Всичко за пералните машини

Направи си поддръжка на пералня

Направи си поддръжка на пералняСъвременните домакински уреди могат да работят дълго време без външна намеса, особено ако следвате основните правила за работа. Но без поддръжка пералнята ще послужи вярно само гаранционния период или малко повече и скоро ще „зарадва” собственика си с неочаквано блокиране или задръстване. Избягването на внезапни повреди е просто - веднъж на 2 години се грижете за поддръжката на устройството. За какво е заложено и възможно ли е да се справите, без да се свържете със сервиз, ще разкажем в статията.

Начална фаза на обслужване

Пълната превантивна поддръжка ще изисква задълбочена диагноза и частичен анализ на машината. За това можете да се обърнете към професионалисти, но не е задължително - да се справите с предстоящите събития по силата на всеки мъж. Основното е да се спазват правилата за безопасност и да се придържат към нашите препоръки. Първо трябва да извършите началния етап на работа. Следваме следните инструкции:филтър за самопочистване

 1. изключете шайбата от доставените комуникации: електричество, канализация и водоснабдяване;
 2. изваждаме тавата с перилния препарат, изваждаме я, като натискаме на специален език и я почистваме старателно с вода;
 3. премахнете скобата на наличния маркуч, отстранете филтърната мрежа и изплакнете от скалата;
 4. почистваме филтъра за боклук, за това накланяме машината назад, заместваме контейнера под десния ъгъл, покриваме пода с парцали и, вдигайки с прорезна отвертка, отваряме вратата на техническия люк. Намираме филтърната тапа, развиваме и измиваме натрупаната мръсотия;

Филтърът за боклук не може да бъде почистен веднага след работа с машината, тъй като вътре ще има гореща вода, което може силно да изгори човек.

 1. отворете вратата и преценете състоянието на маншета - гумено уплътнение около „входа“ на барабана, тя трябва да е чиста, непокътната, без пукнатини, сълзи, ръжда и чужди предмети;
 2. превъртете барабана, достатъчно е да го разхлабите в двете посоки: трябва да се движи без смущения, но с леко разтягане, основното е да не чувате звук, наподобяващ скърцане на пясък.

В края маркучът за източване се изключва и се сондира за запушване. Но ако преди не е имало проблеми с изтичането, тогава тази стъпка може да бъде прескочена. При този първоначален преглед със собствените си ръце завършва.

Сервиз с частично разглобяване на машината

Понякога повърхностната проверка не е достатъчна и трябва да проведете по-задълбочена диагноза. Особено ако машината издава алармени сигнали - издава много шум, вибрира или бръмчи. Тогава е необходимо частично да се разглоби кутията на машината и да се оцени състоянието на амортисьорите, противовесите и лагерите. За да не експериментираме, се придържаме към обикновен план.проверете състоянието на колана

 • Изключваме машината, изключена от захранването, канализацията и водоснабдителната система в средата на помещението, осигурявайки безплатен достъп до всички страни на пералнята.
 • Готвене на няколко парцала.
 • Изключваме 2-6 болта на задния панел и отстраняваме стената.
 • По същия начин премахнете горния капак.
 • Намираме бетонни блокове - везни и внимателно ги изследваме за пукнатини и стружки. След това натискаме върху камъните, за да проверим дали болтовете са достатъчно затегнати. Ако има отслабване - затегнете, ако сте повредени - заменете.
 • Връщаме се към задната стена и оценяваме напрежението на задвижващия колан. Ако се плъзне, след това извадете гумата, изплакнете, подсушете и щедро намажете с борови колофон.
 • Слизаме и проверяваме еластичността на амортисьорите, като ги смазваме с графитна грес.
 • Не забравяйте за нагревателя. Освобождаваме окабеляването, доведено до него, отслабваме крепежните елементи и премахваме нагревателя. Накиснете частта в разтвор на оцет, докато скалата се разтвори, а след това продължаваме да почистваме със стара четка за зъби или гъба.

За да се опрости повторното сглобяване и да се избегнат грешки, е необходимо да се определи местоположението на окабеляването и резервните части на камерата.

По-добре е да се върнете в горната част на машината и да разгледате проводниците и чиповете. Ако крепежните елементи изглеждат отслабени, тогава те трябва да бъдат добре затегнати или заменени независимо с нови аналози. Не забравяйте да пробвате дюзите, водещи до диспансера, и плъзнете пръстите си през пълнещия клапан. Всичко трябва да е твърдо и сухо, в противен случай има повреди и е необходима подмяна.

Достатъчно е да провеждате самостоятелно техническо обслужване на всеки 2 години, за да може пералнята да обслужва повече от 5-7-годишния период, измерен от производителите. Или редовно да се свързвате със сервизни центрове, които ще бъдат по-скъпи, но все пак по-евтини от закупуването на нова машина.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини