Всичко за пералните машини

Как да измиете тюл в пералня

Как да измиете тюл в пералняПреди това домакините миеха тънки дантелени завеси само на ръцете си, без да се доверяват на активни шайби, които могат да съсипят лека материя с агресивна механика и асинхронност. Съвременните машини са многократно по-внимателни и надеждни, така че рискът от неприятни изненади се свежда до нула. Вярно е, че има едно „но” - важно е да измиете тюла в пералнята и да напълните подходящи почистващи препарати. Тези и други важни нюанси ще бъдат разгледани по-долу.

Описание на машинно пране

Няма отделни правила за машинно пране на завеси от тюл, но има инструкция стъпка по стъпка. Няма да се изискват специални манипулации - напротив, само най-деликатното лечение. Ние действаме по доказаната схема.

 1. Взимаме тюла и внимателно го разклащаме на чист въздух. Не забравяйте, че прахът и мръсотията се натрупват върху завесите.
 2. Внимателно сгънете и поставете в машината. Смачканата материя ще доведе до силни гънки. В идеалния случай поставяме платната в специална защитна чанта, особено когато в барабана се слага муслин, дантела, бордюр, муселин, воал или органза с малка бродерия.

Важно! Препоръчва се да се провери дали куките на тюла са здраво закрепени, за да се предотврати счупване и падане в резервоара.

 1. Изберете деликатно, ръчно пране, програма за коприна или вълна. Общите параметри са същите - 30 градуса, минимално въртене и обилно изплакване. Барабанът ще се върти меко и плавно, а голямо количество вода ще предпази тъканта от повреди. Намирането на правилния бутон е лесно: на шайби ARDO търсим икона с химикалка или ръка с леген, Ariston търси цвете, Bosch търси рокля с папийонка, Indesit търси върха, Zanussi търси цвете и ръка, потопена в леген, Candy търси перо, и Electrolux има цвете, молец, конец или ръце в леген. Към собствениците BEKO, LG и Samsung е още по-опростен - всичко се подписва точно на контролния панел.добавете половината почистващ препарат
 2. Заспиваме / пълним почистващ агент на половин обем. Не забравяйте, че излишъкът от прах или гел с мрежести и дантелени тъкани ще предизвика обилно образуване на пяна. По-добре е предварително да се изчисли препоръчаната от производителя доза, а при половин товар - да се намали наполовина.
 3. Включваме опцията за допълнително изплакване, за да измиете старателно почистващите препарати от завесите, в противен случай тъканта ще пожълтее преждевременно. За да направите това, изберете клавиша „Двойно изплакване“ или „AquaPlus“.
 4. В края на цикъла внимателно издърпайте тюла, изчакайте, докато водата изтича и, без да се стиска, окачете на която и да е лента. Абсолютно невъзможно е да се усуква, допустимо е само леко избутване с голямо количество спално бельо.

Това са общите правила за измиване на лека тъкан в автоматична машина. Но има още няколко нюанса, които трябва да знаете, за да постигнете перфектния резултат. Става въпрос за избора на препарат, сушене, гладене и избелване на тюла.

Как да изсъхне и може ли да се глади?

Тюл е противопоказан не само въртене, но и автоматично изсушаване в шайбата. Просто разклатете кърпата и я закачете на напречната греда в банята. В повечето случаи можете веднага да го върнете на прозореца - висящите завеси ще изсъхнат в рамките на няколко часа без допълнителни манипулации.

Набраните тъкани, напротив, трябва да бъдат усукани: гладенето на такъв тюл ще се разтегне и ще съсипе.

Не е необходимо да си набавяте ютия - тюлът ще бъде изгладен под собственото си тегло. Ако гънките и китките останат, тогава свързваме гладенето при минимални стойности и с помощта на памук или марля. Парата е идеална, като елиминира директния контакт на дантела с нагревателната повърхност на ютията.

Спазваме стриктно правилата

Погрешно е схващането, че тюлът не изисква специални грижи и е в състояние да издържи на стандартния цикъл в пералнята. Това абсолютно не е вярно - тънките материали няма да издържат на високи температури.Във вода над 40 ° C или в контакт с подметката на ютията, нагрята до "3", драперията необратимо ще пожълтее, ще се срути или изгори. Ето защо е важно да изберете само възможно най-близо до пране на ръце, изключете въртенето със сушене и не гладете.

Горепосочените правила важат за всички видове тюл, включително евтини мрежести завеси, изработени от найлон.

Не се занимавайте с интензивно почистване на тъканите. Всички замърсители се отстраняват бързо и лесно, така че режимът на предварително измиване, накисване и агресивни средства за отстраняване на петна не се изискват. Основното нещо е да не се „стартира” тяхното състояние и редовно да се мият на интервали поне веднъж на 3-4 месеца, Ако има упорити петна, жителите са алергични към прах или завесите стават твърде мръсни от кухненска мазнина или електрическа мрежа извън прозореца - достатъчно е да се мият до 3 пъти седмично.

Кой прах да приложите?

Един от най-важните моменти е изборът на подходящ инструмент за измиване на тюл в машината. Списъкът с разрешени съединения е доста широк. Преглед на най-популярните опции ще ви помогне да определите:

Внимание! Препоръчва се да изберете най-безопасните средства на надеждни марки.

 • Специално оборудване, предназначено за тънки и дантелени тъкани. Ефективен поради деликатното избелване и лекото нишесте. Разпространяват се чрез специализирани „домакински“ магазини, но се отличават с високата си цена и ограничения асортимент. Следователно те се купуват само за скъпи завеси.обработваме тюла с парна машина
 • Средства за нежно бельо. Полу-специален продукт, който е подходящ за всички деликатни текстури. Тя щади структурата на тъканта, лесно се изплаква и е предназначена за измиване в студена вода.
 • Бебешки прахове и гелове. Друго неагресивно средство, което ще помогне за премахване на жълтеникавост от тюл и замърсяване на трети страни без вреда и разваляне.
 • Универсални съединения. Ако искате да измиете евтини мрежести завеси, тогава не е необходимо да купувате скъпи гелове и балсами.

Основното е да обърнете внимание на целта на праха: за цветни, тъмни или бели тъкани. Няма да е излишно да се проучи съставът за наличие на агресивни ПАВ, фосфати и зеолити. Не забравяйте за контрол на дозата.

Отново правим тюл снежнобял

Дори и при най-нежно измиване тюлът в крайна сметка губи своята белота, пожълтяване или сребро. Проблемът се решава чрез избелване и тази процедура може да се извърши в пералня. За да победите жълтостта или сивотата на тъканта, е необходимо правилно да изберете избелващ агент. Основното нещо е да не се използват хлорни съединения - този елемент трайно разваля тънкия материал, По-добре обърнете внимание на:тюлът отново ще стане снежнобял

 1. Кислородни избелватели. Основният им „плюс“ е силно и нежно избелване с дългосрочно запазване на снежнобял резултат. Сред предимствата са универсалността, благодарение на която както белите, така и цветните завеси се заличават с нея, както и способността да се елиминира тъпотата в студена вода. Но има значителен "минус" - висока цена.
 2. Оптични избелители. Тези продукти изсветляват тюла с помощта на специални частици, които се утаяват върху материала и визуално го правят по-бял. Подходящ само за нецветно бельо, тъй като силата на цвета за измиване е доста силна. Но не бива да очаквате траен и траен резултат - ще трябва да повтаряте процедурата поне веднъж месечно.

Избираме подходящата версия на продукта и го добавяме в тавата към праха за пране в необходимата доза. Количеството зависи от степента на замърсяване - за силно пожълтели или пожънели тъкани се повишава. Ако има стара завеса, ние действаме по различен начин: за да е снежнобяла, ще трябва да накиснете или да използвате бутона за предварително промиване.

За тези, които се страхуват да използват индустриални избелители, има по-безопасна алтернатива - домашни средства.Най-простото е да поставите две супени лъжици трапезна сол в приемника за прах за пране и да включите предварителната промивка. За да ускорите процеса на избистряне, се препоръчва да добавите същото количество прах или гел.

За да не се досетите при каква температура да се миете и какви средства да заспите, трябва да се ориентирате по маркировката върху тюла и да изучите инструкциите за пералнята. Тогава можете да постигнете снежнобял ефект без рискове и неприятни последици.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини