Всичко за пералните машини

Измиване на органза в пералня

Измиване на органза в пералняНе си струва да експериментирате с деликатни и деликатни материали. Леките тъкани с бродерии, пайети, отпечатани шарки или печат на снимки могат да избледнеят или да станат напълно съсипани поради високи температури или неправилно подбрана пудра. Ето защо, преди да измиете органзата в пералнята, трябва да разберете как да го направите правилно. Има една инструкция и ще я представим по-долу.

Подготовка за процеса

На първо място, трябва да се подготвите: вземете безопасен инструмент и правилно заредете завесата в барабана. За начало ние определяме с прах, веднага отхвърляйки всички универсални опции - трябва да изберете мек състав с ниска пяна. В идеалния случай трябва да обърнете внимание на течните гелове, предназначени за деликатни неща, без химически избелвания, хлор и средства за кондициониране. В противен случай леката тъкан веднага ще пожълтее и ще загуби атрактивния си външен вид.

За измиване на органза е необходим деликатен и подобен на гел препарат.

След това се обръщаме към самите завеси. Първо внимателно извадете тъканта от завесите. След разклащане на улицата или балкона, за да изхвърлите целия прах, натрупан върху материала. Не бива да бързате с зареждането на машината - по-добре е предварително да накиснете органзата за 20-30 минути в чиста студена вода, като към нея добавите малко количество прах.

Описание на автоматично измиване

Не забравяйте, че пералнята, ако се използва неправилно, може да повлияе агресивно на тъканта. Особено, ако деликатни тъкани като органза са измити. За да избегнете неприятности, трябва да се придържате към редица препоръки.препарат за пране от органза

 • Защитете нежния материал със специална торба за пране. Тя може да бъде закупена в магазини за хардуер, направена от парче марля със собствените си ръце, или да използвате алтернативата под формата на обикновена калъфка за възглавници.
 • Стриктно спазвайте дозата на прах. Невъзможно е да се излее над нормата, в противен случай пенообразуването ще се увеличи.
 • Задайте режима на „Деликатен“ или „Ръчно измиване“. Ако в шайбата има подобни програми, не се колебайте да натиснете бутоните - всичко вече е зададено от системата в зависимост от типа плат. При липса на специални режими трябва сами да зададете стойностите: температура до 30 градуса и минимално въртене.
 • Активирайте допълнително изплакване. За да избегнете петна и лошо промиване на праха от структурата на тъканта.
 • Извадете внимателно завесите.
 • Не го навивайте на ръка, но оставете завесите да се оттекат. Трябва да е мокро, за да виси на хоризонталната лента в банята или директно върху перваза.

Ако следвате инструкциите, тогава необходимостта от по-нататъшно гладене ще изчезне. Основното е да осигурите свободен поток въздух в стаята, като отворите прозорец на улицата. Не забравяйте, че тюлът е тънък и изсъхва за няколко часа.

Традиционна грижа за органза

Въпреки своята простота, миенето в автоматична машина остава доста рисковано. Много по-безопасно е да използвате традиционния метод и да освежите тюла от органза с ръчно пране. Но бъдете готови за факта, че за да постигнете перфектния резултат, ще трябва да отделите много време и усилия. По правило органзата се отмива с ръце на три условни етапа.

 1. Накисване. Вече споменахме за него, тъй като няма да навреди да оставите тюла във водата за кратко време преди автоматично измиване. Но продължителността на процедурата и естеството на приготвения разтвор зависят от степента на замърсяване на тъканите. Така че, по-често достатъчно от стандартния "комплект" - сол и прах. Напълваме ваната с вода на 30-35 градуса, изсипваме няколко чаши сол и малко деликатен прах, след което оставяме да "стои" за 3-4 часа. През това време солените частици ще премахнат пожълтяването на материала и ще му придадат блясък и блясък. Ако трябва да почистите кухненските завеси, напоени с мазнини, замърсявания и сажди, ще трябва да подсилите състава с препарат за миене на съдове или сода за хляб.
 2. Измийте.Завесите от органза се изтриват с минимална сила. Освен това е достатъчно просто да разбъркате продукта с ръце, осигурявайки свободно проникване на праха за почистващи вещества в структурата на тъканта. Не е необходимо да прехвърляте тюла в друга вода, можете да допълвате разтвора само с оцет, за да подобрите блясъка на материала.
  за режим на ръчно пране от органза е подходящ

Извиването, разтриването и изстискването на органза е строго забранено!

 1. Изплакнете. В нежен режим се извършва и изплакване. Достатъчно е да източите старата вода, да напълните пълна студена вана и внимателно да изплакнете тюла, като повтаряте тези стъпки, докато водата е напълно чиста. При последното „обаждане“ се препоръчва да добавите малко количество синьо, което ще помогне на тъканта да си върне първоначалната свежест.

Позволено е да опресните органза в автоматична машина, но измиването на ръцете ще бъде най-доброто решение. Като контролирате силата на главата и температурата на водата, можете да предпазите материала от разрушаване и разваляне възможно най-много, поради което завесите ще продължат много по-дълго, Но за липсата на рискове ще трябва да платите със собствените си сили и време.

Съвети за премахване на петна

Поради факта, че леките завеси от органза често са окачени в кухнята, понякога се налага да се справите с тежко замърсяване. Устойчивите петна от грес или сажди не могат да бъдат премахнати с един прах - необходимо е висококачествено избелване. Но използването на стандартно средство за отстраняване на петна е строго забранено, тъй като деликатната структура на тъканта лесно се поврежда и унищожава.

Това обаче не означава, че замърсеният тюл ще трябва да бъде изхвърлен. Опитните домакини измислиха деликатен състав от народни средства за деликатни тъкани, които могат внимателно и ефективно да премахнат дори оцветените петна. Достатъчно е да смесите четири супени лъжици оцетна киселина, няколко капки амоняк и лъжица сол.

Съставът се прилага преди накисване строго върху замърсени зони. Петната се навлажняват със сапунен разтвор, третират се с „средство за отстраняване на петна“ и се оставят за 5-7 минути. Препоръчителното време не може да бъде надвишено, тъй като дори 10-минутно забавяне може да причини деформация на тъканната структура.

Избелващи нюанси

Ако прахът и мръсотията не са засегнали отделни участъци от тъканта, но целият тюл е станал жълт или сив, е необходимо избелването. Логично е, че по аналогия с средство за отстраняване на петна, използването на универсална белина е твърде рисковано. По-добре е отново да се обърнете към народни средства. Безопасни и ефективни в борбата с тъпотата и жълтостта са четири „избелвания“:средства за отстраняване на петна от органза

 • сол;
 • сода;
 • пероксид;
 • Зеленка.

Някои домакини препоръчват да избелвате сивата органза с 24-часово накисване в нискомаслени кефир или натурално кисело мляко.

Но за да постигнете перфектен резултат, трябва да следвате няколко правила. Първо, настройте температурата на измиване на 30-40 градуса и внимателно изплакнете тюла в сапунена вода. На второ място, в отделен контейнер, разредете вода със сода, сол, пероксид или 10-20 капки блестящо зелено. Трето, да се даде на тъканта добра наситеност с белина, контролиране на времето на накисване произведен ефект. Не забравяйте, че преекспонирайки завесата, можете да прекалите с това да развалите външния й вид. Четвърто, изплакнете внимателно предмета под поток хладна вода.

Органзата може да се мие както с ръце, така и в автоматична машина. Основното, във всеки случай, следвайте горните правила и съвети.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини