Всичко за пералните машини

Тествайте режим на обслужване на пералня Samsung

Тестов режим на SamsungПо време на работа на автоматичната машина можете да срещнете появата на неизправности или някакви повреди. Тестовият режим на пералнята Samsung, предоставен от производителя на домакински уреди, ви позволява да стартирате системата за самодиагностика на устройството. Такава възможност ще помогне на потребителя да провери работоспособността на всички елементи на устройството, да идентифицира съществуващите повреди и недостатъци, без да отваря тялото на машината. Как да започнете тест за обслужване, ще опишем по-нататък.

Стартиране на процеса на тестване

Разбирането как да се проведе самодиагностика на устройството ще помогне за тестване на автоматична машина на Samsung от популярната линия Eco Bubble. Принципът на описаните действия ще бъде подобен за повечето други модели на марката. Преди да започнете процедурата, е необходимо да проверите дали пералната машина е свързана с комунални услуги. След това трябва да свържете устройството към електрическата мрежа. Влезте в тестовия режим, като едновременно натиснете проста комбинация от клавиши: "Завъртане", "Опции" плюс мрежов ключ.

Задържайки бутоните, ще чуете характерен звук и ще наблюдавате как светят индикаторите на работния панел. След като пуснете бутоните, шайбата ще премине в режим на готовност за тестване. Затворете плътно капака на шахтата, сега можем да предположим, че устройството най-накрая е подготвено за самодиагностика.

Линейно тестване

Тестът за обслужване на машината Samsung е условно разделен на два етапа и първият от тях е проверката на линейните компоненти на машината. Тя ви позволява визуално да проверите достатъчната производителност на линейни компоненти, като например:

  • пълнителен клапан (пълнене на барабана с вода до желаното ниво);
  • TEN (отговорен за отопление на водата);
  • дренажен маркуч (за липса на запушвания и други);
  • Eco Bubble помпа (модул за генериране на въздушни мехурчета).

Бутонът, който избира температурата на водата, позволява режим на проверка на клапана. Щраквайки върху него, можете да наблюдавате как резервоарът започва да се пълни с вода през първата секция на дозатора за почистващи препарати. При натискане на клавиша „Температура“ отново, през втората секция на тавата ще се подава вода. Това ще провери и двете отделения за пълнене. Трето натискане ще изключи течността в барабана.

Едно натискане на бутона Spin ви позволява да тествате годността на маркуча за източване. Второто е да включите помпата Eco Bubble. Трето натискане ще изключи помпата. Ако сте сигурни, че няма проблеми с изтичането на водата от барабана, преминете директно към помпата за еко балон, за това трябва бързо, два пъти подред, да натиснете бутона, отговорен за въртенето. Сега погледнете през вратата на люка. Във водата, с която е напълнен барабанът, трябва да започнат да се появяват мехурчета, това показва, че функцията за измиване на мехурчета функционира правилно.

Бутонът „Опции“ ще ви помогне да проверите как работи нагревателят. С натискане на клавиша включвате нагревателния елемент за няколко секунди. Ако на контролния панел на машината не настъпят промени, тогава нагревателят е в добро състояние. Ако има проблеми с нагревателя, устройството ще даде грешка на нагревателния елемент.

Проверка на сензори и мотор

Тестът за работа на различни сензори и двигателя SMA се извършва чрез завъртане на копчето на програмата за пране. Чрез задаване на селектора на конкретен режим можете да диагностицирате отделна част от устройството. Нека ви кажем къде трябва да насочите дръжката, за да тествате двигателя, температурния сензор, датчика на нивото, главното захранващо табло.тестов режим Samsung_2

  1. Задаването на селектора в режим "Spin" ще покаже на цифровия дисплей на машината текущата честота на сигнала на датчика за ниво на водата в резервоара. Например мигащите символи 24.16 на екрана ще показват, че честотният сигнал на сензора е 24.16 kHz.Можете да проверите как тази стойност се променя на дренажа, честотата трябва да се увеличи с около 2 kHz.
  2. Посоката на дръжката към позицията "Изплакнете + завъртане" ще покаже текущата температура на водата в барабана. Това проверява здравето на температурния сензор.
  3. Настройката на програмата "Бързо измиване" ще покаже на екрана състоянието на основната платка за захранване SMA, Ако OT сигнал, или Okey Test, означава, че тестът е преминал добре, появата на иконата NT (Not Test) показва неизправност на платката.
  4. Преместването на селектора в положение "Ръчно измиване" ви позволява да проверите скоростта на двигателя. Избирайки тази позиция и натискайки бутона "Старт / Пауза", ще видите, че барабанът започва да се върти, това потвърждава работата на двигателя. В случай на дефект в елемента ще се покаже информация за неизправност на въртенето на двигателя.
  5. Посоката на превключвателя на режима към програмата Synthetics ви позволява визуално да проверите скоростта на въртене на барабана от нулеви обороти до максимално възможното. Задайте копчето и натиснете бутона „Старт / Пауза“, на светодиодите за опция ще се покаже информация за скоростта. След приключване на теста, трябва да деактивирате въртенето на барабана с бутона "Старт / Пауза".

Тестовата диагностика на пералнята ще помогне на потребителя за кратко време да провери функционирането на системата на устройството, както и да идентифицира възможни неизправности. Сервизният тест ще ви каже къде да търсите основната причина за повредата на пералнята, било то проблеми с входящия или изпускателния маркуч, проблеми с двигателя SMA, датчик за ниво на водата или главна платка.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини