Всичко за пералните машини

Вратата на пералната машина тече

Вратата на пералната машина течеАко установите, че пералнята изтича изпод вратата, най-добре е да повредите тази повреда незабавно. Не отлагайте ремонта, поставяйки празен контейнер под люка или поставяте парцали, ситуацията само ще се влоши с времето - изтичането ще се засили. Ще разберем какво да правим в случай на неизправност, каква може да е причината за теча и как да се справим с проблема с изтичането на вода от барабана.

Замърсяване на вратата

За да се елиминира изтичането на вода, е необходимо да се разбере, в резултат на което се е образувал теч. В някои случаи появата на теч не е свързана с неизправност на машината, а с баналното замърсяване на вратата на машината. Върху стъклото на люка в долната му част се натрупва варовик. Ако образуваният слой е малък, това не влияе на редовното функциониране на шайбата, обаче много домакини просто не го забелязват и след известно време покритието е здраво фиксирано към стъклото под формата на варова кора.

Образованото наслояване само ще се сгъсти. Когато дебелината му достигне няколко милиметра, вратата няма да може да се прилепва плътно към корпуса на пералнята; плака ще попречи на нормалното затваряне на люка.

варовик се образува на дъното на вратата на люка и на маншета

Можете да откриете варовити растеж, ако внимателно разгледате изпъкналата част на люка отдолу.

Има само едно заключение - поради хлабавото прилягане на миещата врата към уплътнителния маншет, водата изтича изпод люка. В този случай да се справите с проблема ще бъде лесно. Необходимо е внимателно да проучите повърхността на вратата, да намерите къде се е образувал варовитият слой и да го почистите с метална четка. Когато основната част на коричката е отстранена от повърхността, остатъкът трябва да се отстрани с абразивна гъба или с обикновен парцал. След почистване на стъклото вратата се затваря безпроблемно и машината ще работи отново в нормален режим.

Маншетът е повреден

може да възникне изтичане поради скъсана маншета на шахтатаВ по-голямата част от случаите водата изтича от шайбата именно поради повреда на уплътняващата дъвка, разположена около обиколката на отвора за зареждане на неща в барабана. Маншетът има тенденция към износване, на повърхността му се образуват малки пукнатини, дупки и ожулвания. Повреденото уплътнение не може да изпълнява функциите си сто процента, в резултат на което водата изтича от барабана на машината.

В случаите, когато водата тече надолу по предната стена на пералнята, уверете се, че тя изтича изпод люка, а не чекмеджето на перилния препарат. Малки потоци вода могат да идват именно от дозатора, да се огъват около контролния панел на машината с тънка струя, да се спуснат до вратата и да създадат вид, че източникът на теч е разположен там.

Ако сте сигурни, че вратата на люка минава водата, струва си да проучите състоянието на маншета. Замърсявания могат да се образуват поради силно влошаване на уплътнението. При затваряне на люка системата трябва да бъде запечатана, но ако на уплътняващата дъвка има чипове и пукнатини, това условие няма да бъде изпълнено. Маншетът не трябва да се разкъсва, в някои случаи става вълнообразен или твърде твърд, това също води до изтичане.

Ако по време на проверката на уплътнителния маншет е установено неговото увреждане, венеца трябва да бъде сменен, за да се елиминира изтичането.

Замяна на маншета могат да се правят както самостоятелно, така и чрез покана на майстор. Ако изучавате процеса на инсталиране на нов и демонтиране на стара ямка добре, няма да има въпрос за подмяна на елемент.

Понякога течът може да бъде предизвикан от предмет, забит между стъклото на люка и маншета и по този начин да наруши плътността на връзката.Ако о-пръстенът е достатъчно гъвкав и изглежда добре, просто се опитайте да почистите самата венеца, както и повърхността на люка в контакт с нея от отпадъци: влакна, коса, частици от плат, неразтворен прах за пране.

Проблеми със заключване или шарнири

В редки случаи водата изтича от вратата на пералня поради фабрични дефекти или небрежна употреба на уреда. Основната причина за изтичане на люка може да бъде деформирана панта на машината. Тоест закопчаването на примката е леко огънато и именно тази неизправност е причинила хлабавото затваряне на вратата. А херметичната връзка на люка с тялото, както вече разбрахме, неизбежно ще доведе до теч.

Когато случаят е такъв, е лесно да се оправи ситуацията. Изходът ще бъде да се замени цикъла с нов. Особено здравите собственици могат да се опитат да определят къде е възникнала деформацията и да се опитват да изправят повърхността, без да прибягват до подмяна на частта. За да смените монтажа, трябва да подготвите два отвертки (Phillips и прорези) и гаечен ключ с отворен край.

Можете да си купите контур в специализиран магазин или да поръчате чрез интернет сайтове.

вратата не се затваря поради счупена пантаСъщо така SMA може да изтече поради неизправност на ключалката, която заключва вратата. Причината за неуспеха на закопчаването на бравата ще бъде чисто индивидуална, всичко зависи от марката и модела на вашата пералня. В някои случаи спукване на пружина води до това, в други - скъсано уплътнение, което провокира увеличаване на обратната реакция. Поверете търсенето и отстраняването на причината за неизправността е по-добре за професионалист, за да не прекарвате много лично време за „копаене“ вътре в машината. Ако обаче желанието да разрешите проблема самостоятелно не ви оставя, направете следното:

  • с помощта на отвертка Phillips отстранете пластмасовия панел, разположен от вътрешната страна около стъклото на вратата на люка;
  • разхлабете вратата и я изключете от кутията;
  • разгледайте ключалката, проверете напредъка на подвижния език;
  • ако е открита тренировка по елементите или други повреди, поправете ги.

Забелязвайки, че водата изтича изпод люка на машината, незабавно пристъпете към действие. Можете сами да разберете причината за теча или да поканите майстор, който е специализиран в ремонта на шайби. Важно е да отстраните проблема веднага след откриването, това ще избегне по-сериозни течове и ще сведе до минимум риска от токов удар.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини