Всичко за пералните машини

Какво представлява топлообменникът за съдомиялна машина?

топлообменник за съдомиялна машинаПървата миялна машина се появи преди много време, но много неща се промениха оттогава. Съвременните съдомиялни мият чиниите по-внимателно и внимателно, като същевременно харчат по-малко вода и време. Как се получава това? Един от елементите, поради който миенето на съдове достигна ново ниво, се нарича топлообменник. Какъв тип устройство е, как работи и в какви съдомиялни машини се използва - ще говорим за това в рамките на статията.

Съдомиялна машина с топлообменник - какво е това?

Топлообменникът е специален елемент, който е вграден в съдомиялната машина, което го прави енергийно ефективен. Според експерти, благодарение на топлообменник на месец, могат да бъдат спестени десетки кВт електроенергия, да не говорим за топлата вода, ако съдомиялната машина е свързана към система за водоснабдяване с топла вода. Топлообменникът е широк плосък резервоар, който е в непосредствена близост до миещия резервоар. Резервоарът съдържа студена вода, която тече там в самото начало на програмата за измиване. Какво се случва след това?

 • Съдомиялната машина изтегля вода.
 • След това нагревателният елемент се стартира, който го нагрява до температурата с определената програма.
 • Тогава започва процесът на миене, циркулационната помпа изтласква горещата вода от резервоара през спринклерите в миещия резервоар.
 • Топлата вода тече от съдовете надолу към дъното на резервоара, като се натрупва там и загрява студената вода в топлообменника.
 • След това водата излиза през филтрите обратно в резервоара и след това отново се циркулира от циркулационната помпа в миещия резервоар и така нататък в кръг.
 • По време на цикъла на измиване резервоарът се загрява значително, отделяйки топлината на плосък резервоар с вода. Така топлообменникът натрупва топлина.

Важно! В обикновените миялни машини се губи голямо количество топлинна енергия, загряваща въздуха в кухнята. В машини с топлообменник тази топлина се използва максимално ефективно.

Основните предимства на топлообменника

Какво е топлообменник е разбираемо, как работи, те също са разбрали в общи линии, но не е ясно защо е необходим, какви функции изпълнява и какво, като цяло, осигурява възстановяване на топлината? За да отговорите на тези въпроси, е необходимо да се разгледат основните предимства на такъв елемент като топлообменник. Като част от тази история ще очертаем основните функции на този иновативен агрегат.

 1. Топлообменникът осигурява постепенно охлаждане на водата, използвана за миене на съдове. В резултат на това в резервоара на съдомиялната машина няма температурни разлики и в резултат на това керамичните и стъклени съдове не се напукват, а запазват първоначалния си вид.
 2. Изпускането на гореща вода в канализацията може да доведе до повреда във времето. Топлообменникът осигурява постепенно охлаждане на водата, в резултат на това в канализацията не се изхвърля гореща, а вече топла отпадъчна вода.топлообменник за съдомиялна машина
 3. Топлата вода, която постепенно се загрява в топлообменника, се използва от съдомиялната машина в края на програмата за миене при окончателното изплакване. По този начин не е необходимо последната порция вода да се нагрява и да се губи ценна електроенергия.
 4. Промените в температурата на водата вътре в съдомиялната машина се отразяват негативно не само на съдовете, но и на йонообменника. Под влияние на температурните промени йонообменникът или по-точно смолата, която се съдържа в него, се разрушава много по-бързо. Съответно след известно време йонообменникът престава да изпълнява функцията си.

За да спестите йонообменника на съдомиялната машина, само топлообменникът не е достатъчен. За да може топлообменникът да работи дълго време и да не ви подведе, следвайте препоръките, съдържащи се в статията Защо имам нужда от сол в съдомиялната машина.

За ваша информация! Йонообменникът е проектиран да подобри качеството на твърдата вода.Минералите, които се съдържат в големи количества във водата, се отлагат в йонообменника, в резултат на това водата става мека и по-добре отмива чинии.

Топлообменникът не само спестява йонообменника, но и участва в процеса на сушене на съдове. Факт е, че след окончателното изплакване нагретите съдове остават в резервоара за сушене, но влагата, която се изпарява от него, се кондензира на тавана на резервоара и се оттича обратно към съдовете. В резултат на това върху съдовете остават капки и петна. След окончателното изплакване топлообменникът се пълни със студена вода, поради което влагата, изпарена от съдовете, се кондензира върху стената на топлообменника и не се отлага отново върху чинии и чаши.

Експертите са доказали, че в съдомиялните машини с топлообменник ястията изсъхват 1,5 пъти по-бързо, докато по него има много по-малко капки и петна. И ако използвате висококачествен перилен препарат и препарат за изплакване, изобщо няма да има капки или петна.

Преглед на съдомиялни машини с топлообменник

Накрая решихме да дадем няколко примера за модели съдомиялни машини, в които топлообменникът вече е инсталиран и работи перфектно. Веднага отбелязваме съдомиялна машина с топлообменник - доста скъпо удоволствие, но ако мислите внимателно, разходите ще се изплатят с времето.

Вградена съдомиялна машина с топлообменник марка Bosch SMV 59T10. Съдомиялна машина от среден клас от известен немски производител. Средната цена е 47 000 рубли. Тази машина има някои много интересни „чипове“, които й дават ясни предимства пред конкурентите.Bosch SMV 59T10

 • Първо, разбира се, топлообменник, а второто поколение топлообменник е по-усъвършенствано.
 • Второ, най-пълната защита срещу течове. С тази машина, дори в случай на сериозна повреда, имотът ви е в безопасност.
 • Трето, качеството на измиване и сушене. Този модел осигурява много висококачествено миене на съдове и бързо съхнене. Съдомиялна машина с такива характеристики на пране и сушене може да се намери само в първокласния клас.

В допълнение към горното, съдомиялната машина Bosch SMV 59T10 е способна да измие едновременно 13 комплекта чинии, има висококачествен цифров екран, сензорни клавиши за управление и сензор за натоварване. В допълнение, ако е необходимо, можете да активирате ключалката "от деца". Нивото на шума, което излъчва работеща миялна машина, е доста ниско, само 44 dB. Бъдете сигурни, че тази машина няма да притеснява вас или вашето домакинство.

Частично вградена съдомиялна машина Bosch SMI 65M65. Моделът струва малко по-евтино от горната опция, около 40 000 рубли. Но поради факта, че е частично вградена, броят на опциите за интегрирането му в кухненските мебели е забележимо намален. Bosch SMI 65M65 има същите предимства като Bosch SMV 59T10, дори характеристиките съответстват, така че няма да повтаряме. Основната разлика е, че Bosch SMV 59T10 е напълно вграден, а настоящият Bosch SMI 65M65 е частично.
Bosch SMI 65M65

За ваша информация! Частично вградените съдомиялни машини бързо губят популярност сред потребителите, следователно, за да привлекат вниманието на хората, производителите са принудени да снижат донякъде цената, дори и при модели с най-новото оборудване.

Следващият модел е напълно интегрирана миялна машина Bosch SPV69X10. Нейната особеност е, че не е в пълен размер, както описаните по-горе модели, а е тясна. Размерите му са само 82x45x55. В същото време, според техническите си характеристики, той почти напълно съответства на моделите Bosch SMV 59T10 и Bosch SMI 65M65. За тесен Bosch SPV69X10 ще трябва да платите средно 58 000 рубли. Тази съдомиялна машина има още една отличителна черта - тя има много удобна програма „експресно измиване”, която е много популярна сред домакините.

Bosch SPV69X10

В заключение отбелязваме, че топлообменникът е прост, но в същото време много полезен иновативен елемент, който може значително да подобри не само енергийната ефективност на съдомиялната машина, но и качеството на миенето на съдове. Засега съдомиялните машини, оборудвани с топлообменник, са доста скъпи, но с течение на времето, изглежда, ситуацията ще се промени.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини