Всичко за пералните машини

Видове сушене на съдомиялни машини

сушене в съдомиялна машинаПоследният етап, през който чиниите в съдомиялната машина преминават, е сушенето. Има няколко вида сушене, различаващи се в принципа на действие и, съответно, продължителността. Решихме да опишем подробно всеки вид сушене, да разберем кой е по-добър, като посочим техните плюсове и минуси.

Кондензационен тип сушене

Най-често е изсушаването на конденз, което може да се нарече естествено. Извършва се чрез плавно охлаждане на съдовете след изплакване в гореща вода. Парата, идваща от съдовете, постъпва по студените стени на резервоара на съдомиялната машина и се кондензира. Получените капки се събират в специален контейнер. Кондензационното сушене има плюс: това е най-икономичният вариант за сушене. По-малко: трябва да чакате дълго време съдовете да изсъхнат, поради което много хора стартират колата вечер, което позволява на съдовете да изсъхнат до сутринта.

Конвекционно сушене

Конвекционното сушене, наричано още турбо сушене, се извършва поради горещия въздух, изпомпван от вентилатора. Благодарение на тази технология сушенето става много по-бързо, това е неговият плюс. Но тук, за да се достави този въздух в камерата с ястия, той трябва да се нагрява със специален нагревателен елемент и това е допълнителен разход за електроенергия. Мнозина отбелязват, че не винаги използват сушилня, изключвайки съдомиялната машина след последния цикъл на изплакване.

Turbo сушилнята се намира в скъпи модели и в евтини съдомиялни, например:

  • Electrolux ESF 9420 LOW - 21 хиляди рубли;
  • Korting KDI 4530 - 23 хиляди рубли;
  • Smeg ST2FABNE2 - 93 хиляди рубли;
  • Miele G 4263 Vi Active - 57 хиляди рубли

Заключение! Наличието на турбо сушилня не влияе върху цената на съдомиялната машина.

видове сушене

Интензивно сушене

Този тип сушене изисква топлообменник в съдомиялната машина. Въздухът вътре в пералната камера по време на процеса на сушене не се движи поради вентилатора, а поради разликата в налягането. Около тялото на машината има топлообменник, вътре в който има студена вода, напротив, вътре в машината е горещо и тази разлика в налягането се получава. Също близо до топлообменник Въздушният колектор също е разположен, благодарение на който тече въздух.

Интензивното сушене е много по-добро от кондензационното сушене, но е по-бавно от конвекцията.

Сушене на зеолит

Това е нова технология, която позволява използването на минерала като източник на топлина. Под дъното на резервоара на съдомиялната машина е инсталиран резервоар с минерал (зеолит), в който в процеса на изпаряване постъпва влага. Под въздействието на влага зеолитът се загрява, генерира топлина. След това тази топлина навлиза в резервоара за съдомиялна машина, поради което съдовете изсъхват добре. След изсушаване няма да има пара при отваряне на вратата и това е още едно предимство на това сушене.

По време на работа на съдомиялната машина зеолитът няма да загуби свойствата си. Технологията за сушене на зеолит присъства само в съдомиялни машини от най-висок клас, например:

  • NEFF S 51T65 X2EU;
  • NEFF S 41T65 N2EU;
  • Bosch SMV 69 T 70 RU.

Интелигентно сушене

сушене в съдомиялна машинаДруга модерна технология за сушене е Sensor Dry. За първи път е използван в съдомиялни машини Miele (MIELE G4263VI ACTIVE, Miele G4263Vi). Същността на това сушене е, че в машината е инсталиран специален сензор, който измерва температурата извън съдомиялната машина (в стаята).

Ако температурата в помещението е висока, тогава в камерата на съдомиялната машина се включва въздушен поток. Ако температурата, напротив, е ниска, тогава водата за последното изплакване се нагрява до по-висока температура.

Клас на сушене

Класът на сушене в съдомиялната машина определя нейното качество, клас А е най-висок - съдовете на изхода са сухи, клас В предполага, че върху съдовете може да останат капки вода. Съвременните машини имат клас на сушене А, не сме срещали други и това не зависи от вида на сушенето.

Но на практика потребителите отбелязват, че в машини с кондензационно сушене съдовете не винаги изсъхват добре, въпреки че имат клас А. Сушенето с горещ въздух е по-добро в това отношение и интензивното сушене ще бъде оптимално.

По този начин какъв тип сушене е най-подходящ за вас, преценете сами. Ако времето е скъпо, тогава без опции вземете модел с турбо сушилня. Ако резултатът е важен, но в същото време искате да спестите електроенергия, вземете съдомиялна машина с зеолит или интензивно сушене. Няма значение колко дълго съдовете изсъхват, има много съдомиялни машини с кондензационно сушене, изберете всяка.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини