Всичко за пералните машини

Как да измиете овча кожа в пералня?

Как да перете овча кожа в пералняЖеланието да се мият овча кожа в пералнята не възниква просто така. Такива неща често са обемни, тежки, натрупват не само мръсотия и прах, но и опасни бактерии и дори кърлежи. Ако не се грижите за продукта, тогава той ще загуби привлекателност и ще стане опасен за човешкото здраве. Но възможно ли е да привлечете пералня, за да помогнете или си струва да я почистите по различен начин, ще разкажем в статията.

Възможно ли е автоматично измиване?

Независимо дали можете да заредите конкретен плик от овча кожа в барабан за миене, ще ви каже информационен етикет за нещата. На етикета производителят рисува подробно всички тънкости на грижата за продукта. Ако няма изображение със зачертан мивка или спусната в него ръка, разрешено е измиване с пишеща машина.

Забранено е да се мият боядисани овчи кожи в автоматична машина - пигментът ще бъде напълно измит.

Когато няма препоръки от производителя, по-добре е да се съсредоточите върху основни съвети за грижа за овча кожа.

 1. Уверете се, че елементът напълно се побира в барабана. Ако продуктът е твърде голям, се избира подобна опция, например, сухо, ръчно почистване или химическо чистене.
 2. Внимателно инспектирайте предмета за силни петна. Машината няма да се справи със следи от мазнини, кетчуп, шоколад, вино или лепкава дъвка, така че първо провеждаме локално лечение с безопасни средства за отстраняване на петна.
 3. Разтърсете добре овчата кожа от трохите, праха и други отпадъци, натрупани в купчината. В идеалния случай най-добре е прахосмукачка.
 4. Намерете подходящия препарат. Стандартен синтетичен прах на базата на агресивни избелващи средства или хлор строго не се използва при измиване на естествена вълна. Само специални гелове за деликатни или вълнени материали. Климатикът не си струва да се налива в тавата.
 5. Поставете артикула специалночанта за пране (можете да имате калъфка за възглавници или завивка), за да предпазите автомобилите от възможно разтопяване.
 6. Активирайте програмите „Ръчно пране“, „Вълна“ или „Деликатно измиване“.
 7. Проверете дали температурата е по-ниска от 40 градуса, а въртенето - възможно най-ниско.
 8. Свържете опцията за изплакване, ако артикулът е много мръсен.

След измиване, нещото е изрядно извадено, изправено и без допълнителни лицеви опори, поставени върху равна хоризонтална повърхност на духалото нагоре. Стаята трябва да се проветрява, но без пряка слънчева светлина върху овча кожа. В идеалния случай - балкон, лоджия или тераса. По време на сушенето вълната се разклаща редовно и се разтяга, за да се избегне свиване.

Веднага след като козината изсъхне, ние вземаме специален гребен и внимателно сресваме цялата коса. За целта е подходяща телена четка или метал, подходяща за домашни любимци.

Традиционно измиване

Обемни неща не могат да се перат в машината - те просто няма да се поберат в барабана. Но, въпреки това, се препоръчва да чистите овча кожа поне веднъж месечно, в противен случай ще се натрупа твърде много мръсотия в гъста, дълга купчина, което е грозно и опасно. Измиването на ръце е чудесен вариант.ръчно пране от овча кожа

 • Намираме подходящ контейнер за миене: голям мивка, вана или пълна вана.
 • Събираме вода до 40 градуса.
 • Разреждаме почистващия препарат във вода. Както бе споменато по-горе, по-добре е да намерите специални деликатни гелове. Ако това не е възможно, добавете шампоан или течен сапун към банята.

Вместо деликатен гел, създаден специално за вълна, е разрешен шампоан за домашни любимци за овча кожа.

 • Поставете овчата кожа във водата, накиснете и оставете за 30-40 минути.
 • След като внимателно измием продукта, като не забравяме, че е забранено силно да набръчкваме, разтриваме и усукваме вълната.
 • Сменяме вода няколко пъти, като изплакваме овча кожа.
 • Избягвайки въртенето, ние пропускаме нещата, оставяйки водата да тече свободно от купчината.

Сушенето след измиване на ръцете се извършва по подобен модел: поставяме го на хоризонтална повърхност в проветриво помещение и не пречи на нещо да изсъхне естествено. Ако има твърде много вода, тогава козината трябва да се изтрие няколко пъти със суха хавлиена кърпа. Не забравяйте за разтягане, за да предотвратите деформация на материала.

Ограничени само за почистване

Ако продуктът е твърде голям и не може да се борави ръчно, тогава решение ще бъде само химическото почистване. Можете да дадете килима или одеялото от овча кожа на професионалисти за химическо чистене, но не е трудно да почистите вещта у дома. Необходимо е само да запомните няколко точки.

 • Без много усилия и качество можете да почистите овча кожа в чист сняг. Достатъчно е да го разнесете нагоре и да го хвърлите със сняг. Изчакайте няколко минути и помите снега, който ще има време да „вземете“ цялата натрупана мръсотия от повърхността. За най-добър ефект процедурата се повтаря, но с козината надолу. Не трябва да се страхувате от ниски температури - естествената козина обича „втвърдяване“. Поради тази причина производителите на кожени качулки и кожени палта често препоръчват да ги „разхождате“ през зимата.

При минусови температури праховите акари, намиращи се в купчината от овча кожа, умират.

 • Не забравяйте да вакуумирате овча кожа. Ако почистването се извършва в домашни условия, третирайте особено замърсени места с амоняк, разреден във вода. Смесете съставките в съотношение 1: 1, навлажнете гъбата и я оставете върху козината за няколко минути.
 • Не изсушавайте със сешоар, нагревател или ютия - допустимо е само естествено сушене.
 • За да се придаде еластичност и мекота, върху кожения слой на продукта се нанася смес, състояща се от яйчен жълтък и супена лъжица вазелин.почистване на овчи кожи
 • Жълти петна от купчината овча кожа се отстраняват, когато се третират с разтвор от 2 с.л. супени лъжици пероксид в 2 литра вода.
 • Сухият пилинг е възможен със сурови картофи. Смелете кореновата култура и поръсете върху замърсени места. Оставете за 10-15 минути и избършете с чиста кърпа.
 • Цветът на вълната се възстановява чрез обработка на нарязани орехи, увити в торба с марля.

За да не се притеснявате дали е възможно да измиете овча кожа в пишеща машина или не, по-добре е незабавно да изсушите чиста или да използвате химическо чистене.

Не е трудно да се грижите за козината от овча кожа, най-важното е, че не пренебрегвайте препоръките от производителя. Редовността също е важна - колкото по-често и по-добро е почистването, толкова по-красиво и безопасно ще бъде палтото.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини