Всичко за пералните машини

Как да използвате таблета за съдомиялна машина?

отделение в съдомиялната машина за таблеткиТаблетките за съдомиялна машина са най-популярният продукт сред потребителите. Удобна е за употреба, не е необходимо да се дозира, таблетките заместват сол и изплакват, с други думи, това е многофункционален продукт с три, пет или дори десет функции, както твърдят производителите. Но не всички потребители разбират къде да поставят такива хапчета в колата, колко са им необходими за един цикъл. В инструкциите такава информация може да не е, затова говорим за всичко подробно.

Къде е отделението за таблети

За да не сбъркате с това къде се намира отделението за таблети и къде да го поставите в конкретен модел на съдомиялната машина, не бъдете мързеливи, първо прочетете инструкциите. Ако няма такава информация, внимателно проверете съдомиялната машина вътре. При повечето модели миялни машини чекмеджетата за перилни препарати са разположени от вътрешната страна на вратата. Едно от тези отделения (маркирани с F на фигура 1) е завинтено с капак С, върху който може да се нарисува цвете, това отделение е предназначено за помощ за изплакване. Средството за изплакване на някои машини може да има индикатор за средство за изплакване D.

Отделение 2 - основното отделение за почистващи препарати, това е отделението, в което се налива прахът, налива се гел или се поставя таблетка. Отделение 3 е проектирано за малко количество почистващ препарат, около 5 g прах или гел, за предварителен цикъл на измиване.

отделение в съдомиялната машина за таблетки

В някои модели машини, например в съдомиялните машини на Bosch, отделенията са разположени по различен начин.

отделение в съдомиялната машина за таблетки Има съдомиялни, в които не можете да използвате комбинирани хапчета (3 в 1, 5 в 1 или други). Но е възможно да се използват прости таблетки, за това на горната кошница е предоставен малък контейнер за таблета, както на снимката по-долу. Когато използвате обикновени таблетки или с много твърда вода, трябва да се използва сол, и колко и къде да го излея говорихме в една от нашите статии.

кошница за таблетки в съдомиялната машина

За да отворите или да не отворите пакета

Преди да използвате таблетки за съдомиялна машина, трябва да прочетете инструкциите за употреба, посочени на кутията с такива таблетки. Има много разновидности и марки таблети, така че те могат да се различават една от друга. Това е много важно. Всяка таблетка е увита в пакет, който може да бъде разтворим и неразтворим. Ако опаковката не е разтворима, таблетката не се разтваря, така че опаковката трябва да се отвори преди употреба.

За ваша информация! Разтворимите опаковки обикновено са прозрачни, те нямат разфасовки или ленти за отваряне. Таблетките, опаковани с фолио, определено трябва да бъдат отворени.

Нека дадем пример за таблетки с разтваряща се опаковка:таблетка за съдомиялна машина

 • Finish Quantum;
 • Слънце Всичко в едно;
 • Sodasan;
 • Капки за ястие
 • Amway.

Таблетки, в които обвивката не се разтваря:

 • Somat;
 • Семейство OXO;
 • Фрош;
 • Econta;
 • Ecover.

Как работи таблетът?

Таблетките за съдомиялна машина могат да варират по състав и следователно те ще имат различни ефекти. Всички те обаче имат еднакви основни функции. Повечето комбинирани таблетки съдържат почистващ препарат, сол и препарат за изплакване. Допълнителните компоненти, които могат или не могат да бъдат включени, включват:

 • вещества, които предпазват метала от корозия;
 • вещества, които предпазват сребърните съдове от потъмняване;
 • антибактериални и дезинфекционни компоненти;
 • избелващи средства;
 • антипепктели;
 • ароматизатори и т.н.

След стартиране на програмата за измиване в определен момент таблетка изпада от отделението и започва да се разтваря на слоеве. Първо, слой сол и детергент се разтварят, целият процес продължава по време на фазата на измиване. Преди окончателното изплакване третият слой се разтваря (червена топка в таблетките Finish). Случва се това таблетката изобщо не се разтваря, и изпада от отделението само след измиване, когато вратата се отвори. Това може да се дължи на факта, че някои съдове предотвратяват отварянето на капака на отделението, така че таблетката да не попадне в резервоара за съдомиялна машина.

Важно! Таблетката не може да бъде смазана, в този случай няма да има ефект от нея, тъй като вече на първия етап изплакващият препарат ще се разтвори.

Нюансите на използването на хапчета

таблетка за съдомиялна машинаОбръщаме внимание на нюансите на използването на таблетки за съдомиялна машина. Мнозина се интересуват от въпроса, колко е достатъчно такова лекарство, колко таблетки са ви необходими на едно измиване? Отговорът е прост: един таблет за съдомиялна машина е достатъчен за една мивка, когато е напълно заредена, това е около 10 до 15 комплекта чинии. Емпирично много потребители на съдомиялни машини са установили, че когато са натоварени наполовина, половината таблет е достатъчна. Също така половината таблетка е достатъчна за миене на съдове в компактна (малка) съдомиялна машина.

Друг нюанс при използването на таблетки е правилният избор на режим на измиване. В някои съвременни модели съдомиялни машини е посочено в кой режим можете да използвате таблетки 3 в 1. Най-често това са режими с продължителна продължителност, поне един час.

Обърнете внимание! Таблетките не могат да се използват за предварително накисване и изплакване.

Много е важно да се спазват условията за съхранение при използване на таблетки. И те трябва да се съхраняват на сухо място, недостъпно за деца. Ако таблетките са разтворими, тогава влагата може да се слепи. Затова приемайте таблетките само със сухи ръце.

Така че, използването на таблетки за съдомиялна машина е много удобно, но е важно да знаете как да го направите правилно, това ще увеличи ефективността на използването им. Надяваме се нашата статия да помогне да разберем това.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини