Всичко за пералните машини

Как да перете раница в пералня

как да перете раница в пералняВ съвременния свят раниците станаха наистина незаменими. Някои ги използват периодично, а някои винаги носят със себе си изобщо, което естествено води до замърсяване във времето. За щастие можете да измиете раницата в пералнята, но трябва ясно да следвате определени инструкции и да спазвате някои нюанси, за да не се окаже, че нещата не са подходящи за по-нататъшна употреба.

Зависи от коя раница.

За да не страдате, можете да разгледате етикета на продукта, където производителите обикновено посочват дали автоматичното миене е приемливо за това нещо. Въпреки това, в процеса на носене и още повече, етикетът може да бъде загубен. В този случай ще трябва сами да разберете преносимостта на прането в машината. Вземете нещо и го разгледайте за предмет:

 • Залепени детайли на декора. По правило наличието на такива нитове прави измиването в машината невъзможно поради излагане на вода и залепените части могат да паднатинтензивен трафик, те могат да излязат и да съсипят машината. В най-добрия случай ще изгубят зрението си. Обикновено изобилие от такива продукти се намира на детските раници. Следователно, автоматично изпиране на училищна чанта изисква грижи.
 • Материята, от която е изработена раницата. Ако е изцяло или частично изработена от кожа, ще трябва да я миете само ръчно.
 • Крепости на шевове. Ако всичко е зашито с високо качество, не можете да се притеснявате, но ако шевовете са на път да се разпаднат, измиването в машина само ще влоши ситуацията.

Ако всичко по-горе не се отнася за вашата раница, тогава можете да започнете да миете. Въпреки това, преди да направите това, е по-добре да извършите още няколко действия. Изсипете вода в леген и добавете оцет и сода за хляб (не много). Ако има сериозни петна, лекувайте с средство за отстраняване на петна и понижете в разтвора за час и половина или два. Защо е необходимо това?

Раниците са склонни да абсорбират миризми, от които тогава може да бъде изключително трудно да се отървете. Разтвор на сода и оцет ще помогне да се реши този проблем.

Сега остава само да потопите раницата в специален капак за миене или калъфка за възглавници, за да спасите всички нитове, ключалки и т.н., и да я поставите в барабана.

Процес на автоматично измиване

След това трябва да зададете параметрите в измиването, които са изключително прости и разбираеми.

 1. Режимът е деликатен или близък до него, в зависимост от модела на вашата пералня.
 2. Доколкото е възможно, ниска температура на измиване. Като цяло 30 градуса.
 3. Минималният брой обороти.

Изглежда, защо такова грубо нещо като раница трябва да се пере в деликатен режим? По правило раниците са изработени от ярка цветна материя, която може да избледнее с агресивна програма за пране.

Внимавайте с раниците

туристическа раница с водоотблъскващо покритие може да се влоши от пишещата машинаТози елемент от гардероба никога не трябва да се пера машинно. Това е така, защото специалните туристически раници са изработени от плат с добавяне на водоотблъскващи влакна. Така по време на машинно пране цялата структура на продукта ще бъде нарушена. Има и други причини:

 1. Невъзможност за измиване на праха. Тъканите от този вид са трудни за изплакване и частици от почистващия препарат неизменно ще останат на повърхността на раницата, което впоследствие може да доведе до алергии и дразнене.
 2. Силното натоварване по време на измиване води до отслабване на влакната, което след това може да се разпръсне и да образува много малки дупки.

Освен това, поради водоотблъскващия характер на тъканта, прането няма да доведе до желания резултат. Най-вероятно замърсяването няма да изчезне, но нещото ще се развали.

Измиваме се по традиционния начин

раница за пране на ръкаИ какво да правите с мръсна раница, ако не можете да я перете в пишеща машина? Разбира се, почистете ръчно. За да направите това, трябва:

 1. Вземете продукта и изключете всички разглобяеми части. Например, в някои продукти джобовете са отворени, а в някои - твърда гърба, изработена от специални материали.
 2. Вземете четка и сапун и обработете всеки детайл.
 3. Налейте топла вода в леген и добавете сапун, за да направите решение.
 4. Измийте раницата с ръце, изплакнете.

Мога ли да изсуша раницата си на слънце? Навсякъде, най-важното, сушете частите отделно и ги събирайте в пълноценна раница, вече в суха форма.

Важно! Не трябва да миете раниците си твърде често или твърде рядко, имате нужда от средна основа.

Ако видите силно замърсяване, можете да го накиснете на ръка, за да не подлагате за пореден път тъканта на стрес. Но също така не си струва да отнема твърде много време, тъй като с течение на времето петната все повече и повече се изяждат в тъканта и стават трудни за отстраняване.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини