Всичко за пералните машини

Как да измиете парк в пералня

Как да измиете парк в пералняМного по-бързо и удобно е да измиете зимен парк в пералня. Но подплатата, пълнителят и ръбът на козината се развалят, след като са в барабана на машината? Отговорът ще бъде отрицателен, но при едно условие - да зареждате връхни дрехи и да стартирате цикъла трябва да бъде строго според инструкциите. За какви правила и препоръки става въпрос, ще опишем подробно по-долу.

Подготовка на сако за пране

За да определите точно дали автоматичното миене може да се използва за парка е просто: просто погледнете прекия път на него. Той е върху всички дрехи и е разположен от грешната страна на якето в кръстовището на шевовете отдолу. Всички препоръки за измиване са изброени тук. Ако няма изображение на леген с изчертаване, тогава е разрешено използването на шайба.

Но не бързайте да стартирате цикъла. Преди да включите машината, паркът трябва да бъде подготвен за зареждане в барабана.

 1. Проверете всички джобове и отстранете от тях дребни неща, хартия, монети и т.н.преди да измиете парка, погледнете етикета
 2. Изключете всички допълнителни елементи (качулка, декоративни елементи, облицовка с козина, хастар, джобове).
 3. Закопчайте основните и допълнителни ципове, както и копчета, копчета и други закопчалки.
 4. Завъртете отвътре навън, така че всички метални вложки и друг декор да не се отлепят и да развалят капака на барабана.
 5. Разточете парка на руло, леко натискайки надолу и поставете в специална торба за измиване. Ако няма такава, използвайте калъфка за възглавници.
 6. Заредете всичко в барабана.

Внимание! Уверете се, че не надвишавате максимално допустимото натоварване на съществуващия модел на шайбата.

Сега спрете. За да започнете измиването, ще трябва да изберете режима, зададен от системата, който е подходящ за определен парк или да го конфигурирате сами. За да направите това, трябва да обърнете внимание на основната тъкан, вида на пълнежа, кожените вложки и други функции. Всички подробности и препоръки за всеки случай са дадени по-долу.

Изтриваме според инструкциите

Инструкциите за измиване на пролетни и зимни паркове се основават на един единствен принцип - най-нежните условия и неагресивните почистващи препарати. За повечето е подходящ деликатен режим с минимално въртене и температурен диапазон до 40 °. Последната точка е много важна, защото прекалено горещата вода разваля синтетичната и памучната материя, което я прави непривлекателна и нетрайна. Машинно сушене също е полезно, ако е предвидено в шайбата.

Важно! Ако на етикета има изображение с леген и дебела точка в средата, тогава измиването е разрешено само в студена вода до 30 градуса.

Това е обща инструкция, от която има някои изключения:

 • използват се само специални прахове, тъй като обикновените оставят силни петна;
 • памучните продукти от бели и светли цветове се измиват само с неагресивни избелвания;
 • с наличието на цветни тъкани, гелове и прахове, които предотвратяват проливането са необходими;
 • ако пълнителят е синтетичен зиммайзер, тогава са необходими програма за синтетика и гел или прах, съответстващ на материала. Завъртането и сушенето са забранени и след измиване на якето се извива ръчно.

С надолу пълнител ситуацията е по-сложна. Първо, трябва да използвате специални или тенис топки, които, движейки се около барабана, не позволяват на пух да се търкаля. На второ място, избираме деликатно измиване с 30 градуса и след края на цикъла го изваждаме и го изстискваме с ръце. На трето място, повтаряме записа, като наливаме гел за пухени якета в тавата и изключваме въртенето.

За тези, които предпочитат да мият на ръка

Ако има и най-малкото съмнение, че паркът няма да оцелее при машинно пране, не рискувайте. По-добре е сакото да се измие ръчно, Но тук е важно да се спазва специална технология и да се действа в строга последователност.използвайте само мека четина за почистване

 1. Налейте топла вода (не по-висока от 40 градуса) в подходящ леген или вана и разтворете в нея прах или гел, подходящ за връхни дрехи.
 2. Разклатете водата до пенеста.
 3. Потопете елемента в разтвора, без да го дърпате.
 4. Смелете особено замърсени места, които са яка, вътрешната страна на ръкавите, маншетът, горната част на джобовете, както и зоната около ципа.

Важно! Не използвайте твърди четинки или други твърди предмети за почистване.

 1. Изплакнете с топла вода във ваната и след това изплакнете под студен душ.
 2. Изправете якето и го оставете в долната част на банята, докато водата се оттича.
 3. Увийте в голяма хавлиена кърпа, докато цялата останала течност се абсорбира напълно.

Ако има упорити петна, ще трябва да извършите още няколко действия. Така че, за да премахнете мазните следи, нанесете разтвор от две супени лъжици амоняк и половин литър вода със салфетка върху замърсената зона. Внимателно три не повече от 3 минути. След избършете с чиста вода с гъба. Оцетният разтвор, разреден в подобни пропорции, има подобен ефект. Друг инструмент е гел за миене на съдове, нанесен върху памучна подложка.

Какво да правим с елементи от кожа?

Противоречивият момент ще бъдат елементите от козина в парка, тъй като не всяка козина може да издържи машинно пране. Все още е необходимо да почистите ръба, така че ще разгледаме всички налични опции. Преди да изберем подходящия метод, ще разберем кой, естествен или изкуствен пух е осигурен на якето.Преди измиване проверете джобовете и разкопчайте подгъва

Ако козината е естествена, тогава всяко пране, както машинно, така и ръчно, е забранено. Когато е напълно мокра, тя губи своите защитни качества, обем и цвят. Затова веднага го разкачваме от качулката и джобовете. Когато това е невъзможно, ние действаме по различен начин: плътно увиваме в целофан и здраво фиксираме. Получаването на няколко капки не е страшно, основното е да избягвате силно накисване. Почистете незатворения ръб по следния начин:

 • необходимо е да се вземат нишесте и вода с ниска температура;
 • смесете двете съставки до кашисто състояние;
 • нанесете сместа равномерно върху купчината;
 • оставете да изсъхне напълно;
 • отстранете с мека четка.

Важно! Козината не трябва да се изсушава със сешоар, на батерията и при преки слънчеви случаи, или да се глади и почиства с агресивни домакински химикали.

Изкуствената козина се почиства по подобен начин, но тя, за разлика от естествения си колега, е в състояние да издържи автоматично измиване. Основното е старателно да сресвате ръба, след като се върнете към първоначалния си блясък. Препоръчва се използването на бутилка със спрей, дървена четка и параход. За да възстановите блясъка на козината, можете да я поръсите с лимонов сок или орехово масло.

Необходимо е да изсъхне правилно

Важно е не само правилно да настроите градусите и да въртите на пералнята, но и правилно да изсушите измития парк. Появата на тъканта, размера и цвета ще зависи от това. За да не разваляте якето, се препоръчва да запомните следните препоръки.

 1. Сушете само в "легнало" положение, без да закачате якето по обичайния начин. Най-доброто решение би било сушилнята за пода, където можете да разложите парка и да оставите течността, останала вътре, постепенно да се оттича.
 2. Сушилнята трябва да бъде добре проветрена или оборудвана с работеща вентилация. Логиите, балконите и улиците са позволени.

Важно! Избягвайте да получавате директни UV лъчи в парка.

 1. Уверете се, че в близост до мокрото яке няма нагреватели или батерии.
 2. Редовно смачквайте продукта и издърпвайте пълнителя, в противен случай той ще се срути и падне.
 3. Завъртете парка приблизително на всеки 2-3 часа, за да изсъхне равномерно.

Лесно е да проверите дали измитото яке е сухо: просто го стиснете в ръката си и преценете повърхността. Появеното мокро петно ​​ясно показва недостатъчно изсушаване. Веднага след като петното престане да се разкрива - не се колебайте да включите ютията на минималната маркировка и да я гладите отвътре. Ако външната страна също е станала много набръчкана, вървете по топлата подметка и върху нея, като не забравяте да сложите бяла памучна кърпа.

Много по-безопасно е ръчно да измиете парка, но като използвате автоматичната машина правилно, можете да ускорите процеса няколко пъти без излишни рискове. Основното нещо е да обърнете внимание на раздела на якето и да наблюдавате въртенето и температурата на водата.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини