателя и острилката. Ако го направите от парче тръба със собствените си ръце, тогава трябва да отрежете нишка в единия й край, на разстояние 2 пъти по-голяма от дебелината на кръга. За подслушване използвайте кран.

Вторият край на тръбата се натиска върху вала на двигателя чрез загряване и след това се фиксира чрез заваряване или болт, пробивайки проходен отвор в тръбата и в вала. По-долу е чертеж, според който можете да смилате фланец при струга. Не забравяйте да посочите всички диаметри според вашия двигател и шлифовъчен камък, ако поръчате тази работа.

фланец за производство на фланец

Когато режете резбата и поставите шлифовъчното колело на вала, трябва да вземете предвид в каква посока кръгът ще се върти. Резбата трябва да е противоположна на въртенето на двигателя, така че гайката, която държи кръга, да не се развие по време на работа.

Свързваме двигателя и сглобяваме основата

Следващият етап на работа е да свържете двигателя от пералнята към електрически проводник с щепсел "направи сам". За това е необходимо да се намерят стартовите и работещите намотки от мотора от съветска машина. За да направите това, използвайте мултицет и измерете съпротивлението. Работното съпротивление е 12 Ома, а стартовата намотка е 30 Ома. Проводниците на работната намотка са свързани към електрическия кабел. С тази връзка шлифовъчното колело ще трябва да регулира въртенето на ръка. Затова мнозина правят бутон за стартиране за това.

Като стартиращо устройство можете да използвате бутона на звънене, но не и обикновен кондензатор. Свързването на кондензатор ще доведе до изгаряне на намотката на двигателя на пералнята.

С помощта на двигателя от пералнята можете да направите без бутон за стартиране. Шлайфът ще работи веднага след включването му. Диаграмата вдясно показва такава връзка. Най-важното е правилно да се определи изхода на намотката на работещия двигател.

схема за свързване на двигателя

Важно! Когато работите с електротехник, трябва да бъдете внимателни, ако се съмнявате във възможностите си, консултирайте се със специалист.

И последното нещо, което трябва да направите, е леглото или основата, върху която ще бъде монтирана машината.Освен това е необходимо да има защитен капак над шлифовъчното колело, защото от шлифовъчния камък могат да летят малки парченца и прах. Защитният корпус е най-добре направен от метал с дебелина 2-2,5 мм, въпреки че има варианти на машинни инструменти, изработени на ръка и със защита от дебела пластмаса. Леглото също може да бъде различно, най-надеждното - от метален ъгъл. Някои закрепват машината към стената, други предпочитат преносима острилка.

опции за шлайф

Това е плюсът на острилката, направена сама, правите я за себе си, така че да ви е удобно да работите върху нея. Снимката показва някои версии на домашно направени машини.

Шлайф е едно от най-често срещаните тела, изработени на ръка от двигателя от пералня. От такъв детайл можете да направите всичко, което искате, дори меден екстрактор, Но трябва да бъдете внимателни не само при производството на такова оборудване, но и при използването му, за да не навредите на здравето си. Успех

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини