Всичко за пералните машини

Подмяна на нагревателя в съдомиялната машина

подмяна на десет в съдомиялната машинаУстройството на съдомиялната и пералня има прилики, но ако направите подробно сравнение, се оказва, че "съдомиялната машина" е по-проста. Въпреки това, той трябва да бъде ремонтиран, както и други домакински уреди. Тук, с късмет, може да работи десет години и никога да не се разпадне, но може да работи една година и да започне да „действа.“ В статията ще говорим за подмяна на десетте на "съдомиялната машина", за това какво е необходимо за работата, как да стигнете до дефектната част и как да разберете дали тя трябва да бъде променена.

Как да разбера, че е дошло времето за смяна на нагревателния елемент?

Съвременните съдомиялни машини са оборудвани с електронна система за самодиагностика. В случай на неизправност с един или друг елемент, системата ще генерира грешка със специфичен буквено-цифров код. В някои случаи има проблеми с нагряването на водата, но системата не създава грешки. Това е мястото, където трябва да включите главата си, да задържите проблема самостоятелно и да започнете да откривате каква е причината. Ще направим профилактика.

 • Обърнете съдомиялната машина с главата надолу.
 • Отстранете задната стена (ако машината не е вградена) или изключете долния панел (ако машината е вградена). Долният панел се отстранява, както следва: изключете отводнителната тръба от отоплителния блок и след това издърпайте целия панел към себе си и той ще бъде отстранен.

Важно! Не е необходимо да издърпате панела докрай и няма да работи, без да развиете крепежните елементи вътре в тялото на машината, нашата задача е да стигнем до температурния сензор, който ще бъде разположен точно в горната част на отоплителния блок.

 • Проверяваме сензора визуално и с мултицет. Обърнете особено внимание на окабеляването и контактите. Не трябва да има следи от изгаряне и топене.
 • Ако сензорът работи, но няма маркировка за горене, ще трябва да разглобите съдомиялната машина Bosch, Electrolux или Indesit и в същото време да помислите за подмяна на нагревателя.

Какво ще е необходимо за извършване на подмяна?

Всяка от частите, включително нагревателни елементи, съдомиялни Bosch, Electrolux или Indesit се променя изцяло. Ремонтът им е много труден, най-малкото - невъзможно е, особено сами без специалист. Затова е най-разумно да премахнете и изхвърлите счупена част и да поставите нова. Ако се придържате към този принцип на работа, тогава не се нуждаем от специални инструменти, обаче, подгответе:

 1. две отвертки - плоска и напречна;
 2. мултицет;
 3. клещи;
 4. шило.

нагревателен елемент за съдомиялна машинаОт компонентите се нуждаем от цялостно отоплително устройство и евентуално температурен датчик отделно. В съдомиялните машини Bosch, Electrolux или Indesit температурният сензор е подвижен. Не бързайте да купувате аксесоари. Експертите съветват, че в началото ще бъде 100% убеден в неизправността на нагревателя, и едва след това да направи замяна. Факт е, че в съдомиялните машини Bosch, Electrolux или Indesit Ten не могат да се променят отделно от отоплителния блок. Изключение правят някои модели, за които ще говорим по-подробно.

Нагревателният блок се състои от пластмасов калъф със завои за тръби и изходи за сензори. Ако върху пластмасовия корпус няма крепежни елементи, които биха указвали, че той е сгъваем, тогава издърпването и смяната на нагревателя отделно няма да успее. Ако отоплителният блок е сгъваем, тогава е възможно да го разглобите и отстраните изгорелите десет, а на негово място да поставите нов.

Важно! Неразделим нагревателен блок с нагревателен елемент за съдомиялна машина на Bosch може да струва 3000-10000 рубли, в зависимост от модела, нагревателен елемент на Electrolux - 3500-4000 рубли, нагревателен елемент на Indesit - 2500-3500 рубли.

Променете нагревателния елемент: стъпка по стъпка инструкции

Ако сте сигурни, че нагревателният елемент е изгорял и водата в съдомиялната машина Bosch, Electrolux или Indesit не се нагрява точно поради тази причина, тогава трябва да закупите оригинална резервна част и да продължите със смяната. Не е грехота да се изчисли икономическата осъществимост на ремонта. Ако например съдомиялната машина вече е стара и „червената цена“ е 7 хиляди рубли, тогава какъв е смисълът да купувате течащ нагревателен елемент за същите пари, но разбира се знаеш по-добре. Нека започнем да подменяме десетте в съдомиялна машина.нагревателен елемент за съдомиялна машина

 • За да смените нагревателния елемент на съдомиялната машина, първо отворете вратата на бункера и извадете тавите за съдове, така че да не се намесват.
 • Изключете съдомиялната машина от мрежата и развийте всички маркучи.
 • Вътре в съдомиялната машина има само пластмасова пръскачка, извадете я, като я издърпате нагоре.
 • На следващо място, ние усукваме един вид пластмасова чаша до нея - това е филтър.
 • Повдигнете и свалете мрежата от неръждаема стомана отстрани.
 • Развиваме петте винта, придържащи дюзата и нагревателния блок.
 • Сега обърнете съдомиялната машина с главата надолу.
 • Развийте задната стена или издърпайте долния панел (това беше споменато по-горе).
 • Течащият нагревателен елемент е свързан към помпата отстрани. Хванете го с ръце и го завъртете на половин оборот по посока на часовниковата стрелка, а след това го издърпайте отстрани, помпата ще бъде в ръцете ви. Изключете сензора и оставете помпата настрана.
 • Поточен нагревателен елемент отдолу държи гумената закопчалка. Поставете ръката си под пластмасовия калъф и изключете този елемент.
 • Изключете щепселите и дюзите на сензора, след което извадете изгорелия нагревателен елемент и го заменете с нов. Сглобете "съдомиялната машина" в обратен ред.

Както можете да видите, подмяната на нагревателен елемент не е сложна материя. Дори и да срещнете някои нюанси по пътя, лесно можете да разберете това. Някъде трябва да вземете пластмасова скоба с шил (ако я повредите, ще трябва да я замените). Някъде да се хващат с клещи, които не искат да отлепят тръбата - това са дреболии, основното е да внимавате, да не повредите крехките пластмасови части, защото цената им сега е прекомерна. Надяваме се, че независимата подмяна на десетте "съдомиялни машини" ще бъде успешна, желаем ви успех в този въпрос!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини