Всичко за пералните машини

Мога ли да пера велурени кецове и други обувки в пишеща машина?

велурени маратонкиВелурните обувки се считат за най-елитните и деликатни за грижа. Но дори и така хората се питат дали такива обувки могат да се перат в пералня.

Въпросът е доста подходящ за заетия човек и мързелът ни насърчава да търсим по-прости варианти за грижа за обувките, отколкото почистване и пране на ръце. Да видим дали си струва да измивате обувки, включително велур, в автоматична машина.

Как велурът реагира на прането

Естественият или изкуствен велур е деликатен материал, направен по специален начин. Производителите на обувки не препоръчват дори навлажняване на велурени продукти, така че измиването на почти всички велурени обувки в машината е забранено. Маратонките могат да се считат за единственото изключение и според нас е по-добре да ги почиствате на ръка, отколкото машинно пране.

Велурът ще загуби мекотата си от продължително излагане на вода. В допълнение, цветният велур може да избледнее поради измиване. Лошото качество от изкуствен велур ще се спука. Дори ако след едно или две измивания с велур нищо не се случва на пръв поглед, то след няколко такива изпитания върху велура шевовете ще се изкачат. Ето защо велурът се препоръчва да се почиства или мие на ръка.

Какви обувки не трябва да се перат

Преди около 20 години малко хора се замислиха да перат обувки в автоматична машина. Днес подобен метод за грижа за мнозина се превръща в приоритет. Дори и при най-новите модели шайби има такива режими като „Маратонки“ или „Обувки“. Но това не означава, че можете да поставите нещо в барабана. В пералнята не можете да перете не само обувки от велур, но и:кожени обувки

 • обувки, изработени от всякаква кожа. Кожата ще изсъхне след измиване и ще загуби външния си вид;
 • ботуши, обувки, ботуши и други обувки с твърд блок, той може да загуби форма от намокряне;
 • Повредени обувки, като маратонки с късащи се части. Пране в колата ще ги съсипе напълно;
 • обувките с бижута също не трябва да се перат машинно;
 • обувки с лошо качество и съмнително производство, обувки със залепени подметки. Лепилото от водата може да набъбне, което ще причини повреда на обувките.

Обърнете внимание! Маратонки, мокасини, чехли, маратонки, изработени от синтетични материали, добре понасят машинно пране.

Ръчно почистване

И така, обувките от велур се почистват най-добре на ръка, същото важи и за маратонките. За скъпите велурени обувки пералната машина обикновено трябва да бъде забранена, не експериментирайте. За да придадете велурени обувки атрактивен вид, можете да изберете една от опциите за почистване.

 1. Химическо чистене. Ако обувките имат силно мокро замърсяване, тогава не се опитвайте да ги избършете обувки велурени обувкиведнага, напротив, само ще влоши всичко. Изчакайте, докато мръсотията изсъхне, и след това разтрийте мръсната зона с твърда четка, като премахнете напълно мръсотията и праха. Разтрийте запушените области с гума, това ще помогне да се разроши купчината.
 2. Почистване с пяна. За тази процедура се нуждаете от специален почистващ препарат под формата на пяна. Пяна се нанася върху обувки, които са почистени от замърсявания с фланелна кърпа и след това са отстранени. Обувки, поставени да изсъхнат.
 3. Измийте с вода. Този метод не е напълно миещ. Просто трябва да вземете течния прах и да го добавите към топла вода, тъй като се разтваря по-добре. След това избършете обувките с кърпа, навлажнена в получения разтвор, като обърнете особено внимание на замърсените места. След това изплакнете кърпата в чиста вода и отново избършете обувките. Изсушете повърхността на обувката със суха кърпа, така че да изсъхне по-бързо.

  За ваша информация! Вместо гел за измиване можете да използвате велурен шампоан.

 4. Парна обработка. Ако велурени обувки са загубили външния си вид, тогава на пара ще помогне да го върнете. Отнема само няколко минути, за да държите обувките над вряла вода и след това да изправите влакната с твърда четка.
 5. Премахване на петна.Простото почистване и измиване със сапун и вода в борбата срещу петна няма да помогне, те ще трябва да бъдат отстранени с по-силни вещества. Например бензинът се бори ефективно с петна, но също така добре разтваря боята, така че трябва да внимавате с цветните обувки. За връщане на цвета на кафяви обувки ще помогне на кафе основа, която се изсипва върху обувките и след изсушаване почистете с четка. За да измиете маратонки от други цветове, вземете талк на прах, той помага в борбата срещу мазните петна.

Какъвто и метод за почистване на велурени обувки да изберете, не забравяйте да го изсушите, но не на батерията, а по естествен начин, като бутате бяла хартия вътре. В противен случай обувките ще станат груби и твърди.

Съвети

миене на маратонки в колаАко искате да измиете обувките си в пералня, тогава трябва да направите това правилно. За експерименти с маратонки от велур, изберете тези, които няма да е жалко да изхвърлите, ако резултатът от прането не ви хареса. За да перете всякакви обувки в колата, следвайте тези инструкции:

 • подгответе обувките за измиване, почистете подметката му от замърсявания, издърпайте стелките и дантелите, отстранете всички петна;
 • сложи двойка чанта за измиване на обувки, това ще спаси продуктите и машината от ненужни неравности;
 • поставете обувките в барабана;

  Не забравяйте! Поставянето може да бъде не повече от два чифта обувки, но за предпочитане една. Ако няма чанта за пране, не забравяйте да сложите няколко стари кърпи.

 • изсипете течен прах в кюветата, той ще се разтвори по-добре и няма да остави ивици;
 • изберете деликатен режим, ако има, тогава режимът "Маратонки", температурата, времето и броя на завоите трябва да бъдат минимални. Оптимална температура на измиване 300В. По-добре е да изключите режима на въртене и сушене.
 • дантели и стелки от обувки трябва да се мият отделно;
 • след измиване на обувки трябва да избутате бяла хартия и да сложите да изсъхне на слънце. По-добре е да не използвате вестници, тъй като те могат да оставят мръсен отпечатък, особено при бели обувки.

Обобщавайки, още веднъж отбелязваме, че велурните обувки и маратонките трябва внимателно да се грижат. Деликатното машинно пране не се отнася за тази грижа, ако не искате да съкратите живота на любимия си чифт маратонки, след това ги почистете на ръка. Дърпаните обувки могат да издържат на пране най-добре в кола и след като изглеждат като нови. Измийте с удоволствие!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини