Всичко за пералните машини

Схеми за съдомиялни машини

Диаграма на съдомиялни машиниЗа да започнете независим ремонт на съдомиялната машина, трябва да имате представа за нейната вътрешна структура, предназначението на всяко устройство. Може да се наложи и електрическа верига, въпреки че ако възникнат проблеми с електронния модул, шансовете за добър ремонт на "съдомиялната машина" са много малки. Ще поговорим за това как работи миялната машина, за местоположението и функциите на нейните вътрешни елементи в рамките на тази статия.

Какво общо имат всички съдомиялни машини?

Съвременните съдомиялни машини от всяка марка, независимо дали са Bosch Electrolux или Indesit, имат доста общи неща, въпреки факта, че външният им вид може да се различава. Основното сходство във функциите и подреждането на вътрешните елементи. След като влезете в търговски обект, специализиран в продажбата на домакински уреди, можете да проведете експеримент. Отидете на редицата с миялните машини и отворете вратите на няколко от тях. Вътре във всяка ще видите приблизително еднакви пръскачки, приблизително еднакви кошници и тави.

Ако попаднете в ръцете на схематична схема на съдомиялна машина, тогава ще разберете, че има много повече прилики между различните модели машини, отколкото разликите. Въпреки че се различават както по дизайн, така и по размер и в софтуерни пакети и при наличието на различни специфични функции, схематичната схема все още е приложима за всички модели.

За ваша информация! Някои смятат, че компактните съдомиялни машини във вътрешния си дизайн се различават значително от тесните и стандартните. Всъщност това не е така, единствената разлика е големината на резервоара за съдове.

 1. Абсолютно във всички модели съдомиялни машини (няма значение Bosch, Electrolux или други) има резервоар (или бункер), в който са разположени кошниците за съдове. Тази посуда е поставена в тях.
 2. Всеки модел има спринклер или пръскачки, с които струйки вода се хвърлят върху мръсни съдове, измивайки го.
 3. Всички съдомиялни машини имат циркулационна помпа, която задвижва събраната вода, доставяйки я в кръг през пръскачките до резервоара.
 4. Също така, всеки има дренажна помпа и нагревател. Първият изтича отпадъчната вода в канализацията, а вторият загрява водата до желаната температура, така че съдовете да се мият с топла или топла вода (в зависимост от програмата).
 5. Всяка миялна машина има кювета за почистващи препарати, разбира се кюветите са подредени по различен начин и функционалността им също е различна, но принципът на работа е приблизително един и същ.

Посоченият списък може да бъде продължен дълго време, но изглежда, че смисълът вече е ясен - всички съдомиялни машини са много сходни помежду си. Остава само да разглобите устройството им по-подробно и всичко ще стане на мястото си.

Как е подредена съдомиялна машина?

оформление на компоненти и възли

Устройството на съдомиялната машина може да се визуализира на диаграмата. Както можете да видите, не толкова елементи са поставени в него, не са много повече от 20. Можете да видите имената на елементите на фигурата, но е невъзможно да разберете как работят и как взаимодействат помежду си.

 • Кошницата е предназначена за поставяне на съдове в нея, поставя се на специални водачи и се плъзга директно в резервоара на съдомиялната машина

Обърнете внимание! Резервоарът се нарича работното пространство вътре в съдомиялната машина, където се мият съдовете.

 • Пружините на вратите или затварящите врати са проектирани за плавното му затваряне. Благодарение на затварящите устройства вратата не се забива, механизмът за затваряне и заключване не се износва и може да издържи много по-дълго.
 • Благодарение на въртящите се колела, разположени под и над резервоара, мощни потоци гореща вода постъпват върху съдовете от всички страни, осигурявайки висококачествено измиване.

работа на съдове за съдомиялни машини

 • Температурният превключвател, посочен на фигурата под номер 4, ви позволява да регулирате температурата на водата, която се подава в резервоара.
 • Филтри за боклук са необходими, така че остатъци от храна и друг боклук, измити от съдовете, да се установят върху тях.
 • Изпускателният маркуч, обозначен с цифрата 6 на фигурата, помага за изтичането на отпадните води в канализацията.
 • Превключвателят за налягане определя количеството вода, която се впръсква в резервоара, благодарение на което машината знае точно кога да започне и прекрати подаването на вода и кога да зауства отпадните води.
 • Помпата се използва за изпомпване на отпадни води в канализацията.
 • За натрупването на чиста вода е необходим резервоар или вода, която ще се използва за миене на съдове.
 • Системата за защита от течове, обозначена с числото 10, ви позволява да изключите водата в случай на изтичане и по този начин да спестите вашия имот и собствеността на вашите съседи.
 • На номер 11 има контролен блок, който осигурява взаимодействие с всички сензори за съдомиялна машина и ви позволява да зададете желаната програма за миене.
 • Сърцето на съдомиялната машина е циркулационната помпа (номер 12). Именно той мие чиниите директно, доставяйки гореща вода от резервоара през работното колело до резервоара за "съдомиялна машина" директно към мръсните съдове.
 • Протекторът от пренапрежение предпазва съдомиялната машина от пренапрежения.
 • Номер 16 е чекмеджето за перилни препарати, в което се зареждат 3 в 1 таблетки, прах, течен препарат и препарат за изплакване, всяка в своето отделение.
 • Номер 17 е вентилът за пълнене, който изключва подаването на вода и позволява изтеглянето на същата вода, ако е необходимо.
 • Цифрата 18 обозначава гуменото уплътнение, което служи за осигуряване на уплътняването на вратата.
 • Под номер 19 е посочен контейнер с капак, в който се излива специална регенерираща сол.
 • Цифрата 20 обозначава десетте на съдомиялната машина, която загрява водата за миене на съдове. Когато нагревателният елемент се счупи, той е необходим подмяна на десет в съдомиялната машина, Подмяната може да се извърши със собствените ви ръце.
 • Число 21 обозначава входящия маркуч. Чрез нея водата от чешмата отива направо в съдомиялната машина. От съображения за безопасност съвременните производители на оборудване защитават входящите маркучи със система за защита от течове.
 • И накрая, номер 22 бележи ръководството, което ви позволява да поставите равномерно кош за ястия вътре в резервоара.

За ваша информация! Цялото оборудване за миене на съдове има горните елементи, всеки елемент трябва да функционира нормално, в противен случай машината просто ще спре да работи.

Схема на съдомиялна машина

Разгледахме основното оформление на компоненти и възли в съдомиялната машина Bosch, Siemens, Aeg и други. Но за качествен ремонт това не е достатъчно, защото може да възникне проблем не само с един от компонентите и възлите, но и с елемент от електронните и електрическите вериги. За да идентифицирате повреда в електрическа верига, трябва да изучите веригата на тази електрическа верига. На фигурата по-долу сме поставили точно такава схема, внимателно я изучавайте и можете да започнете да поправяте "железния" асистент.

схема на съдомиялна машина

За да обобщим, отбелязваме, имайки предвид схематичните диаграми на различни съдомиялни машини, стигате до извода, че всички те са почти еднакви (или поне повечето от тях). Затова трябва да проучите схемата, за да поправите подобно оборудване без допълнителни проблеми.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини