Всичко за пералните машини

Как да миете кухненски кърпи - няма петна!

Пране на кухненски кърпиЗа всяка домакиня кухнята е специално място, където по-голямата част от времето се прекарва в приготвяне на различни ястия. И, разбира се, е немислимо да си представим работното пространство на кухня без кърпи или държачи за съдове, които се цапат с невероятна скорост.

Изглежда, че само тази сутрин те окачиха измита кърпа в кухнята, но нямаха време да се огледат като петна от кафе, следи от горски плодове или случайно мазни пръски, които я хванаха. Ето защо миенето на кухненските кърпи става почти основният проблем, който тревожи много жени! В крайна сметка толкова искам да заобиколя себе си и близките си с чистота и свежест.

Основни правила за по-дълъг живот на кърпи

Днес пазарът на текстил е представен от широка гама кухненски кърпи, така че всяка домакиня може да избере плат, който й подхожда. Най-често изборът неволно пада върху меки, приятни на допир и насърчаващи кърпи с удобна употреба. Махровите продукти обаче далеч не са най-идеалният вариант, тъй като изсъхват за доста дълго време, което допринася за натрупването и възпроизвеждането на микроби и бактерии, които нямат място в кухнята.

Вафлените или ленени кърпи може да са най-доброто решение., за удължаване на живота на които ще помогнат следните съвети:

 • Вземете 3-4 комплекта кухненски кърпи и ги сменяйте веднъж на два дни. Така тъканта няма време да стане много мръсна и всякакви петна могат да бъдат отстранени без много усилия.
 • Белият кухненски текстил не се страхува от кипене и избелване, така че ако е необходимо, безопасно прибягвайте до тяхната помощ. Измивайте кърпи с други неща, които съвпадат по цвят, без особена нужда.
 • Кърпи, изложени на мухъл, се измиват по обичайния начин, но при изплакване е необходимо да добавите малко количество оцет или водороден прекис във водата. В същото време не трябва да се притеснявате за красотата и наситеността на цветовете. Изброените по-горе средства няма да имат абсолютно никакъв ефект върху него.
 • Използвайте кухненски кърпи само по предназначение, тогава не е необходимо да използвате силни продукти, които помагат за премахване на петна, но в същото време разрушават структурата на тъканта. Не забравяйте, че кухненският текстил не е предназначен за избърсване на подове и мазни съдове.
 • След измиване и изсушаване на кухненските кърпи те трябва да се гладят, така че да се изцапат в по-малка степен.
 • При много тежко замърсяване на съдове, ръце или кухненски комплект е по-препоръчително да използвате кърпи за еднократна употреба, а не плат, това ще спести не само време, но и бюджет.

Народни начини за премахване на петна от кухненски кърпи

Често петната, оставени върху кухненските прибори, са ужасяващи и изглежда, че никакво измиване няма да спести. Въпреки това, вече няколко десетилетия, нашите майки и баби измислиха такива методи, които могат да премахнат почти всяко замърсяване.

Измиване на кърпи с растително масло  

 1. Налейте кофа с вода и подпалете. Доведете течността до кипене и сложете в нея 2 супени лъжици суха белина, 2 супени лъжици слънчогледово масло и ½ чаша прах за пране. Разбъркайте добре получения състав и потопете сух кухненски текстил в него. Извадете кофата от печката, изчакайте водата да изстине напълно, след което остава да извадите кърпите и просто да ги изплакнете.
 2. Налейте необходимото количество гореща вода в контейнера. След това се слагат в равни количества сода за изпиране, прах за пране, слънчогледово масло и белина със скорост 3 супени лъжици на 3 литра вода. Накиснете кухненските прибори в сместа за една нощ и ги измийте в пералнята в режим на бързо измиване сутрин.

Измиваме кухненските аксесоари със сол

Вземете всеки удобен за вас контейнер и го напълнете със студена вода. Добавете сол в такова количество, че течността придобие малко солен вкус. За 3 литра вода ще са необходими приблизително 3 супени лъжици сол. Накиснете кухненския текстил в приготвения разтвор за няколко часа или една нощ, в зависимост от степента на замърсяване. След това ги измийте във всеки удобен за вас режим.

Резултатът ще изуми дори и най-чистите и взискателни домакини. Кухненските кърпи ще станат кипящо бяло, което не може да се сравни дори с варени и избелени неща.

Измиваме със сапун за пране

Сапун за пранеПране сапун е почистващ препарат, тестван от дългогодишен опит. Той е в състояние да премахне не само жълти петна от кухненските прибори, но и замърсяване с неприятна миризма, което е особено мазно.

За измиване ще трябва да закупите сапун, който включва мастни киселини в количество най-малко 72%. След това старателно насапете замърсените кърпи с домакински продукт и ги сгънете в найлонов плик, така че да не може да влезе въздух в него. Оставете текстила в тази форма за един ден, след което просто изплакнете в топла вода.

Измиваме с абразивни вещества

Детергентите за съдове, които също се наричат ​​абразивни вещества, ще помогнат да придадете на кухненските аксесоари първоначалния им вид.

Напълнете контейнер с топла вода и разредете малко количество от всеки препарат за миене на съдове и аксесоари в него.

Накиснете кухненския текстил в приготвения разтвор за около 15 минути. След това го измийте по обичайния за вас начин. Този метод е идеално решение за премахване на мазни петна. Ако трябва да миете бели кърпи, след това да използвате амоняк, тогава можете да избегнете не само кипене, но и избелване.

Основният начин да се справите с мазните петна и лошата миризма

 1. Вземете сапун за пране и го разтрийте на едро ренде.
 2. След това добавете към него 2 супени лъжици сода пепел.
 3. Прехвърлете полученото съдържание във всеки емайлиран съд и го напълнете с вода, така че да напълни 1/2 чиния. Необходимо е да изчакате момента, когато сместа е напълно разтворена в течността, след това прехвърлете кухненските кърпи в тигана и го поставете на огъня.
 4. Доведете водния разтвор до кипене, след това намалете котлона и го оставете в това положение за около 15 минути.
 5. След приключване на тази процедура, не забравяйте да миете кухненските прибори в пералнята.

Сега, знаейки такива прости, но ефективни начини за измиване на кухненски кърпи, можете спокойно да управлявате кухнята.

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Елена Елена:

  Много ми хареса, благодаря ти, че имаш уебсайт, където можеш да учиш!

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини