Всичко за пералните машини

Плот над пералнята в банята

плот в банятаПлотът над пералнята в банята е отлична работна повърхност, върху която можете да правите домакински химикали и да се облегнете на нея, ако това е така. В допълнение, такава повърхност добре защитава пералнята от капки вода, които случайно биха могли да попаднат върху тялото от душ или кран.

Но къде да вземете такива мебели и най-важното как да го изберете и сглобите правилно? Прочетете за всичко това в тази публикация.

Какви са те?

Има много модели плотове и всеки такъв модел има свои собствени характеристики. Как да изберете мебели по ваш вкус сред това разнообразие? За начало трябва да разберете какъв вид плотове са най-общо и как са класифицирани. Тази информация ще ви помогне да покриете максималното разнообразие от такива мебели, което от своя страна ще ви доведе до по-информиран избор. И така, какво може да бъде плот в баня?

 1. Лека стена. Такива плотове, като правило, имат най-простият дизайн, са монтирани на специални скоби и заемат много малко място. Те обаче не са проектирани за тежки товари и следователно тежките предмети не трябва да се поставят на такива плотове.
  шарнирен плот
 2. С опора на пода. Това са по-масивни и капитални работни плотове, които могат да издържат на значителни натоварвания. Такива плотове често имат опори както на пода, така и на стената. Също така често такива плотове имат шкафове и висящи кутии, в които е много удобно да съхранявате различни дреболии, полезни в домакинството.
 3. Солиден твърд плот. За баня с големи и средни размери е шик, еднократен керамичен или каменен плот, подходящ за пералня, в която вече са вградени мивка, шкаф и чекмеджета. Модулите на такива плотове не се променят, а самите плотове на приказни пари стоят.
 4. Плотове с мивка водна лилия. За да бъдем точни, този дизайн е по-скоро като мивка с плот, а не обратното. Плотът тук действа като спомагателен елемент - продължение на мивката. В статията можете да прочетете повече за мивките за мивки и други необичайни мивки, инсталирани в банята Пералня под мивката в банята.
  плот с мивка
 5. Плотова с вградена мивка. Тази мебел може да бъде всичко, което харесвате външно, но има една забележителна характеристика - има изрез за конкретен модел мивка. Има дори плотове с равномерно изрязване, които могат да се регулират, за да се поберат на определена мивка.

В редки случаи можете да намерите плотове в банята, комбинирани с рафтове и дори със стелажи. Такива мебели могат да бъдат произведени във фабриката серийно или по индивидуална поръчка.

Изисквания за обзавеждане

каменен плот

Плотът под пералнята е мебели, които са взаимосвързани с предмета на домакинските уреди и, следователно, пералнята и плотът трябва да съответстват един на друг. Плотът трябва да бъде разположен на такава височина, че пералната машина да влезе под нея, а между капака на плота и горния капак на пералнята трябва да има празнина с широчина поне 1 см.

Плотът под пералнята, машината в банята трябва да постави цялото тяло на пералнята под себе си. Недопустимо е пералнята да стърчи извън границите на капака, тогава защитната функция на плота ще бъде сведена до минимум. Плотът не трябва да създава пречки за свързване на комуникации, докато същите тези комуникации трябва да бъдат скрити сигурно зад мебелите.

Имайте предвид, че плотът ще бъде постоянно изложен на температурни крайности, висока влажност и доста силни вибрации, поради което към материала, от който ще се състои бъдещият ви плот, се поставят специални изисквания. ПДЧ, ДСП и гипсокартон като материали за плотове не са подходящи, но текстурирани пластмасови плочи или изкуствен камък са доста.Можете, разбира се, да вземете плота под пералнята и направен от естествен мрамор, но това ще бъде твърде скъпо удоволствие.

Препоръчително е някои елементи на мебели да бъдат прикрепени към плота, което би ви позволило да съхранявате кошницата с мръсно пране близо до пералнята в затворена форма, както и малки рафтове за прах, климатик и белина.

Важно! Мястото на монтаж на плота трябва да се подготви предварително: комуникациите са положени, повърхностите са завършени, изчисляват се размерите.

Коя пералня да изберете?

За да скриете безопасно пералнята под плота в банята, не е достатъчно само да се уверите, че самите мебели отговарят на определени изисквания. Необходимо е също така пералнята да отговаря на такива мебели. Разберете правилно, не е проблем да направите плот, който затваря дори пералня със стандартна височина и в същото време пак ще има място, но какви размери ще имат тези мебели. Нека да преценим.

 • Височината на стандартната невградена пералня е 85 см. Пропастта между нейния капак и капака на плота е 1 см. Плюс това, дебелината на материала за покриване на плота е 2, или дори 5 см. Резултатът е височина от 88-91 см, плот и мивка разположен на такава височина е неудобно за използване.
 • Допълнителна дълбочина. Стандартна пералня има дълбочина 60 см, което означава, че ширината на плота ще бъде около 62 см (като се вземат предвид необходимите изпъкналости отпред), изглежда, че мебелите са с нормална ширина, но там е така. Ширината на плота трябва да бъде по-голяма, тъй като тялото на пералната машина не се приляга плътно към стената поради маркучи и захранващ кабел, разположен отзад. И така, оставяме междина от минимум 10 см, а това е плот с ширина най-малко 72 см. Колко естетически е въпросът, колко място заема банята?
 • И накрая, ширината. Пералнята е с ширина 57-60 см. Колкото по-голяма е ширината, толкова по-дълъг ще бъде плотът и по-малкото пространство ще остане под шкафа и рафтовете. Съответно, по-изгодно е да вземете перални машини възможно най-широко, в такъв случай си струва да се борите за всеки сантиметър.

Предвид горното се оказва, че пералнята трябва да бъде възможно най-малка, така че плотът под нея да не заема катастрофално много място в банята. Но от друга страна, получавайки кокетни мебели в банята, поради инсталирането на малка пералня, ще загубим функционалността на оборудването. В крайна сметка, какво е малка пералня? На първо място това е максимално натоварване на спално бельо от 3 кг, а какво е три килограма дори за семейство от 3 души? Точно така - нищо! Така че тук е необходим компромис.

плот над малка машина

Под плота няма идеална автоматична шайба. Не забравяйте да се примирите с някои недостатъци. Бъдете психически подготвени за това.

Ясно е, че пералнята със стандартен размер няма да работи, но за компактни модели BEKO-wkb51031-ptmaгони не си струва. Така че, ние се нуждаем от пералня с размери малко по-малки от стандартните, но достатъчно големи, за да имаме впечатляващо натоварване на барабана. Той ще бъде едновременно функционален и ще се побере под плота с нормални размери без никакви проблеми.

Говорим за тесни перални машини като BEKO WKB51031 PTMA. Този конкретен модел има височина 83 см, което ви позволява да настроите плота поне малко, но по-ниско. Дълбочината на тази машина е само 35 см, това ви позволява да направите плот в банята с нормална ширина и значително да намалите общите размери на мебелите. В същото време самото оборудване има добри характеристики: барабан с вместимост 5 кг (всички не са 3), скорост на въртене от 1000 оборота, 11 програми за пране и цифров дисплей.

Така че, за да може бъдещият плот за маса под пералнята в банята да ви зарадва, е необходимо да изберете не само самата мебел, но и оборудването за нея, за да постигнете естетически и функционален компромис и тогава със сигурност ще се гордеете със себе си. Имайте добър избор!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини