Всичко за пералните машини

Тахометър в пералнята: тахогенератор, сензор на Хол

Тахогенератор за тахометър за перални машиниТахометърът, известен още като тахогенератор, е необходим, за да се вземе предвид броя на оборотите. Освен това измерва генерираното напрежение. Това са много важни показатели, които трябва да бъдат правилно отчетени. Контролът върху тези параметри ви позволява да поддържате здравето на машината, правилно да изпълнявате всички режими и програми. И освен това, той помага да се предпази пералнята от много неизправности.

Когато тахометърът не успее, възниква неконтролирано въртене на барабана. Тоест, броят на оборотите може да се различава от необходимите. Това може да се види, когато машината е нарушена в режим на избутване на измити вещи.

Барабанът може да се включи, тъй като е необходимо да се изпълни този режим. Когато пералнята работи, роторът се върти. И се появява променливо напрежение. Данните за него отиват в контролния модул. Той анализира получената информация и взема решение за ускоряване или забавяне на скоростта на въртене на барабана. Ако скоростта на въртене съвпада с необходимата, тогава той може да го остави такъв, какъвто е. По този начин машината се следи по време на изпълнение на всички определени програми.

Някои съвременни марки перални машини, които са с високо качество и надеждност, използват сензори на Хол вместо тахометъра. Те са инсталирани в електродвигател.

Обикновено тези устройства се използват от следните производители:

 • Siemens (Siemens),
 • Веригата на тахогенератора на пералната машинаBosch (Bosch)
 • и други.

Този артикул има доста скромен размер. Когато е инсталиран, той е фиксиран върху неподвижната част на електродвигателя. Работата му е да наблюдава магнитното поле, възникващо по време на въртене. Този сензор има три специални открития. Те предоставят необходимите данни за контрол на броя на оборотите в електронния модул за управление на пералнята. В съответствие с тези данни модулът решава въпроса за необходимостта от добавяне или намаляване на скоростта на барабана.

Отказ на тахогенератора

Ако решите, че тахометърът се е счупил, тогава не бързайте с по-нататъшни действия.

Първо, нека разгледаме други възможни причини за неизправността, която се появи:

 1. На първо място, обърнете внимание на ключа, който се включва на прането. Има възможност той да е затегнат. И точно това е причинило този проблем.
 2. Проверете колко стегнат тахогенераторът. По време на работа пералнята вибрира. Тези колебания биха могли да отслабят затягането му във времето.
 3. Проверете контактите с тестер (мултицет). В неактивно състояние нормалното съпротивление е такова, което е близо до 70 ома. Ако съпротивлението се промени при въртене на вала на двигателя, тогава нашият сензор трябва да работи.
 4. Друга причина може да е липсата на заземяване. Ако определено количество заряд от задвижващия ремък падне върху ролката на двигателя, работата на последния може да стане много нестабилна.

Проверете за данни за щети. Ако цялата причина е в тях, тогава когато ги елиминирате, пералнята ще работи добре. Ако след отстраняване на тези неизправности проблемът остава, тогава или електронният контролен модул, или тахогенераторът са счупени.

И в двата случая не препоръчваме да сменяте частта със собствените си ръце. Съветваме да предоставим тази работа на специалисти. Ако сте уверени в своите способности и притежавате необходимите умения, тогава можете сами да свършите цялата работа по подмяната на тахометъра или модула.

   

17 коментара на читателя

 1. Граватар Майкъл Майкъл:

  Добър ден на всички! Имам проблем от този характер, включвам машината за първи път, докато е цялата студена, изпълнява целия цикъл на която и да е програма до 5, след това е интересно. Излагам програмата, тя изтрива, но преди изплакване, т.е. той се включи, изплакна, източи водата и ... върти барабана до безкрай със същата скорост, но той е ясно по-нисък от обикновено и нищо друго не се случва, той провери двигателя, изглежда горещо, но вдига ръка. Проверих тахогенератора, параметрите съвпадат с вашите 70 ома и т.н. .. Можете ли да ми кажете какво ??? Благодаря предварително.

  • Граватар тиема tyema:

   Всичко зависи от марката на вашия SM.На стар Samsung релето на по-високи обороти на двигателя се провали.

 2. Граватар Кнерзер Knerzer:

  Моят тахометър дава 530 ОМ е нормално или не. (Знам, че има 165 ОМ.) Пералнята Zanussi FA 1023 или се опитва или се проваля, понякога дори не стартира или депресира всичко, като цяло всичко е някак двусмислено, какво не е наред с него?

  • Граватар Денис Denis:

   На Whirlpool AWG328 / 1 тахометърът има съпротивление 520 Ома, а когато магнитът се върти вътре, съпротивлението леко се променя. Това нормално състояние на сензора ли е? В продажба сензори с подходящи размери външни D = 24 мм външни D = 39 мм H = 12 мм имат декларирано съпротивление от 70 ома ...

 3. Граватар Хашим Hachim:

  Благодаря за съветите. Той почука, провери контактите, върна шайбата на място и спечели. Възникна 3E грешка.

 4. Граватар Роман Роман:

  Добър вечер, имам такъв проблем с пералнята Indesit: в самото начало машината изтегля вода в резервоара (накисва нещата), източва водата. Попълва отново водата, прави 2-3 оборота на резервоара и започва да се източва! Не трябва да е така! И изтичането се случва, докато не бъде изключено от контакта. Можете ли да ми кажете какъв е проблемът? Благодаря предварително!
  И след отказ на пералнята Indesit wil85, индикаторът на вратата (заключване) и светлинният индикатор за гладене мигат, ще съм много благодарен при решаването на този проблем!

 5. Граватар Александър Александър:

  Добро време на деня! Тахото ми показва 37 ома това нормално ли е?

 6. Граватар Олга Олга:

  Добър вечер Имам проблем с машината Hansa, почти всяко измиване дава грешка E08. Пералнята спира и не се извива, филтърът е чист, вратите се проверяват. Може би ми кажете какво може да бъде и как да го поправя?

 7. Gravatar Anonymous аноним:

  Добър вечер Kandy пишеща машина компактно предно зареждане! Наскоро имаше проблем със завъртането - не дава грешка; завършва нормално програмата (показва край). Бельото остава мокро! Когато избера само въртене, може да се получи, а може и да не е! Започвам без пране - работи нормално с набор обороти! При зареждане на пране, в зависимост от количеството и теглото, то може да остане мокро! Преди това смених нагревателя!

  • Граватар Алекс Алекс:

   Опитайте без неща, също TEN променен на Virul. Проблемът беше в неравномерното разположение на прането. Вълненият пуловер е наситен с вода и дава претоварване.

 8. Граватар Николай Николас:

  Моят LG има 2-6 измивания и тахометър лети. Можете ли да ми кажете причината?

 9. Граватар Алекс Алексей:

  Добре дошли! Моята машина HANSA (производство 2004 г.) започва да се мие и след като барабанът направи няколко оборота, тя дава грешка E21. Проверявахте тахометъра за съпротива 228 Ohm, размерите му са d20 / D31 / H13mm. Работи ли?

 10. Граватар Кирил Кирил:

  Моят Samsung Bio Compact не върти барабана, не мога да намеря тахометъра. Грешката показва, че той е. Help.

 11. Граватар Сергей Сергей:

  Моля, кажете ми, пералня Miele w3240. Той се върти с максимална скорост, когато е включен, съпротивлението от 265 ома на тахогенератора е нормално и какво трябва да бъде за този модел? Набрах куп ресурси - не мога да го намеря, моля помогнете!

 12. Граватар Иван Иван:

  Добър ден Кажи ми причината! Имам пералня Indesit wi82. Целият цикъл на измиване е добър, няма неизправности. Но щом завъртането се стартира, то не се изключва автоматично, а продължава да се върти. Прекъснете връзката ръчно. Какво е неизправност? Благодаря предварително!

 13. Граватар Саша Саша:

  Имам LG от 4 месеца смених 4 сензора на Хол. Каква е причината за повреда на сензора?

 14. Граватар Александър Александър:

  Имам Samsung s821, двигателят първоначално е изгорял, използвах го, инсталирах го. Той започна да се върти с такава неистова скорост, тахото провери сензора. Какво има на стария 40-ти двигател, какво е на новия 40-ти. Не разбирам кое реле е отговорно за датчика на тахо?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини