Всичко за пералните машини

Измиване на подложката за матрак в пералнята

Измиване на подложката за матрак в пералнятаФункцията на подложката за матрак е да предпазва продукта от излишна влага, прах, бактерии и други неща. Ако обаче не се грижите правилно за него, всичко ще бъде точно обратното: състоянието на матрака ще се влоши. Оттук и въпросите: възможно ли е да измиете капака на матрака в пералнята, след това как да го изсушите и гладите, особено ако продуктът е измислен?

Първо изучаваме прекия път

Добрите стари тагове са пришити за причина. Комплект значки върху тях е резултат от дълга и старателна работа, проверки, тестове и от производителя. По правило етикетът отразява цялата необходима информация за грижа: възможно ли е да се мие, как да се мие и т.н.изучаваме етикета на корицата на матрака

Ако по някаква причина етикетът вече е изчезнал (изрязали сте го и го изхвърлите, когато сте го купили например), опитайте се да намерите опаковката от подложката на матрака, където често се отпечатва основната информация, или някаква книжка, която може да е била с матрака и е била запазена.

Честотата на измиване е чисто индивидуално явление. Всичко зависи от това кой спи на матрака, как спи и т.н. Например, ако лист или одеяло не се разпространи отгоре, нищо, разбира се, трябва да разтегнете капака на матрака по-често, защото човешкото тяло съдържа частици от различни примеси върху него. В този случай измийте покритието на матрака с постелки. Също така често е необходимо да се мият продукти, върху които спят хора с прекомерно изпотяване. В други случаи покритието на матрака може да се мие веднъж на тримесечие или дори на всеки шест месеца или в случай на единични сериозни замърсители.

Измийте продукта, устойчив на влага

матрак, устойчив на влагаКонцепцията за "устойчивост на влага" веднага предизвиква асоциации, които забраняват измиването. Обаче напразно. Възможно е и дори необходимо да се измие такъв продукт с пишеща машина, ако етикетът на производителя не забранява подобна процедура. Защо някои водоустойчиви капаци могат да се мият, а други не? Работата е в сложната им структура: един от слоевете е полиуретанова мембрана, а останалите слоеве са разнообразни и се различават от производителя до производителя. Някои от тях са подходящи за автоматично измиване, докато други не. Ако етикетът не показва намек за забрана за миене, следвайте тези правила:

 • измийте при най-студена температура на водата - граница от 40 градуса;
 • без избелвания, изплаквания, балсами и други агресивни домакински химикали; намерете най-нежните средства на рафта си, по-добре - нещо, за да се грижите за детските неща;
 • обикновено е по-добре да се измият малки замърсители с обикновен сапун;
 • измийте продукта отделно от други неща;
 • режимът също трябва да е най-нежният, изберете Деликатно или Ръчно пране, което не предвижда нито предене, нито изсушаване.

Можете да натиснете капака на матрака само с ръка! Сухо - в тъмна стая, далеч от източници на топлина и светлина. Въпреки това, много ниска температура също не е добре дошла.

Важно! Що се отнася до гладенето, не се препоръчва да гладите водоустойчив капак на матрака. Но като цяло нямате нужда от гладене. Благодарение на слоя полиуретан, продуктът практически не се набръчква по време на измиване, особено ако леко го стиснете ръчно.

Ние отчитаме характеристиките на материала

Както вероятно вече сте разбрали, има три типа покрития за матраци: синтетични, полусинтетични и чисто естествени. Разбира се, основните параметри на измиването зависят от материала.

 1. Покритията от памук и други естествени материи изискват измиване със студена вода, тъй като горещата вода може да причини свиване. Оптималната температура е 30-40 градуса.
 2. Калъфи за матраци с добавка на бамбук се нуждаят от най-нежно измиване. Разбира се, без предене и сушилни! Дори да стискате ръчно такъв матрак, опитайте се да не полагате прекалено големи усилия и усучете продукта.
 3. Най-непретенциозният материал е микрофибрата.Тя преживява температури до 60 градуса и спокойно понася обикновените прахове и дори избелва.

Обърнете внимание! Ако не сте сигурни в материала на матрака, следвайте общите правила за пране, описани в параграф по-горе.

Ако материалът съдържа вълна

По принцип не би трябвало да има проблем с автоматичното измиване на капака на матрака, особено с вълна, тъй като почти всяко устройство за автоматично измиване има специална програма. Вълната може да действа като пълнител, както и тапицерия, да бъде камила или овца. Няма значение.

Основното в този случай не е да настроите въртящ или сух режим. Трябва да изстискате продукта чисто на ръка и много внимателно, в противен случай влакната ще се повредят и капакът на матрака ще стане неизползваем.

Ако замърсяването е локално, по-добре е да разтриете петното на ръка, като използвате сапун. Измиването е необходимо, ако подложката за матрак мирише неприятно и вълната абсорбира много миризми.

Плътни матраци за матрак

Плътните капаци от пяна или латекс не могат да се мият автоматично! Същото се отнася и за кокосовите топчета. По-добре е да закупите матрак с подобни характеристики и да поставите редовно покритие, тогава ще има по-малко трудности.

Що се отнася до сушенето, не се препоръчва да се мотае матраци: по-добре е да ги поставите хоризонтално и да ги изправите добре. В малките апартаменти това не е много удобно, но няма къде да отидете.

Премахване на сложни петна

някои петна са много трудни за премахванеРазбира се, ако петното е малко, а останалата част от корицата е чиста, трябва да знаете как да премахнете такава мръсотия ръчно.

 1. Петната от урината обикновено се отстраняват първия път със студена вода и домакински сапун. В крайни случаи можете да приготвите разтвор от лимон и сол, да оставите за три часа и да изплакнете. И няма следа!
 2. Кръв. Кръвта е по-трудна. Прясно петно ​​се отстранява почти мигновено от струя течаща студена вода. Но ако замърсяването е старо, ще трябва да нанесете много средства за отстраняване на петна.
 3. Петната от кафе и чай лесно се отстраняват с оцет. Вярно, за известно време ще е неприятно да мирише, но бързо ще изчезне.

Не позволявайте на сериозни петна да влязат в тъканта. В противен случай ще бъде много по-трудно и по-скъпо да ги извадите.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини