Всичко за пералните машини

Могат ли зимните обувки да се перат в пералня?

Възможно ли е да перете зимни обувки в пералнятаМного е важно правилно да се грижите за обувките, спазвайки всички инструкции на производителя. Това ще позволи на продуктите да не загубят първоначалния си вид, да запазят качествата си, а не да се разпадат след един сезон. Обикновено няма проблем с избора на метод за почистване на летни обувки, маратонки и леки ботуши, но с затоплени ботуши е по-трудно. Възможно ли е да перате зимни ботуши с пишеща машина, вреди ли пералнята, ще разкажем по-нататък.

Ние вземаме предвид препоръките на производителя

Пране в автоматична машина може да развали всеки продукт, така че внимателно прочетете информацията за препоръчаната грижа от производителя, преди да заредите обувки в барабана. Ако зимните ботуши са закупени в голям магазин, тогава изчерпателна информация може да бъде получена чрез проучване на етикета на продукта или книжката, приложена в кутията за обувки. В краен случай цялата информация с препоръки може да бъде публикувана на уебсайта на производителя.

Не забравяйте да обърнете внимание на материала, който послужи като основа за производството на обувки. Текстилните изделия лесно се почистват в пералнята, докато машината за обувки от велур и кожени обувки ще има непредвидим ефект. Автоматичното миене е противопоказано в следните случаи:ако обувките се нуждаят от ремонт

 • ако продуктите изискват ремонт (подметката е слязла, част от обувката се е отлепила);
 • с недостатъчно качество на обувките (стърчащи нишки, петна от лепило, пукнатини ще бъдат видими при нискокачествените модели);
 • когато се занимавате с мембранни продукти;
 • ако повърхността изобилства с различни декоративни вложки. При силно въртене в шайбата част от декора може да излезе.

Моделите с кожени вложки се нуждаят от подготовка преди процеса на автоматично измиване. Редица прости правила ще ви позволят да запишете елементи от заместител на кожата. Трябва да почиствате предметите, украсени с козина много внимателно, по време на процеса на пране може да излезе ръбът на козината.

В огромното мнозинство от случаите производителят категорично забранява измиването на обувки в пералнята. Най-добрият начин да се грижите за зимните ботуши е да използвате ръчно сухо или мокро почистване. Ако правилно премахнете мръсотията от повърхността и отвътре, тогава качеството на почистване значително ще надмине измиването с пишеща машина.

Чисти кожени обувки

Всъщност грижата за кожените изделия е доста проста. Необходимо е външната повърхност да се третира с парцал, потопен в сапунена вода. За да поддържате състоянието на обувките отвътре, трябва да използвате специални дезодориращи аерозоли, алкохолен разтвор или вода с добавяне на калиев перманганат.

Важно е редовно да накисвате кожени обувки с кремове, предназначени за тази цел, след това тя ще запази първоначалния си вид и свойства за дълго време.

Подходяща ли е пералня за почистване на кожени обувки? По-вероятно не, отколкото да, защото измиването в машината може да причини непоправима вреда на материала. Ако обаче производителят разреши този метод на грижа и не виждате други методи за почистване, трябва да се спазват следните препоръки:чисти кожени обувки

 • можете да зареждате кожени изделия в барабана само като премахнете цялата мръсотия, натрупана върху подметката;
 • не забравяйте да премахнете връзките и други елементи, които биха могли да доведат до повреда на обувките и самата пералня;
 • Измийте стелки и дантели на ръка, като използвате специални средства или обикновен сапун за пране;
 • правилно подхождайте към избора на програмата за пране: температурата на водата не трябва да бъде по-висока от 30 ° C, функцията за въртене трябва да бъде изключена. По-добре е да изберете деликатен режим;
 • не забравяйте да използвате специална торба за пране, която ще позволи на кожените зимни обувки да запазят своите качества;
 • почистващият препарат може да бъде измиващ гел или доказан прах, който не съдържа избелващи частици и парфюми.

Опитните домакини чисти обувки, изработени от естествена кожа със сапунен разтвор с добавка на амоняк. В приготвената течност навлажнете мека гъба или парче плат и внимателно избършете цялата повърхност. След като е препоръчително да смажете външната част на обувката с рициново масло.

За да премахнете мръсотията от велур или обувки от набук, първо трябва да изсушите продукта. След това, използвайки специална четка за капризни материали, трябва да се разхождате по повърхността на обувките, като постепенно измивате целия прилепнал прах. Имайки идея как да почистите кожени и велурени ботуши, можете лесно да върнете обувките на привлекателност, без да рискувате да останете без ботуши.

Защо миенето в машината е вредно?

шевовете ще се разлеят след машинно измиванеВ по-голямата част от случаите зимните ботуши са забранени за машинно пране. Дори еднократната процедура за почистване в пералня може да доведе до загуба на свойствата им от обувки, загуба на привлекателност и по-ниско качество на материала. Под влияние на голямо количество топла вода с разтворен в нея прах за пране, кожените обувки вероятно ще се напукат, велурните ще бъдат покрити с грозни петна.

Не забравяйте за вътрешната изолация. Козината, в процеса на автоматично измиване, частично ще излезе и в резултат на това ботушите няма да могат да задържат топлината докрай.

Шевовете, залепени с лепило и напълно запечатани, след машинно почистване, могат да започнат да изтичат вода.

Въз основа на горното едно заключение предполага само себе си: компетентната грижа за зимните обувки включва периодично почистване на продуктите, но не и пране в автоматична машина. Внимателно избърсвайки и накисвайки обувките ръчно, обработвайки вътрешната зона с аерозоли, не можете да се притеснявате за безопасността на обувките.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини