Всичко за пералните машини

Пране на обувки в пералня - инструкции

пране на обувки в колаМогат ли обувките да се перат в пералня? На този въпрос е невъзможно да се отговори недвусмислено, има твърде много видове „ако“. Всичко ще зависи от вида на обувката, от материала, от който се състои, от наличието върху нея на допълнителни елементи, които не понасят вода и други подобни. По принцип обувките не са проектирани за натоварването, на което дрехите са подложени в барабана на пералня, така че успехът на прането ще зависи и от избрания режим на пране.

Може или не да се измие?

Първият въпрос, който хората, които искат да мият обувките си в автоматична пералня, възниква кои обувки могат да се перат и кои не могат? Всъщност не искам да рискувам само с обувките или ботушите си заради експеримента. Бих искал да знам резултата предварително, но за съжаление това не се случва. Това не означава, че например спортните обувки могат да се перат, но кожените обувки не могат. Следователно спортните обувки могат лесно да се влошат по време на миене Преди да сложите обувките си в пералнята, изучете го!

 • Проверете специфичната информация за производителя за измиване на обувките. Често компаниите, занимаващи се с шиене на обувки, окачват информационни етикети на него или публикуват информация за грижите за него на уебсайтовете на компанията в Интернет.
 • Не забравяйте да изучите материала, от който са направени обувките. Например, маратонките, основният материал, за който е плат, определено ще се перат, но обувките, изработени от кожа или велур, ще намерят „своята смърт“ в барабана на машината.
 • Ако частите на обувките са залепени заедно, тогава прането в машина може да ги унищожи. По принцип залепените обувки не понасят накисването в топла вода, така че ако намерите залепени шевове или залепени елементи върху нея, откажете да се миете в машината.
 • Ако обувките имат кожени вложки, имайте предвид, че външният вид на тези вложки може да се влоши, така че или вземете мерки за защитата им, или откажете машинно пране.

Важно! Не мийте зимни или демисезонни обувки с козина. Излезе изкуствена кожа и обувките ще страдат силно.

обучение

пране на обувки в колаРешил да измие замърсена чифт обувки в пералнята, не бива безмислено да я хвърляте в барабана и да стартирате програмата за пране. Всичко може да свърши жалко не само за тази обувка, но и за самата пералня. И смисълът тук не е във възможността или невъзможността да се мият конкретни обувки, а правилният подход при подготовката на този процес.

Преди да измиете, трябва да защитите обувките от прекомерно механично въздействие на въртящия се барабан, което може да доведе до повреда на подметката, чорапите и други части. В същото време трябва да защитите самия барабан и люка на пералнята от удари с твърда подметка. Имаше случай, когато по време на пране на обувки създаваше дисбаланс на барабана. Как да решим такива проблеми наведнъж? Много просто, трябва да поставите чифт обувки в чантата за пране и след това да го изпратите до барабана на машината.

Преди да измиете обувките в пералнята, трябва да почистите подметката му от големи парчета мръсотия, отстранете дантелата от нея, разкачете ключалките и всички други сменяеми твърди предмети. Освен това стелките трябва да се свалят от обувките. След това обувките се поставят в торбата за пране, поставят се в машината и започват измиването.

Обърнете внимание! Ако не сте намерили специална торба за измиване, тогава можете да използвате старата калъфка за възглавницата.

Измиване и сушене: процедура

Когато решавате как да перате обувки в пералня, трябва да вземете решение за избора на почистващ препарат, тъй като в обикновената топла вода ще бъде трудно да премахнете замърсяванията. Специалистите категорично не препоръчват използването на обикновен сух прах за пране.Често слабо разтворените прахови гранули оставят цветни петна или бели петна по обувките, които е трудно да се отстранят по-късно, така че е по-добре да използвате течен препарат.

Не експериментирайте с течен сапун или шампоан за коса. Тези продукти не са подходящи за пералнята и могат да навредят на нея. По-добре е да вземете специален течен препарат за пране на цветни предмети в пералнята. В този случай е по-добре. Можете да прочетете повече за течните перилни препарати и прахове за автоматично измиване в статията Как да изберем прах за пране.

След като сте решили с избора на продукти за измиване на обувки, експертите препоръчват да следвате тези стъпки.

 1. Извадете всякакви мръсни пране от барабана, тъй като обувките трябва да се перат отделно от други неща. В допълнение, само един чифт обувки трябва да бъде поставен в барабана.
 2. Изсипете почистващия препарат по ваш избор в кюветата на прах.
 3. Натиснете торбата за пране с подготвените обувки в барабана на пералнята.
 4. Изберете програма за измиване: температура не по-висока от 30 0С, обороти, които не надвишават 600, деактивират функцията "въртене" и "сушене".
 5. Чакаме края на програмата за пране и изваждаме обувките от барабана на машината.
 6. Ние бутаме бяла хартия в обувките, така че да не загуби първоначалната си форма по време на сушене, след което я поставяме да изсъхне на топло място.

Обърнете внимание! Когато сушите обувки, избягвайте твърде мощни източници на топлина и пряка слънчева светлина. Сушенето твърде бързо точно деформира обувките и разрушава външния им вид.

Какво да направите, ако мръсотията не е отстранена?

блясък на обувкитеИзмиването с пишеща машина не доведе ли до резултати? Остана ли замърсяване по обувките? Така че, трябва да се справите с петна по "старомодния начин" ръчно. Всъщност машинното пране, уви, не е панацея за трудни петна, експертите препоръчват, преди да поставят обувки в барабана на машината, всички трудни петна трябва да се обработват ръчно, така че да излязат по време на измиване. Най-често обаче се оказва, че има трудни петна по обувките едва след като тази обувка е поела „екзекуция“ в барабана на пералната машина.

Обикновено след измиване в топла вода трудните петна се фиксират още по-добре и става много по-трудно да ги премахнете. Но няма какво да направим, ще опитаме. Има няколко сигурни начина да се отървете от различни устойчиви примеси, прилепени към обувките.

 • Петната от моторното масло ще помогнат за отстраняване на препарата за миене на съдове. Необходимо е да приложите такова средство за замърсяване, оставете обувките да престоят един ден, след което го измийте в пералнята.
 • За почистване на петна от трева от обувки ще помогне амонякът и сапунът за пране. Смесете супена лъжица амоняк с 200 мл топла вода и добре разтрийте мястото на замърсяване с тази смес. След това третирайте петна от трева с парче сапун за пране и след това изпратете обувките в барабана на пералнята.
 • Петната от сажди от обувките ще премахнат терпентина. Нанесете малко терпентин, смесен наполовина с вода на петна, разтрийте ги с малко кърпа и след това измийте обувките както обикновено.
 • Петната от боя от обувки добре премахва белия дух. Навлажнете кърпа с това вещество и избършете добре обувките, докато не се отстранят петна.

Важно! Повторното измиване на обувките е чудесно изпитание за нея, затова се опитайте да идентифицирате и лекувате трудно петна предварително.

За да обобщим, в машината отбелязваме, че не всички обувки могат да се перат, затова преди да вземете решение за такива неща, всичко трябва внимателно да се провери. И също така трябва да изучите обувките за сложни замърсители, защото такива петна в барабана на машината няма да слязат, а по-скоро ще бъдат фиксирани, така че трябва да ги обработите предварително.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини