Всичко за пералните машини

Възможно ли е да перете кожени обувки в пералнята

Възможно ли е да перете кожени обувки в пералнятаКупувайки обувки, изработени от естествена кожа, много хора смятат, че продуктите не са причудливи и не се нуждаят от специални грижи - просто избършете повърхността със специална гъба и перфектният външен вид ще бъде възстановен. Това обаче не е напълно вярно, под въздействието на външни фактори материалът се замърсява, влошава и изисква специални мерки за почистване. По-добре е да не рискувате и да не перете кожените обувки в пералнята, тъй като има голяма вероятност нещата да се объркат. Кожените ботуши трябва да се почистват правилно, следвайки определени правила.

Общи съвети

Изискванията за грижите за кожените обувки директно зависят от времето на годината. През зимата, поради насищане на материала с вода и последващо изсушаване, силата на ботушите значително намалява. Следните мерки ще помогнат да се предотврати това:

 • нанасяйте специален крем върху повърхността на ботушите няколко пъти седмично;
 • ходете на обувки със специална четка;
 • не забравяйте да почистите най-недостъпните места и гънки по кожата;
 • третирайте областта на петите и пръстите на обувките с дебел слой от крем крем.

Магазините предлагат разнообразни продукти, предназначени да се грижат за естествена и изкуствена кожа. Ако редовно третирате обувките със специални съединения: крем, водоотблъскваща импрегнация, възстановяващ балсам и други средства, обувките ще запазят своите качества и безупречен външен вид за дълго време.

Измиваме правилно обувките

Почистването на чифт обувки трябва да започне с подметката. Вземете четка с твърда четина и с натискащи движения отстранете мръсотията, натрупана в протектора. Забранено е напълно спускане на кожени обувки в леген с вода, такава процедура може да съсипе материала, да повлияе неблагоприятно на местата на свързване.

Категорично е забранено използването на пералня за почистване на обувки от естествена кожа или чифт кожа.

трябва правилно да перете кожени обувкиИзмиването се извършва ръчно. Приготвя се гъба и малко количество сапунен разтвор, за разреждане на който се препоръчва да се вземе течен сапун. Сухите смеси трябва да се смесват добре във вода, за да се избегне абразивен ефект по време на почистване. Грижата за кожените изделия трябва да се извършва със специални инструменти, създадени специално за тези цели.

 1. Гел за почистване "Tamaris". Активното вещество преминава дълбоко в порите на материала, премахвайки най-трудните замърсители.
 2. Почистващо средство "RenoMat". Може да се използва за гладка повърхност, не се изисква изплакване след нанасяне. Справя се с масло, петна от грес.
 3. Аерозол "AvelDetacheurHussard". Универсално съединение, подходящо за кожени и текстилни изделия. Поради формата на освобождаване е много удобно за използване.

Използвайте специални инструменти, следвайки инструкциите, посочени от производителя.

Белите кожени ботуши могат да се почистват по народен начин. Пригответе слаб разтвор на сода (1 супена лъжица сода на 0,5 литра гореща вода). Потопете гъба в нея, внимателно вървете по повърхността на обувката, почиствайки натрупаната мръсотия.

През зимата пътищата и тротоарите се поръсват с химикали против заледяване. След като се разхождате по улиците по обувките можете да видите белите линии. Те не само развалят цялостния вид, но и застрашават състоянието на кожата. Разтвор на оцет ще помогне да се отървете от примесите. Пропорции за смесване: 1 чаена лъжичка настолен оцет в чаша топла вода. Химическите следи се отмиват от повърхността с гъба, навлажнена в разтвор с кръгови движения.

В гамата козметика за обувки можете да намерите специално почистващо средство за частици сол. При пръскане на аерозола няма неприятна миризма, продуктът се нанася върху зоната на петна и след няколко секунди се измива с мека гъба или кърпа.

Забранено е да се мият зимни ботуши, които имат вътрешна изолация от козина, това може да причини деформация на обувката, загуба на някои свойства и външен вид.

Също така, не забравяйте за обработката на ципове, ако има такива на обувки. Закрепете продукта и използвайте твърда четка, за да премахнете остатъците, натрупани в ключалката. Дантелите трябва да бъдат издърпани и измити отделно.

Сухи чисти обувки

Невъзможно е да сушите кожени изделия в близост до огън, нагреватели, радиатори. Поради контакт с кожата с горещи повърхности може да се получи деформация на материала. Също така точките на залепване могат да започнат да се „отдалечават“. За сушене на чифт кожени обувки се препоръчва използването на специални сушилни. Вложките се поставят директно вътре и след няколко часа можете да забравите за влажността.

Ако вашите планове не включваха закупуването на електрически сушилни, можете да използвате доказания метод. Смачкайте листовете вестници и запълнете вътрешността на обувките с намачкана хартия. Оставете чифт обувки в добре проветриво място за около 10 часа.

Използвайте добър крем

Кремът е основно средство за поддържане на чисти кожени обувки. Много е важно да изберете композиция с високо качество. Основните компоненти на продукта трябва да бъдат растителни или животински мазнини, восък. Тези вещества добре защитават материала от влага. Марките Salamander и Salton, произвеждащи висококачествена козметика за обувки, са се доказали отлично.почистваме обувки с крем

Изборът на продукти за грижа трябва да зависи от вида и цвета на материала. Предлагат се средства за бяла, черна, кафява, червена кожа, на прозорците можете да намерите цели комплекти, включително линия продукти за грижа, заедно с устройства за нанасяне на съединения. На каква козметика трябва да обърна внимание?

 1. Крем Salamander със съдържание на восък. Бързо се абсорбира, има емолиентни свойства. Предотвратява проникването на вода, освежава цвета. Може да се използва ежедневно. Лесен за използване - нанася се върху повърхността с мека гъба.
 2. Крем Salamander с интегрирана гъба. Дозирането на състава просто благодарение на вградения механизъм, лесно прониква през кожата, без да оставя ивица.
 3. Салтън крем. Съставът е напълно безопасен за хората. Омекотява материала, бързо се абсорбира. Не се изисква допълнително полиране на повърхността на обувката.

Не забравяйте - автоматичното пране на кожени обувки е строго противопоказано. Почистете обувките си, като използвате обикновен сапун и специални продукти за грижа. Ежедневно обработвайки повърхността с кремове и импрегнации, ще запазите облика на любимата си двойка за дълго време.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини