Всичко за пералните машини

Как да измиете вълнено палто в пералня?

Как да измиете вълнено палто в пералняГорното облекло от вълна изглежда елегантно и богато, но изисква подходящи грижи. И ако редовното химическо чистене е в състояние да освежи материала, тогава е необходимо по-задълбочено почистване, за да отстраните трудно, за да премахнете петна от кръв, мазнини или боя. Идеално решение би било да отидете на химическо чистене, но ако това не е възможно, ще трябва да измиете вълненото палто в пералнята. Как да направите това, без да се засягат нещата и за самата пералня, ще опишем подробно по-долу.

Ние събираме информация за измиването

Принудени сме да ви разочароваме - няма универсална „рецепта“ за безупречно пране на всички вълнени палта. Всичко зависи от конкретното нещо, качеството на неговото изпълнение и параметрите, зададени от неговия производител., Последните също трябва да се ръководят - те задължително са посочени на етикета, прикрепен към облицовката на продукта. Ако етикетът не показва схематично представяне на таза със свалена ръка, машинното измиване не е забранено. Търсим и информация за допустимата температура. Всичко това ще намали до минимум рисковете и ще предпази дрехите от разваляне.

Но се случва, че няма ценен етикет. След това трябва внимателно да инспектирате нещата и да определите от какъв материал е направен. След това изберете правилната тактика за измиване.Разберете от какъв материал е изработено палтото ви.

 • Изкуствена вълна. Изпирането на козина от вълна става, но при спазване на определени правила. Първо, е необходимо да изберете специални перилни препарати. Второ, включете само ръчен / деликатен режим с отмяна на завъртането. Трето, не позволявайте нагряването на вода над 40 градуса. Обръщаме специално внимание на напълно вълнени продукти, тъй като те се препоръчват да се мият в студена вода с максимум 30 градуса.

Естествената вълна е забранено да се мие: този материал не трябва да е мокър.

 • Полиестер. Най-сигурният вариант, тъй като е непретенциозен и устойчив на измиване с барабани. Необходимо е само да изберете деликатен режим и да настроите нагряването на водата на ниво от 40 градуса.
 • Cashmere. Автоматичното измиване на продукти от кашмир е строго забранено. Дори деликатното измиване в студена вода и минималното въртене ще доведе до деформация и влошаване. По-добре е да действате локално и да се опитате да почистите замърсените зони, а в крайни случаи и само при сериозно замърсяване, измийте на ръка. Избира се специален гел за вълна от почистващи препарати, температурата на водата не трябва да надвишава 30 градуса, а след почистване е необходимо обилно изплакване.
 • Drape. Този материал не понася машинно пране и поставянето на драпираното палто в барабана на машината е строго забранено. Красивият материал, дори и в деликатен режим, ще се влоши непоправимо, затова премахваме петна само на ръка. В идеалния случай, извършете локално почистване. За целта събираме леген със студена вода до 30 градуса, внимателно обработваме проблемните зони със специален гел и изплакваме добре. Невъзможно е силно да изстискате и усуквате продукта и е по-добре да заобиколите залепените места отстрани и да не мокрите.

За да измиете палто и да не го съсипете е просто - просто трябва да се придържате към препоръките, посочени от производителя. Също толкова важно е да се съсредоточите върху материала, от който са изработени връхните дрехи. Не забравяйте също, че дори най-безопасното измиване с многократни повторения ще се отрази негативно на външния вид на нещата, затова се опитваме да избегнем замърсяването и, ако е възможно, да използваме по-безопасен метод на почистване - химическо чистене.

Основни инструкции за миене

Ако желанието да се справите със замърсяването на вълнен продукт е голямо, тогава е по-добре да действате, без да се отклонявате от тактиките, определени от производителя. Но в допълнение към символите на етикета на палтото, е необходимо да се вземат предвид няколко универсални правила, спазването на които ще позволи на връхните дрехи да станат чисти без свиване, деформация и повреди.

 1. Оценявайте естествеността на нещата. Всеки знае, че колкото повече естествени влакна в козината, толкова по-голяма е вероятността машинното измиване да се отрази неблагоприятно върху материала. Същото се отнася и за естествената козина - ако има дрехи от козина или вложки върху дрехите, тогава е по-добре да ги развържете, увийте с филм или почистете мръсотията ръчно.
 2. Не пестете от почистващ препарат. Използвайки първата пудра, която идва на ръка, можете да сложите край на любимото си палто. Необходимо е да изберете специални гелове, предназначени за деликатното почистване на вълнени неща. Разглеждаме и цветовете - цвят, бял или тъмен. Колкото повече нюанси да се вземат предвид, толкова по-малко риск и по-ефективен резултат.използвайте подходящи почистващи препарати
 3. Подгответе продукта за зареждане в барабана. Не забравяйте да проверите всички джобове и подплата, така че забравен лист хартия, ключове или монети да не попаднат в резервоара, да причинят блокиране и да развалят самата козина. Също така, ние винаги обръщаме дрехите отвътре навън, закопчаваме копчета, ципове и нитове. По-добре е да поставите палтото в специална защитна чанта.

Можете да изберете програмата "Деликатно измиване" или "Вълна".

 1. Защитете залепващите петна. Попадането на вода, особено гореща вода, върху лепилото непременно ще доведе до отлагане и омекване, което ще доведе до загуба на вискозитет. Резултатът е прост, но неприятен - палтото ще падне на няколко части.
 2. Съсредоточете се върху качеството на нещата. Не забравяйте, че често вълнените материали за намаляване на производствените разходи се боядисват с помощта на нискокачествени багрила, които лесно се отмиват след продължителен контакт с вода. Машинно пране лесно провокира загуба на цвят, а козината ще изглежда много пъти по-зле.

Ако забравите основните препоръки, можете да получите безцветно и безформено нещо вместо стилно палто. Затова препоръчваме няколко пъти да претегляте плюсовете и минусите и едва след това да сложите вълната в барабана. Най-често е по-добре да отидете на химическо чистене, вместо на машината или да направите ръчно пране. Това ще отнеме повече време и усилия, но рисковете ще намалят до минимум.

Как да изсушим?

Дори перфектното измиване на вълнено палто у дома може да бъде напразно, ако продуктът не е изсушен правилно. Деликатният материал е забранен да се усуква, навива и вертикално виси на обичайните шпилки. За да не се развали резултатът, е необходимо да се следват следните принципи:

Сушенето на вълнени продукти в сушилня е забранено!

 • не използвайте изкуствен източник на топлина, идеалното място за сушене на палто е проветриво помещение или открит въздух (само не на пряка слънчева светлина);
 • легнете върху хоризонтална повърхност, например, сложете подова сушилня и внимателно сложете палто върху нея, поради свободната циркулация на въздуха, нещото ще изсъхне по-бързо;Поставете козината на хоризонтална повърхност далеч от отоплителните уреди
 • контролирайте процеса, препоръчва се редовно да „проверявате“ вълнения продукт, да дадете предварително желаната форма и да изправите материала, ако е необходимо.

Ще помогне да се организират правилно сушене и спазвани преди това правила. Така че добре подбраният препарат с добавка на специален балсам ще омекоти материала, ще фиксира формата му и ще предотврати свиване или разтягане.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини