Всичко за пералните машини

Как да перете сватбена рокля у дома в пералня

Как да перете сватбена рокля у дома в пералняСватбата е значимо събитие, паметта на което младоженците искат да запазят за цял живот. И ако впечатленията и емоциите останат само в паметта на съпрузите, тогава някои традиционни атрибути, например облеклото на булката, могат да бъдат спасени в реалността. Много рядко момиче успява да защити официалната рокля от замърсяване, главно след сватбена церемония и последващ банкет, върху снежнобялата тъкан остават различни видове петна. Възможно ли е да измиете сватбена рокля в пишеща машина, как да върнете девствения вид наред, ще говорим в тази статия.

Основни препоръки

Замърсената рокля на булката може да засенчи впечатленията от миналото сватбено тържество, но не бива да се депресирате от „разглезеното“ нещо. Реанимация на тоалета, връщайки го към предишната му белота, силата на млада съпруга.

Можете да използвате услугите на пунктовете за експресно почистване, но, за съжаление, резултатите не винаги отговарят на очакванията на клиентите. Агресивните съединения, използвани в съвременните химически препарати, могат да причинят непоправима вреда на продукта, особено ако роклята е изработена от нестандартни, деликатни материи. След такова лечение, луксозно тържествено облекло може лесно да се превърне в „рокля на Пепеляшка“.

Ето защо е необходимо да се свържете или с доказана служба за химическо чистене, при която се отбелязва индивидуален подход към всеки клиент и всички желания се вземат предвид от специалисти, или да почистите роклята у дома. Измивайки се, вие ще можете да анализирате естеството на петна по тъканта и да изберете подходящите начини за премахване на петна. Така ефектът ще бъде най-добрият, а процесът възможно най-безопасен за нещото.

Преди да почистите сватбената рокля, трябва внимателно да изучите етикета на продукта, за да разберете кои методи на излагане на тъканта са приемливи и кои не.

в корсета на роклята има голям брой бижута, които могат да паднатДомакинята трябва да инспектира екипировката за петна. Почти сто процента от случаите остават на подгъната пътна прах и мръсотия. На места, под мишниците - жълти кръгове от пот. Също така, застояла тъкан може да се види от вътрешната страна на лифа. Когато подготвяте рокля за пране, изучете от какви материали е шита. Често продукти от този вид са направени от синтетични тъкани, които се нуждаят само от ръчно почистване.

Корсетът на сватбеното облекло обикновено е украсен с дантела, страз, мъниста, мъниста, пайети и др. С декоративните елементи трябва да се работи много внимателно, за да не се повреди облицованата композиция. Горни камъни и отделни видове мъниста са прикрепени към роклята със специално лепило, така че декорът може просто да отлети по време на измиване. Не трябва да се страхувате от това, защото всеки модел и украшение след почистване може да се коригира чрез залепване на летящите от горните камъни на място.

За да възстановите оригиналния декоративен модел, бродиран или подреден върху корсет, снимайте го преди да почистите сватбената рокля.

Избираме почистващ препарат

Луксозните рокли за булки са изработени от различни материи: коприна, тюл, органза, найлон, сатен, тафта и др. За да избегнете увреждане на материалите, е важно да осигурите деликатно пране на роклята. Съзнателно е необходимо да подходите към избора на почистващи препарати, техният състав трябва да бъде възможно най-безопасен и нежен. Следните се считат за оптимални за ръчно почистване на сватбеното облекло:

 • сол или сода разтвори;
 • меки гелове или прахове;
 • Пералня или бебешки сапун.

Категорично е забранено използването на избелвачи и други хлорни съединения при измиване. Компонентите на тези продукти, прониквайки в тъканните влакна, могат да доведат до тяхната деформация и значително да развалят външния вид на нещата. Когато третирате роклята с вещества, съдържащи хлор, бъдете подготвени за появата на петна по продукта.Цветните предмети или вложки върху дрехите могат трайно да загубят яркостта.

Автоматично измиване

Някои от създателите на сватбени рокли, съдейки по информацията, посочена на етикета, позволяват пране в пералнята. Но е много важно да премахнете всякакви петна от роклята, преди да поставите продукта в барабана. Основните правила за автоматично измиване са следните:

 • температурата на отопление в дадена програма не трябва да надвишава 30 ° C;
 • изберете деликатен режим на почистване;
 • не поставяйте обикновен прах за пране в тавата, трябва да се даде предпочитание на течни прозрачни гелове или специални почистващи съединения, предназначени за измиване на продукти от нежни тъкани;
 • секции от роклята, украсени със стрази, мъниста или мъниста, се препоръчва да се покрият с плътна марля;
 • препоръчително е да използвате специална чанта за измиване, поставяйки там сватбена рокля, ще предпазите вещта от възможни повреди;
 • буйни рокли, например, изработени от тюл, трябва да се пере във вода с добавка на нишесте.

По време на цикъла на въртене скоростта на въртене на барабана трябва да бъде минимална и е по-добре напълно да се откаже от тази процедура. Забранено е да притискате корсетни рокли с висока скорост, тъй като металните вложки, както и деликатната тъкан на продукта, могат да бъдат повредени.

Видове петна и борбата срещу тях

Следният информационен блок трябва да бъде посветен на видовете замърсяване и начините за тяхното отстраняване. Прахът и мръсотията, заселени във влакната, могат лесно да се обработват с почистващ препарат. И какво да правим с конкретни петна, например от разлято червено вино? Ще разберем.

Капки вино, видими на роклята, могат да бъдат отстранени с топъл сапунен разтвор. Издърпайте оцветената зона върху леген, тенджера или друг контейнер. Пригответе горещ разтвор и го изсипете внимателно върху винено петно, докато замърсяването изчезне. След като можете да продължите към основното измиване на поръчката.

Сапунният разтвор също ще се справи с потта на лифта. Замърсената зона се обработва обилно с гъба, напоена в състава. Не си струва да търкате силно върху оцветената зона, тъй като това може да повреди тъканните влакна. Ако петната не изчезнат, опитайте да ги премахнете с физиологичен разтвор. В чаша вода се разтваря супена лъжица сол, след което съставът се прилага върху материала. Районът се избърсва с парцал, след като физиологичният разтвор се отмие с вода.

Други видове замърсители могат да бъдат отстранени с помощта на сапунен разтвор, който се основава на домакински сапун. Петната се импрегнират със състава, третират се с мека четка и след това се измиват с чиста вода.местата от замърсяване се обработват със сапун за пране

Нестандартно средство за премахване на замърсяването от деликатните тъкани е бебешката пудра. Прахът се излива на петънце, след което трябва да изчакате около 3 часа, докато съставът започне да действа. След като прахът внимателно се почиства от тъканта, под него вече не трябва да има петно.

Картофеното нишесте може да се справи с мазните петна. Той, като прах, се нанася върху замърсената зона и след това внимателно се втрива в тъканта. След десет минути можете да премахнете остатъците от нишесте на прах от продукта.

Ако сватбата се проведе в топлите месеци, по роклята могат да се намерят следи от трева. Отстранете ги със силата на амоняка. Зелените места по полата се третират с тампон, потопен в амоняк, след което тези зони се измиват с обикновен сапун. След това можете да преминете към основното измиване на продукта.

Някои упорити петна не се почистват с народни средства. Тогава деликатните средства за отстраняване на промишлени петна ще дойдат на помощ на домакинята. Например OxyClean може лесно да се справи с повечето петна. В допълнение, той е чудесен за тъкани, изискващи специални грижи. Преди да използвате средство за отстраняване на петна, трябва внимателно да прочетете инструкциите, да разреждате разтвора в съответствие с предписаните дозировки и да третирате необходимите зони.След като петното е напълно изчезнало, трябва да започне основният процес на измиване.

Почистваме мръсния подгъв

Обикновено няма специални проблеми с почистването на подгъва. За да се справите със замърсяването, трябва да приготвите сапунен разтвор. Алгоритъмът за измиване на подгъва на сватбената рокля ще бъде следният:

 • в топла вода разредете нужното количество сапун или друг течен лек;
 • потопете подгъва в течността за няколко часа;
 • С малка четка внимателно почистете ръба на роклята по цялата й дължина.

След отстраняване на основните замърсители можете да измиете подгъва по обичайния начин. Изплакнете добре фустата. Ако е необходимо, можете да ходите по ръба с четка няколко пъти.

Нюанси на ръчно пране

Решавайки да измиете ръчно сватбената роба у дома, трябва да се вземат предвид някои препоръки на специалисти. Спазвайки редица прости правила при почистване, можете да постигнете зашеметяващ ефект и максимална чистота на роклята на булката. Какво трябва да се направи?

 1. Напълнете една трета от ваната с вода, загрята до 25-30 ° C, не повече.роклята може да бъде изцяло или частично напоена в сапунена вода
 2. Добавете необходимото количество сапун, течен гел мек прах, разтворете го добре във вода.
 3. Накиснете роклята в сапунена вода за 30-60 минути.
 4. С помощта на гъба внимателно прокарайте петната, които са върху нещата с нежни натискащи движения. При почистване не търкайте силно кърпата.
 5. След като премахнете всички видими замърсители от материала, оставете роклята в сапунена вода за още няколко часа.
 6. Изцедете използваната и изтеглете чиста вода, за да изплакнете роклята. Използвайте активно душ, който ще ви помогне да премахнете остатъците от почистващия препарат от тъканите.

Не изливайте допълнително вода във водата, ако роклята вече е там, това ще се отрази неблагоприятно върху качеството на измиването, тъй като веществото просто ще се запуши в продукта, преди да се разтвори напълно.

Има и друг метод, който ви позволява да почистите роклята на ръка. Подробни инструкции за действие ще бъдат следните:

 • поставете роклята на булката на закачалка и окачете над банята;
 • вземете душ поливка и намокрете нещото добре от всички страни;
 • в отделен контейнер направете сапунен разтвор;
 • потопете гъба в течността, започнете да почиствате замърсената тъкан;
 • след като продуктът бъде обработен, продължете да изплаквате. За целта повдигнете душовата глава и изплакнете сапуна от горе до долу.

Ако роклята има декоративен модел или друга украса, по-добре е да покриете композицията с кърпа или плътна марля и едва след това да започнете да миете, това ще предпази шаблона от механични повреди. Металните елементи, пришити върху елече или пола, се обработват предварително с глицерин. Такова събитие ще позволи декорът да не избледнява от излагане на вода.

Характеристики за сушене

как да изсушим рокляСлед измиване е много важно да изсушите правилно роклята и да изгладите продукта добре. Категорично е забранено да усуквате сватбената рокля, за да изцедите излишната вода от нея. След интензивно извличане материалът може да се деформира и да загуби първоначалния си вид завинаги. Има няколко начина да изсушите обемно нещо.

 1. Използвайки обичайните "рамене". Закачете роклята на закачалка и я окачете над ваната. Гънките при такова изсушаване ще се изправят сами. Но си струва да разберете, че мокрото облекло, окачено по този начин, под собствената си тежест, може да претърпи някои деформации.
 2. Полагане на продукта върху хоризонтална повърхност. Този вид сушене се счита за по-безопасен. В долната част на банята можете да инсталирате специална скара и да поставите рокля на булката отгоре. Така след няколко часа основната вода безопасно се оттича в канализацията. И едва след това робата е окачена на "раменете", изправена и изсушена вече в изправено положение.

Важно е добре да се изгладят слоевете тъкани, за да се избегне образуването на гънки и гънки.

Можете да изсушите сватбената рокля на балкона, обаче, трябва да сте сигурни, че тя не попада на пряка слънчева светлина, в противен случай снежнобялата тъкан може просто да пожълтее. Нежелателно е да се изсушава официалното облекло близо до отоплителни уреди или радиатори.

Както виждате, няма нищо сложно в самостоятелното почистване на роклята на булката. По-добре е да не зареждате елемента в пералнята, а да го перете на ръка, в хладна вода с добавяне на нежни почистващи препарати. Компетентното изсушаване ще предотврати деформацията на продукта и ще избегне дългото и болезнено гладене на неотразени гънки.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини