Всичко за пералните машини

Как да измиете завесите в пералнята

Как да измиете завесите в пералнятаПреди да измиете завесите в пералнята, трябва да научите как да го направите. Универсалните бутони няма да помогнат тук - деликатните тъкани лесно се влошават и губят представянето си. За да не се поучим от нашите грешки и повредени завеси, ви предлагаме незабавно да се ръководите от доказани инструкции и съвети. За тях и ще говорим по-долу.

Характеристики на автоматичното пране по вид плат

Ако завесите ви не са бродирани с мъниста и стъклени мъниста, не разполагате с излишен декор и метални вложки, тогава не е трудно да определите естеството на автоматично измиване. Достатъчно е да се ориентирате по типа плат. Има само няколко.

 1. Деликатен. Това включва органза, воал, органза и коприна, които изискват особено внимателни грижи и стриктно спазване на температурния режим. По-добре е напълно да изоставите пералнята или да измиете максимум 30 ° на деликатен / ръчен цикъл, Не е необходимо предварително накисване на завесите - тънките материали бързо се измиват без допълнителни измами, След това продължаваме по следния начин: поставете в специална торба, откажете почистващите препарати и изключете въртенето.

Коприната и половината органза могат да се гладят при минимална маркировка и през тънка кърпа, а органзата и воалът ще изсъхнат и изгладят без никаква помощ.

 1. Акрил и вискоза. Тези тъкани се перат при температура от 30 ° до 40 ° с помощта на специални инструменти. Особено важно е да добавите балсам, който ще върне мекотата и блясъка на „втвърдената“ тъкан от слънцето. Не е необходимо да изстисквате акрил и вискоза, но можете да ходите с ютия - през мокра постеля в посока на купчината с избор от 150 °.пердетата от органза са най-добре измити на ръка
 2. Лен. Тук обръщаме внимание на вида материал: 40 ° е достатъчно за плътно завършени тъкани, а поне 60 ° е зададено за тънко боядисано платно.
 3. Памук. Изтриваме с универсална пудра с програма 50-60 °. Обръщаме специално внимание на сушенето, което трябва да се извърши без използването на нагреватели (в противен случай ще се получи свиване). Гладенето е разрешено, но само когато е мокро.
 4. Полиестер. Избират се деликатни почистващи препарати и температура до 40 °, което ще предотврати появата на бръчки и счупвания. Гладене само при маркировката на коприната и с много влага.
 5. Тафт. Понася топла вода до 50 °, но е силно повреден от въртене и интензивно въртене на барабана. Затова избираме деликатен цикъл, избягваме универсалните прахове и окачваме пердетата влажни.
 6. Velvet. Те се считат за най-взискателния материал, затова професионалната грижа е незаменима тук. Идеалният вариант е да се обърнете към услугите за химическо чистене. Когато избираме алтернатива за дома, не забравяме основните правила: обърнете го отвътре, превърнете го в руло, включете деликатно измиване на 30 градуса и задайте времето на цикъла на минимум. Сушим само хоризонтално, в противен случай материалът ще се разтегне и деформира силно.

Обръщаме внимание на цвета на продукта. Ако в барабана има бели завеси, тогава избираме неагресивни избелвачи, а при пране на цветни тъкани - само специални перилни препарати, за да избегнете проливане. Какво друго не може да се забрави при зареждането на завесите в пералнята - ще разкажем по-подробно по-късно.

Грижа за завеси Calico

Често възникват съмнения дали е възможно да се използва пералня за почистване на завеси от chintz. Неопределеността е просто обяснена - тази тъкан трябва да се пере много внимателно, особено в пералните машини. Това е възможно само ако са изпълнени следните условия:

 • Ръчен режим в студена вода до 30 °.
 • Без почистващи препарати, максимум - шампоан.
 • По време на измиване добавете малко сол в кошчето за прах.
 • Когато изплаквате, добавете супена лъжица оцет към водата.
 • Минимално завъртане на барабана.

Втриването на чинт и усукване е строго забранено.В идеалния случай след края на цикъла поставяме завесите във вана, пълна със студена вода, внимателно изплакнете и отцедете. Оставяме тъканта на дъното, като периодично се изместваме, докато основният масив се отцеди сам. След като се мотаем на сушилнята на пода.

Измиване на продукти на мигли

завесите от прежда могат да бъдат опаковани в специална торба и машинно пранеАко има щори на щорите, тогава разглеждаме тяхното качество. Когато поставените пръстени са направени от евтина пластмаса, по-добре е внимателно да ги премахнете и да ги върнете на местата си след окончателното изсушаване. Машината не заплашва висококачествения метал. Основното е да се придържате към следните правила.

 1. Поставете драперите в предпазна торба.
 2. Задайте температурата на 30 °.
 3. Изберете деликатен режим.
 4. Заменете праха с универсален шампоан.

След измиване веднага измиваме измитата завеса. Дългият престой в барабана ще доведе до потъмняване на метала и загуба на естетика. Препоръчително е да не дърпате и да висите на завесата.

Завеси на нишки и затъмняване

завесите от прежда могат да бъдат опаковани в специална торба и машинно пране

Най-лесният начин да се грижите за завесите и затъмнените завеси. Преди да поставите първия в барабана, трябва да завържете нишките в няколко възела, за да предотвратите силно заплитане. След това ги поставяме в специална торба и избираме най-бързата програма. Няма смисъл да ги миете дълго време - синтетиката се мие моментално. Можете да изцедите, но не и желязо. По-добре е да ги окачите мокри и под собствената си тежест най-накрая ще се изправят.

Плътните драперии не се страхуват от нищо. Те могат да се мият при всяка температура и с всеки препарат. За предпочитане е да се използва течен гел, характеризиращ се с деликатен ефект и задържане на цвета. Има една тайна: полувлажният материал е перфектно изгладен, така че е по-добре да не стискате завесите и да ги оставяте да изсъхнат сами, висящи на перваза.

Експертни съвети

Това не е всичко. За да постигнете перфектния резултат и да избегнете неприятни изненади и проблеми ще ви помогнат допълнителни съвети. Така че, препоръчително е да не забравяте за следните нюанси:

 • На първо място, обърнете внимание на етикета, където производителят посочва най-подходящите условия за миене на специфични завеси;
 • свалете внимателно завесите, за да не загубите малки фитинги;
 • не се опитвайте да миете много наведнъж. По-добре е барабанът да се зарежда наполовина за по-добро изплакване;
 • при наличие на бродерия, декоративни елементи, метални вложки върху платното, е необходимо да „скриете“ завесите в защитна мрежеста торба. Ако няма специално устройство, обикновена калъфка за възглавници ще направи;
 • когато на тъканта има мазно петно, той трябва да бъде покрит с нишесте за 5 минути преди зареждане;
 • за да премахнете пожълтяването, достатъчно е да се накисва в солена вода за 2-3 часа;
 • Не избирайте цикъл с отопление на водата над 60 градуса;
 • мийте редовно - поне 2 пъти годишно.

И най-важното - не поемайте рискове. Ако е трудно да определите вида на тъканта или има няколко материали на една завеса наведнъж, не бързайте с автоматично измиване и дайте предпочитание на ръчното.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини