Всичко за пералните машини

Защо барабанът чука в пералнята

ударен барабан на машинаНеприятните звуци, издавани от пералнята, не се случват просто. Този „музикален“ съпровод на измиване има определена причина. Чукването в барабана се появява в различни случаи и най-вече, когато един от възлите на машината „загуби“ мястото си.

В резултат на това удря барабана и чука. Какво да направите, как да намерите повреда и да я поправите?

Възможни причини

Хората по различен начин описват звука на барабан. В действителност, в някои случаи това може да се нарече чукане, докато в други звуците са като трясък или тътен. Ние изброяваме възможните причини, поради които барабанът чука:

 • Между барабана и резервоара има чужд предмет. В този случай барабанът чука както по време на измиване, така и по време на въртене;
 • дисбаланс на бельото също може да причини почукване, такъв удар най-често се случва по време на цикъла на въртене;
 • неправилното инсталиране на пералнята спрямо нивото на пода също може да доведе до почукване на барабана. Проблемът се решава доста просто, те поставят нивото на машината и започват да регулират краката, докато пералнята е на ниво;
  монтаж на пералня
 • повреда в лагера - това е един от най-сериозните и често срещащи се проблеми, независимо от марката и модела на пералните машини. Лагерите се износват с течение на времето и затова се нуждаят от подмяна;
 • неизправност на амортисьорите води до факта, че резервоарът и барабанът се изкривяват и започват да чукат;
 • деформация или отслабване на противотежестта може също да доведе до появата на външен удар. Такъв проблем е изключително рядък и се решава чрез затягане на болта на противотежестта. А в случай на повреда на част - чрез подмяна;
  противовес на пералня
 • защитникът от пренапрежение, откъснат от корпуса, също може да причини чукване.

Небалансирано бельо

Неравномерното разпределение на нещата най-често се случва, когато в колата има твърде малко неща или това са твърде малки неща или обратно, големи.

За ваша информация! В съвременните перални машини проблемът с дисбаланса не възниква, тъй като те имат система за управление, подобна повреда е характерна за миещите машини от старо поколение.

За да премахнете причината, трябва да отворите барабана на машината и да разнесете прането върху барабана с ръце. Ако е необходимо, първо източете водата през дренажен филтър или авариен дренажен маркуч, в противен случай вратата на люка няма да се отвори. Можете също така да избегнете дисбаланса, ако смесите големи и малки неща в барабана на пералнята, разбира се, предвид вида плат и цвят.

Премахваме чужд предмет

Ако чужд предмет попадне между барабана и резервоара, пералната машина не трябва да работи. Да разбереш, че нещо попаднало в барабана е доста просто. Трябва да завъртите барабана отстрани с ръка, когато машината е изключена и без пране. Ще звънят такива метални предмети като монети, кост от сутиен, щифтове, метални копчета, нитове, този звук няма да объркате с нищо. В допълнение към метални предмети, в резервоара могат да се забият остатъци, например семена, които не са разклатени от джоба.

Внимавайте, когато поставяте нещата в барабана, проверявайте джобовете и дали малките части са пришити надеждно върху дрехите. Не забравяйте да проверите самия барабан, както и апликатора за прах, малките деца могат да поставят чужд предмет там.

Премахването на чужд предмет не е толкова лесно. В някои случаи е невъзможно да вземете предмет, без да изваждате резервоара от машината и без да я отделите. Освен това резервоарите са неразделими, което усложнява всичко. Различни методи за извличане на обекти, например кости от сутиенса описани в статия на нашия уебсайт.

Проверка и подмяна на лагери

износване на лагериПочукването на лагерите, като правило, се предхожда от скърцане. Следователно, трябва да слушате как работи пералнята. Ако се подозира износване на лагер, не работете с машината. Частта може да се счупи, така че машината да не бъде ремонтирана.

Можете да определите повредата на лагерите, като завъртите барабана с ръка отстрани и го разклатите нагоре и надолу. Ако откриете люфт и чуете чукане, тогава определено лагерите трябва да бъдат сменени. Животът на лагера е приблизително 5 години, така че ремонтите може да са неизбежни. Подмяната се отнася до труден ремонт, затова за помощ най-често се обръщайте към специалист. Но ако искате сами да ремонтирате оборудването, прочетете статията Как да смените лагерите в пералня.

Амортисьори и FPS

Ако пералнята чука и вибрира едновременно, причината може да е дефектни амортисьори. Благодарение на амортисьорите вибрацията, която възниква при високи скорости, се заглушава и ако те се износят с течение на времето, резервоарът с барабана ще се люлее като махало, ще се появи външен шум.

Ремонтът на амортисьори в повечето случаи е непрактичен, по-добре е да ги замените.

В допълнение, не е толкова трудно да се направи това в почти всички перални машини, изключение е оборудването на марката Samsung и Hans. За да подмените частта в тези машини, ще трябва да издърпате резервоара от кутията, във всички останали случаи подмяната се извършва без отстраняване на резервоара, подробните инструкции за които са представени във видеото по-долу.

Ако защитата от пренапрежение стана причина за удар на барабана, тогава в този случай той трябва да бъде здраво закрепен към тялото на машината. Той се намира зад задната стена на корпуса. За да го премахнете и фиксирате, е необходимо да премахнете горния капак, да намерите разкъсания филтър и да го фиксирате към страничната стена на държачите с помощта на самонарезни винтове.

По този начин, за да разберете защо автоматична пералня чука, трябва да я слушате добре и да въртите барабана с ръка. Дори ако не е възможно да се назове стопроцентовата причина за разбивката, то поне да се ограничи обхвата им определено е възможно. И едва след това потърсете помощта на специалист.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини