Всичко за пералните машини

Правила за измиване на кожено яке

как да перете кожено якеКожените връхни дрехи изглеждат привлекателни, перфектно спестяват от сняг, дъжд и вятър. Но за да може коженото яке да издържи възможно най-дълго, трябва правилно да се грижите за него. Ето защо много хора имат въпроса, възможно ли е да измиете такова яке в кола? Досега повечето хора само избърсваха подобни продукти с кърпа или им предоставяха услуги за химическо чистене.

Трябва ли да мия кожата в машината?

Кожените якета се различават не само по външен вид, но и по качеството на кожата, от която са ушити. Тя може да бъде естествена, изкуствена или модерна еко кожа. Освен това всеки от тях се страхува от влага в различна степен. При продължителен контакт с вода кожените изделия се деформират. Естествената кожа може да се разтегне и да се напука, а боята може да падне от изкуствена кожа.как да перете кожено яке

Поради това, отговорът на въпроса е дали е възможно да се измие кожата в машина, определен - НЕ! Въпреки това, въпреки толкова убедителни причини, има занаятчии, които мият кожени неща в колата. Според тях можете да изперете твърде мръсно яке в колата, като спазвате следните правила:

 • изберете само програма Деликатно измиване ако не, програмата „Измийте вълната“;
 • ако можете да изберете температура, ръчно задайте не повече от 300С и броят на оборотите по време на въртящия се цикъл е не повече от 400;
 • за миене използвайте само течен прах, още по-добре е, ако това е прах за дрехи, изработени от вълна;
 • за да изсушите продукта след машинно пране, той трябва да е на широки рамене в добре проветриво място;
 • След изсушаване, избършете коженото яке с глицерин, което ще му придаде естествен вид.

Внимание! Ако се осмелите да изперете кожен продукт в автоматична машина, опитайте го върху стари неща, които няма да е жалко да изхвърлите след неуспешен експеримент.

Почистваме якето правилно

Най-добрият начин да направите коженото си яке привлекателно и добре поддържано е да го почистите навреме., Ако върху някоя част на якето се появят замърсявания или петна, те трябва да бъдат отстранени незабавно. Колкото по-бързо се направи, толкова по-малко мръсотия ще навлезе в кожата. Прахът или леката мръсотия може да се избършете с влажна гъба или кърпа, добре изтъркана от вода. Можете да добавите малко течен прах, ако не беше възможно да премахнете замърсяването за първи път. Просто не намокрете кожата твърде много.как да перете кожено яке

Освен горната част на якето, облицовката на продукта изисква и почистване. Ако облицовката се отпусне, тогава това е просто прекрасно, така че може да се мие като цяло. Това трябва да се извърши ръчно при температура на водата не по-висока от 40 0С с добавяне на течен перилен препарат, тъй като се изплаква по-добре.

Ако лигавицата не се отпусне, тогава трябва да развиете якето от грешната страна и доколкото е възможно да избутате материала далеч от кожата, да измиете облицовката с ръце. Можете също да използвате почистващ препарат, като го добавите в малко количество към водата. След измиване на подплатата е необходимо старателно да изсушите якето в обърнато състояние.

Важно! Якето се почиства само при необходимост, а подплатата се измива не повече от веднъж месечно, при често носене.

Методи за отстраняване на петна

В случай, че върху повърхността на коженото яке се появи петно, не може да се отпусне влажна кърпа, ще трябва да се използват различни средства. Можете също така да използвате специални гъби за кожата, които няма да повредят продукта.

От ожулвания върху яке помага прозрачният крем за обувки. Обикновено такива ожулвания се появяват на лактите, на рамото заедно, докато носят чантата, на маншетите и яката. Сърфите по яката и маншетите трябва да се избърсват със свежа портокалова кора, а не с крем, който може да оцвети ръцете ви.

Пастет, приготвен от пчелен восък (9 g), терпентин (16 ml), калиев карбонат (1,5 g), също помага при ожулвания. Смес от тези компоненти се нагрява до температура 60-700С, след това се добавя 40 мл вода. Преди да приложите, съставът трябва да се охлади. Смес от жълтък и мляко ще помогне за възстановяване на чистотата на бялата кожа. Замърсените зони се търкат с тази смес.

Внимавайте, когато прилагате народни средства за петна, първо проверете на незабележима зона на продукта как продуктът действа върху кожата.

Когато премахвате петна от мазнини, такива методи ще помогнат.

 • Смес от нишесте, креда и бебешка пудра трябва да се прилага върху замърсяването за 30-40 минути, след което да се нанася с четка.
 • Можете да премахнете старото петно ​​с Фея или друг гел за миене на съдове. Необходимо е продуктът да се нанесе върху кожата с гъба, изчакайте малко, така че веществото да разгради частиците от мазното петно ​​и след това отстранете продукта с влажна кърпа.
 • Той премахва мазнините от кожната каша от нишесте. Оставете кашата за 20-25 минути, след това извадете и избършете продукта с бензин.
 • За да премахнете мазнините от повърхността на кожен продукт, можете да използвате кърпа за почистване на компютърни монитори. Такива кърпички са наситени с вещество, което разгражда мазнините.
 • Можете да премахнете мазни петна със специални продукти за кожа. Това е спрей и кърпички. Те обаче са безсилни срещу упорити петна, така че в този случай си струва да помислите за професионална служба за химическо чистене.

Важно! Солта добре абсорбира мазнините, но не може да се използва за кожата, тъй като премахването на кристали от повърхността на продукта може да остави драскотини.

Още няколко съвета

кожено якеВ заключение предлагаме още няколко съвета, които ще ви помогнат да поддържате чист вид на кожено яке и да избегнете химическото почистване.

 • Не се препоръчва да съхранявате кожата на места с висока влажност;
 • ако сакото е мокро в дъжд или сняг, не забравяйте да го избършете със суха кърпа и добре изсушете продукта. Не забравяйте да премахнете всичко от джобовете, защото под тежестта на предметите мокрият продукт ще се разтегне;
 • веднъж седмично проверявайте якето за петна и, ако е необходимо, го избършете с леко влажна кърпа;
 • Не сушете кожени изделия в близост до радиатори и на пряка слънчева светлина.

Спазвайки тези правила, е много по-малко вероятно да се наложи да измиете и почистите любимия си кожен продукт.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини